המלצות תזונתיות לאנמיה מחוסר ברזל

הברזל הינו מרכיב תזונה חיוני . הוא משתתף ביצירת ההמוגלובין (חלבון הדם), המיוגלובין (חלבון השריר ) ומהווה מרכיב באנזימים שונים.

 

תפקידו העיקרי של הברזל הוא בנשיאת החמצן מהריאות אל רקמות הגוף. מחסור בברזל יכול לגרום לאנמיה המתבטאת בעיקר בחולשה ועייפות.

צריכת הברזל היומית המומלצת מהמזון:

  • גברים- 10 מ"ג
  • נשים בתקופת הפוריות- 15 מ"ג
  • נשים בגיל המעבר: 10 מ"ג
  • הריון/ הנקה – 30 מ"ג
  • ילדים- 10 מ"ג
  • מתבגרים- 12 מ"ג
  • מתבגרות- 15 מ"ג

המלצות להגברת ספיגת הברזל

  • הקפידו לאכול מוצרים מהחי דוגמת הודו אדום, בשר אדום, עוף, טחול וכבד( שהינם טובים לברזל אך עשירים מאד בכולסטרול)
  • עבור צמחוניים , קטניות הינן מקור טוב לברזל.
  • ויטמין C מגביר את ספיגת הברזל בעיקר ממקור צמחי לכן כשאוכלים ברזל ממקור צמחי כדאי להוסיף באותה ארוחה מזון העשיר בויטמין C , למשל: מיץ לימון, פירות הדר, עגבנייה ,פלפל, תותים, קיווי, גויבה.
  • אם אתם נוטלים כדורי ויטמין C (בהמלצת רופא או דיאטנית), טלו אותם במנות קטנות מחולקות בכל ארוחה במקום מנה אחת גדולה בארוחה.
  • מוצרי חלב מעכבים את ספיגת הברזל. כדאי להימנע משתיית חלב ומוצריו בארוחה עשירה בברזל.
  • סיבים תזונתיים (דגנים מלאים , סובין, חיטה או שיבולת שועל , פסליום וכו' ) מעכבים את ספיגת הברזל.
  • הימנעו משתיית קפה, קקאו או תה חזק בסמוך לארוחה עשירה בברזל.

אם אתם נוטלים כדורי ברזל כדאי להקפיד על הכללים הבאים:

  1. ליטול את תוספי הברזל על קיבה ריקה בתוספת מזון המכיל ויטמין C כגון: מיץ תפוזים.
  2. אין ליטול את תוספת הברזל עם חלב, קפה, תה וסיבים תזונתיים.
  3. שימו לב שנטילת כדורי ברזל עשויה לשנות את צבע הצואה לכהה ועלולה לגרום לשינויים בפעולת המעיים (שלשול / עצירות ).

המלצות תזונתיות אלו הן למטופלים שאובחנה אצלם סיבת האנמיה ע"י הרופא .

 

תכולת ברזל במזונות נבחרים:

מזון
קבוצה מס' 1: מזון מן החי
תאור מנה
כמות ברזל (מ"ג)
כבד עוף  *לא מומלץ בגלל סכנה זיהומים ממתכות כבדות
3 יחידות
8.5
כבד בקר* "
פרוסה
6.8
בשר בקר מבושל
100 גר'
3
בשר הודו אדום מבושל
100 גר'
2.6
בשר הודו מבושל
100 גר'
1.5
טונה בשמן
חצי קופסא
1.4
סרדינים בשמן
4 סרדינים (100 גר')
3
טחול בקר
100 גר'
39
נסיכת הנילוס מבושל
100 גר'
3
קבוצה 2: מזון מן הצומח
 
טחינה גולמית להימנע בהריון
 
 
2 כפיות
 
 
1.3
חלבה
15 גר'
1
סלט טחינה  אסור בהריון
2 כפות
1
שקדים קלופים
20 יחידות
1
תאנים יבשות
5 יחידות
1
סלט חומוס-אסור בהריון
3 כפות
0.5
גרעיני חומוס מבושל
2/3 כוס
2
תמרים יבשים
3 יח' גדולות
0.5
אפונה ירוקה מבושלת
2/3 כוס
1
עדשים
2/3 כוס
2.3
משמשים
3 יח' בינוניות
1
צימוקים
3 כפות
0.5

יש לזכור כי הברזל שמקורו מן החי נספג טוב יותר מאשר הברזל שמקורו מן הצומח.