מרכז ג'ודי וסידני שוורץ לחקר תאי גזע עובריים אנושיים הוקם בשנת 2003 על ידי פרופ' בנימין ראובינוף, מנהל מחלקת נשים ויולדות בהדסה עין כרם. פרופ' ראובינוף היה בין החלוצים בעולם בהפקת תאי גזע מעוברי הפריית מבחנה אנושי.
תאי גזע עובריים אנושיים הינם ייחודיים ביכולתם להתרבות באופן בלתי מוגבל בתרבית ולהבשיל לכל סוג של תא בגוף האדם. לאור תכונות ייחודיות אלה, תאי גזע עובריים אנושיים יכולים לשמש מקור בלתי נדלה של תאים אנושיים להשתלה במחלות חשוכות מרפא בהן קיים חוסר תפקוד או מוות של תאים. מחלות אלו כוללות את מחלת פרקינסון, סכרת, נוון רשתית ועוד. תאי הגזע העובריים יכולים גם לשמש כמודל מעבדתי לפיתוח תרופות חדשות ולחקר ההתפתחות באדם.
צוות המרכז לחקר תאי גזע עובריים אנושיים כולל חוקרים בכירים, טכנאים וסטודנטים. המרכז מתמקד בהפקת שורות של תאי גזע עובריים אנושיים שיתאימו לשימוש כחומר מוצא להשתלה בחולים.
המרכז מספק תאים אלה לקבוצות מחקר וחברות ביוטכנולוגיות בארץ ובעולם לצורך מחקר בסיסי וכן לפיתוח ניסויים קליניים. המרכז מפתח את תאי הגזע להשתלה במחלות נוון רשתית ומחלות נוירולוגיות. כמו כן המרכז עוסק בחקר הביולוגיה של תאי הגזע ומשתמש בהם לצורך יצירת מודלים של מחלות ופיתוח תרופות.
בהיבט של פיתוח תאי הגזע להשתלה בחולים, חוקרי המרכז הצליחו לייצר שורות תאי גזע עובריים ללא שימוש בחומרים מבעלי חיים בסטנדרטים גבוהים של תנאי ייצור נאותים Good Manufacturing Practice (GMP). תאים אלו אושרו ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), כראויים להשתלה בבני אדם. צוות המרכז רכש ניסיון רב בבניית מאגרי תאים עפ"י כללי ה-FDA ובאפיון התאים על פי הסטנדרטים הגבוהים של International Society of Stem Cell Research ISSCR)).
בתחום של השימוש בתאי הגזע להשתלה המרכז פיתח בשיתוף פעולה עם מחלקת עיניים בהדסה עין כרם וחברת הביוטכנולוגיה הישראלית Cell Cure Neurosciences, תאי פיגמנט של רשתית העין לצורך השתלה במחלה AMD (Age related macular degeneration).
AMD היא מחלת ניוון רשתית הקשורה לגיל ומהווה את הסיבה השכיחה ביותר לעיוורון בגיל הזקנה בעולם המערבי. ניסוי קליני פאזה I/IIa של השתלת תאי הפיגמנט מתבצע בחולי AMD על ידי החברה בהדסה, ובמרכזים נוספים בארץ ובארה"ב.
כמו כן, תאי הגזע העובריים שפותחו במרכז משמשים כיום בניסוי קליני של השתלה במחלת ALS. הניסוי פותח ומתבצע על ידי חברת הביוטכנולוגיה הישראלית קדימהסטם בחולי ALS בהדסה.
פרויקטים נוספים שמתבצעים במרכז כוללים:
- חקר מחלת ALS: בשיתוף עם אוניברסיטת מישיגן הופקו תאי גזע פלוריפוטנטים מושרים (iPSC) מתאי רקמת חיבור שנתרמו על ידי חולי ALS לצורך מידול וחקר המחלה.
המרכז מפתח תאים יוצרי מיאלין מתאי גזע עובריים לצורך השתלה במחלת טרשת נפוצה MS)).
- חקר מחלת שיתוק מוחין (CP). במרכז פיתחו מודל מעבדתי למחלה, חוקרים את המנגנון שתורם לנזק המוחי במחלה ובוחנים דרכי טיפול חדשניות.
- בתחום בריאות האישה חוקרי המרכז מפתחים השתלת תאי גזע כטיפול תומך בריפוי לאחר ניתוחים לתיקון חוסר תפקוד של רצפת האגן.
- בתחום הפוריות חוקרי המרכז מפתחים שיטות להבשלת תאי הגזע לתאי זרע או ביצית.
- שימוש בתאי גזע לצורך פיתוח פוטורצפטורים, שהינם תאי רשתית החיוניים לראיה, לצורך השתלה עתידית בעיוורון על רקע ניוון תאים אלה.
- שימוש בתאי גזע לצורך חקר ההבדל בין זכר לנקבה במודל אנושי. למודל זה יש חשיבות רבה להשוואת היעלות והרעילות של תרופות בגברים ונשים.