מדריך תזונה: מניעה וטיפול במחלות לב
הגורם העיקרי למחלות לב הנו טרשת העורקים. טרשת העורקים היא מחלה הנוצרת עקב שקיעת חומרים שומניים בדפנות העורקים ועקב כך היצרות, ירידה בגמישות וסתימת כלי הדם, והתוצאה היא בעיה בזרימת הדם.
ישנם גורמים המעלים סיכון לטרשת העורקים (גורמי סיכון): רמה בלתי תקינה של שומני הדם, עודף משקל (בעיקר באזור הבטן), יתר לחץ דם, סוכרת וסוכרת סמויה, עישון, חוסר פעילות גופנית, היסטוריה של מחלות לב במשפחה ורמת הומוציסטאין גבוהה בדם.
ישנה חשיבות לתזונה נבונה בהורדת רוב גורמי הסיכון ובמניעה וטיפול במחלות לב.
כולסטרול - הינו חומר שומני החיוני ליצירת חומרים שונים כמו הורמונים, מלחי מרה וקרומי תאים. מקורו ממזון מן החי ובייצור עצמי של הגוף. רמה תקינה של סך הכולסטרול היא עד 200 מ"ג % ( או עד 5 מילימול לליטר ). בבדיקות דם מבחינים בין הכולסטרול "הרע" והכולסטרול " הטוב". הכולסטרול "הרע"(LDL) הוא נשא של הכולסטרול הגורם לשקיעתו בדפנות כלי הדם . ככל שרמת הכולסטרול " הרע" גבוהה יותר, גובר הסיכון לחלות בטרשת העורקים. רמה תקינה - מתחת ל: 130 מג' %, בסוכרת ומחלות לב הרמה הרצויה - מתחת ל: 100 מג' %. הכולסטרול "הטוב" (HDL) מסלק את עודפי הכולסטרול מהדם , ככל שרמתו גבוהה יותר כך קטן הסיכון לחלות בטרשת העורקים. רמה תקינה בדם - מעל 40 מג' %.
תכולת כולסטרול גבוהה מצויה במזונות כמו: ביצים, חמאה, מוצרי חלב שמנים, בשרים שמנים, פירות-ים ובעיקר איברים פנימיים כמו מוח, כבד וטחול , לכן יש להימנע ממזונות אלו ולהעדיף מזונות דלים בכולסטרול כמו דג ועוף ומוצרי חלב דלי שומן. כדאי לציין שבביצה אחת (בחלמון) יש את כל כמות הכולסטרול המומלצת ליום. הכמות המומלצת היא 1-2 ביצים לשבוע, כולל ביצים שבבישול ואפיה. במקרה של כולסטרול גבוה, יש לעבור לתזונה נכונה.
רשימת מזונות מועדפים בדיאטה דלת כולסטרול ודלת שומן רווי
|
מזונות מומלצים |
מזונות שיש להימנע מהם |
פחמימות |
לחם: רצוי לחם מקמח מלא, קרקרים - רצוי מחיטה מלאה, קמח מלא, אורז מלא, שיבולת שועל מלאה (קוואקר) כוסמת, בייגלה דל בשומן, תפו"א, אטריות, גרנולה, דגני בוקר- רצוי עשירים בסיבים תזונתיים כמו ברנפלקס.
|
עוגיות ועוגות עם מרגרינה וקצפת, קרקרים שמנים, מוצרי מאפה המכילים שומן מוקשה. שקדי מרק
|
קטניות |
חומוס, עדשים, שעועית, אפונה, סויה, טופו, חלב סויה, תחליפי בשר "דלי שומן" על בסיס סויה וטופו. |
|
בשרים |
דגים, הודו, עוף ללא עור, פסטרמה (הודו) בשר בקר מספר 5-6- בהגבלה
|
פירות ים, בשר בקר שמן, כבש, ברווז, אווז, נקניק, נקניקיות, איברים פנימיים (כבד, טחול) בשר טחון מוכן, קבב והמבורגר מוכנים.
|
ביצים |
עד 2 בשבוע. חלבון ביצה (לבן) ללא הגבלה
|
|
מוצרי חלב |
חלב ניגר, גבינות עד 5% שומן, מוצרי חלב אחרים כמו לבן ויוגורט עד 3%
|
גבינות שמנות מעל 5% שומן כמו גבינות צהובות, שמנת, קצפת, מלבין קפה.
|
פירות |
כל הסוגים ברמת טריגליצרידים גבוהה מומלץ עד 3 ביום
|
|
שומנים |
א. שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, זיתים, טחינה, בוטנים, שקדים. ב. גרעינים, אגוזים, מיונית, שמן סויה, שמן תירס, שמן חמניות. (בכמות יומית מוגבלת לפי תפריט אישי).
|
מרגרינה, חמאה, קוקוס שומן מוקשה, מזון מטוגן בטיגון חוזר.
|
ממתקים ושונות |
עוגיות מחלבוני ביצה: קיצפיות (מרנג) ובישקוטים, גלידות יוגורט, חלבה, שומשומיות, מרציפן, עוגת טורט ללא קצפת, עוגיות המכילות כמות קטנה של שומן רווי.
*קבוצה זו עשירה בקלוריות בכל מקרה יש להמעיט בצריכת קבוצה זו!
|
שוקולד, קרמים המכילים שמנת ושוקולד,
חטיפים שומניים כמו ביסלי וצ'יפס,
וופלים, גלידות, בורקס, מלאווח, קצפת צמחית .
|
הערות !
כמות הפריטים מהרשימה של המזונות המומלצים תקבע עם הדיאטנית במסגרת המרפאה בהתאם לכמות הקלוריות היומית המומלצת עבורך.
אם יש לך רמת טריגליצרידים גבוהה בדם ו/או עודף משקל עלייך להימנע כמוזכר ממזונות המכילים סוכרים כמו סוכר ודבש, עוגיות, מיצים, מוצרי חלב ממותקים, דגני בוקר ממותקים וכו' וכן מאלכוהול. בנוסף יש להגביל את צריכת הפירות היומית.
אם יש לך לחץ דם גבוה מומלץ להימנע מהמזונות המלוחים כמו זיתים.
גם אם רמות השומנים בדם אצלך תקינות, יש להעדיף מזונות מהרשימה המומלצת.
למידע נוסף על תזונה למניעת מחלות לב
נכתב על ידי אודליה ששון- דיאטנית קלינית מחלקת תזונה ודיאטה הדסה עין כרם