חמש וחמסה - על תזונה וסרטן השד

ארגוני הבריאות מעריכים כי 1/3 ממקרי הסרטן הם תוצאה של תזונה ואורח חיים לא בריא. לתזונה ופעילות גופנית ישנה השפעה על התפתחות והישנות סרטן השד. הנחיות איגוד הסרטן האמריקאי לגבי תזונה ופעילות גופנית מבוססות על אכילת ירקות, פירות , קטניות, דגנים מלאים, מוצרי חלב
דלי שומן והגבלת צריכת בשר אדום ומעובד. כמו כן, שמירה על משקל גוף תקין, צריכה קלורית מאוזנת ועיסוק קבוע בפעילות גופנית.
עקרונות תזונה אלו מומלצים למניעת סרטן ולאנשים אשר הבריאו מהמחלה, על מנת למנוע הישנות המחלה.

לגבי בעיות תזונה מיוחדות כגון מחלות נלוות )סוכרת, לחץ דם גבוה ועוד( - מומלץ להתייעץ עם דיאטן קליני מוסמך או עם הרופא שלך.
חשוב להגיע לטיפולים במצב תזונתי תקין ולאמץ את הרגלי התזונה הבריאה.

נמצא קשר בין השמנה לתחלואה בסרטן השד ולהישנות המחלה. יש משמעות למשקל ההתחלתי, וחשיבות לשמירת משקל בזמן הטיפולים ולאחריהם. עלייה במשקל מעלה את הסיכון לחזרת המחלה, לכן חשוב להיות במעקב ובמידה ויש קושי מומלץ לפנות לדיאטן/ דיאטנית בקהילה.
ישנם הבדלים משמעותיים בין חולים שונים מבחינת הופעת תופעות לוואי כתלות בסוג הסרטן, דרגתו, וסוג הטיפול. עד התחלת הטיפול עצמו לא ניתן לדעת באופן מדויק אלו תופעות לוואי, אם בכלל, החולה יפתח, לכן עד אז ההמלצה היא לדיאטה מאוזנת לפי העקרונות שיפורטו בהמשך.
במידה וקיימים קשיים תזונתיים הנובעים מהטיפולים וגורמים לירידה לא רצונית במשקל יש לפנות לדיאטנית באשפוז יום.

  • דיאטה ים תיכונית נמצאה כבעלת יכולת בהפחתת סיכון להתפתחות מחלות רבות ובהם
    סרטן השד. מסגרת תזונתית זו יכולה לעזור בהורדת משקל במקרה של עודף משקל והשמנה .
    דיאטה ים תיכונית מבוססת על ירקות ופירות, דגניים מלאים וקטניות, שמן זית , אגוזים ושקדים
    עיקרה צמצום במזון מעובד ובמוצרי בשר וצריכה מתונה של דגים.
  • מומלץ כי כל ארוחה תכיל ירקות העשירים בויטמינים, מינרלים, פיטוכימקאליים נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. אכילה של ירקות תורמת לתחושת השובע וההמלצה היא לאכול כ 5 מנות של ירקות ליום ו3 – 2 מנות של פירות. מנה של ירקות היא: עגבניה בגודל בינוני, מלפפון, כוס חסה או כרוב. הירקות יכולים להיאכל כטריים, מאודים או אפויים. ההמלצה היא לגוון בין הירקות השונים ולכלול ירקות מכל הצבעים בתזונה היומית. ארגוני הבריאות בעולם ממליצים כי 2/3 מהצלחת יהיו ירקות. ההמלצה לאכילה של פירות אינה כוללת אכילה של פירות יבשים, מיצי פירות או לפתנים. ירקות ופירות קפואים יכולים להיכלל בתפריט היומי, מאחר וההקפאה המהירה לאחר הקטיף אינה פוגעת בתכולת הויטמינים. סחיטת ירקות היא דרך לכלול ירקות בתזונה לאנשים הסובלים מבעיות בליעה או לעיסה. יש לזכור כי מיצי פירות מכילים כמות גבוהה של קלוריות לעומת פרי בודד ולכן אינם מומלצים.
  • בעבר נטו להאמין כי כל סוגי השומנים במזון בעייתיים מאחר ותפריט עשיר בשומן יהיה עשיר בקלוריות ויגדיל את הסיכון לעלייה במשקל ולהשמנה אשר מהווים גורם סיכון לסרטן השד. היום המחקרים מבדילים בין סוגי מקורות השומן במזון, לסוג השומן השפעה גדולה יותר מכמותו בתפריט היומי. מומלץ כי שמן זית הוא יהיה סוג השומן המרכזי בתזונה הים תיכונית, שומן מוקשה ממרגרינה, חמאה וכל שומן מבעלי חיים מומלץ להפחית. חומצות שומן מסוג אומגה שלוש מדגי ים כמו סלומון, מקרל והליבוט ומזון מהצומח כמו אגוזי מלך, זרעי פשתן וכו' מומלץ לכלול בתפריט היומי.
  • בתזונה הים תיכונית הקטניות והדגנים המלאים מהווים מקור איכותי לפחמימות, חלבון, ויטמינים מינרלים וסיבים תזונתיים. אכילה של קטניות מהווה מקור לחלבון וברזל ומומלץ כי קטניות יהוו מנה עיקרית צמחית מספר פעמים בשבוע. מנה של קטניות היא כוס וחצי לאחר בישול. קבוצת הקטניות כוללת: סויה, שעועית יבשה, אפונה, עדשים , חומוס. סויה שייכת למשפחת הקטניות ובשנים האחרונות מחקרים מראים כי אין מניעה ואף מומלץ לאכול סויה בקרב נשים עם סרטן שד.
  • מקורות החלבון בתפריט ים תיכוני הם: קטניות, דגים, ביצים, עוף והודו . ההמלצה היא להפחית בשר אדום ובמיוחד בשר מעובד. ההמלצות העדכניות מדברות על עידוד אכילה של מזון צמחי לעומת מזון מן החי, ומומלץ כי מספר פעמים בשבוע המנה העיקרית תהיה מהצומח כמו קטניות.
  • מהו מזון מעובד? מזון שעבר תהליכים תעשייתיים, ארוז באופן מגרה ועשיר בסוכר, במלח, בשומן ומרכיבי טעם וריח. דוגמאות למזון מעובד הן בשרים מעובדים כמו נקניקיות, קבב והמבורגר קפוא, שתייה ממותקת, דגני בוקר, חטיפים, רטבים מוכנים וכו'. אכילה של מזון מעובד אינה תורמת לתחושת שובע ומעלה את הסיכון להשמנה, כאשר השמנה מעלה את הסיכון למחלות ובהם סרטן שד. הפחתה במזון מעובד תביא לירידה בצריכת המלח, הסוכר והשומן בתפריט היומי. יש חשיבות שהבסיס העיקרי של התזונה יהיה ממזונות שלמים מחומרי גלם בסיסיים.
  • במהלך הטיפולים (במידה ואין הגבלה רפואית) חשוב לשתות כ 8 כוסות של מים או תה צמחים ליום. מומלץ כי השתייה תהיה ללא תוספת סוכר, ולא תהיה ממיצי פירות. חוסר שתייה מספקת תביא לסימפטומים רבים כמו עצירות, עייפות כאבי ראש ובחילות.
  • צריכת מזונות העשירים בסוכר נקשרת עם עלייה בסיכון להשמנה. ההמלצה היא להגביל את אכילת הסוכרים היומית ולהעדיף מזונות שחוץ מקלוריות יתרמו גם רכיבים תזונתיים כמו ויטמינים, מינרלים ועוד.
  • במהלך הטיפולים יש סיכון להיחלשות מערכת החיסון ועלייה בזיהומים.
    בתקופות אלו יש לצרוך מזונות עם מינימום סיכון לזיהומים. על כן יש לרחוץ את כל המזונות היטב, אין להשאיר בשרים ומוצרי חלב בטמפרטורת החדר, חשוב לבשל היטב את כל הבשרים, העופות והדגים, ולא לשתות משקה מסחרי שאינו מפוסטר.
    אין עדות לכך שרמות נמוכות של שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות משפיעים
    על גדילת הסרטן. חומרי הדברה יכולים להיות רעילים, אך בכמויות מאד גדולות.
    בכל זאת, על מנת להפחית חשיפה לחומרי הדברה - יש לרחוץ היטב את הפירות
    והירקות. מזון אורגני - הוא מזון אשר גודל ללא התערבות כימיקלים, חומרי הדברה או תרופות
    לבעלי חיים. עד כה אין ראיות מדעיות בבני אדם, המדגימות יתרון לאכילת מזון
    אורגני על פני מזון רגיל. יחד עם זאת מי שמעדיף מזון אורגני מוזמן לבחור בו.
  • פעילות גופנית- נשים העוסקות בפעילות גופנית באופן קבוע בעלות סיכון נמוך לחלות בסרטן שד. מייחסים את ההגנה של הפעילות הגופנית לירידה ברמות ההורמונים, ירידה בפקטורי גדילה וברמות האינסולין וכן בהשפעה המיטיבה של פעילות גופנית על משקל הגוף. פעילות גופנית משפרת את איכות החיים בנשים שחלו או נשים לאחר הטיפולים. למרות הקושי בזמן טיפולים יש חשיבות לבצע פעילות גופנית על מנת לשמר הכושר בשרירים ומאמץ לב- ריאה. ההמלצה היא ל150 דקות הליכה בשבוע או 60 דקות שבועיות של פעילות יותר מאומצת כמו ריצה וכו'.