תירוקסין

תירוקסין

תירוקסין היא בדיקה המאבחנת יתר פעילות או תת-פעילות של בלוטת המגן (התריס).

בלוטת התריס נקראת גם בלוטת המגן ( בלועזית Thyroid gland). זוהי בלוטה אנדוקרינית, כלומר מפרישה הורמונים לזרם הדם. הורמונים אלה מגיעים לכל רקמות הגוף באמצעות זרם הדם ומשפיעים על תפקודן. בלוטת התריס נמצאת בבסיס קדמת הצוואר, מורכבת משתי אונות וצורתה מזכירה פרפר.
בלוטת התריס מייצרת שני הורמונים - תירוקסין (T4) וטריודותירונין (T3). ההורמון העיקרי הוא תירוקסין. הורמונים אלה, המועברים דרך הדם לכל הרקמות בגוף, מסייעים לתפקוד תקין של המוח, של הלב, של השרירים ושל איברים נוספים. הם גם מאפשרים לגוף לנצל את האנרגיה שלו ולשמור על טמפרטורה תקינה.

תירוקסין או T4 הוא ההורמון העיקרי שמייצרת בלוטת התריס והוא אחראי על הפעילות המטבולית הבסיסית. הורמון זה נמצא בדם כשהוא קשור לחלבון המכונה גלובולין הקושר תירוקסין (TBG - Thyroxine Binding Globulin). רק התירוקסין החופשי (FT4-Free T4) נכנס לתאים וגורם לפעילות מטבולית. התירוקסין החופשי מהווה רק 0.03% מכל התירוקסין בדם, השאר קשור לגלובולין. בבדיקה הרגילה (המכונה T4) בודקים את כל כמות התירוקסין בדם, הן זו החופשית והן זו הקשורה לגלובולין. הרמה של הגלובולין משתנה בתלות במחלות שונות או נטילת תרופות שונות, והבעיה היא שכאשר רמת הגלובולין גבוהה או נמוכה הרופא לא ידע אם התשובה מייצגת רמה גבוהה או נמוכה של תירוקסין או של גלובולין. על כן, אם רוצים לדעת מה מידת ההורמון החופשי מבצעים בדיקה מיוחדת (FT4). למשל, הריון גורם לייצור מוגבר של הגלובולין בכבד, ואז במדידת תירוקסין הכללית תהיה עליה בערך הנמדד, אולם בבדיקת תירוקסין חופשי הערך יהיה תקין.

לאחר שהתירוקסין חודר לתאים הוא הופך להיות טרי-יודותירונין (T3) לפני שהוא מפעיל את השפעתו.

מתי נהוג לבצע את הבדיקה?
כאשר הערך של בדיקת ה־ TSH לא יצא תקין. הבדיקה מסייעת לאבחון תת פעילות של בלוטת המגן או עודף פעילות שלה.

מה אומרות התוצאות?
ערכים נמוכים מהנורמה עלולים להצביע על תת פעילות של בלוטת המגן. ערכים נמוכים למי שנוטל כדור אלטרוקסין, מצביעים על הצורך בהגברת המינון.
ערכים גבוהים מהנורמה עלולים להצביע על יתר פעילות של בלוטת המגן. ערכים גבוהים למי שנוטל כדור אלטרוקסין, מצביעים על הצורך בהורדת המינון.

הנחיות לבדיקה:
מומלץ להתייעץ עם הרופא אם יש להפסיק ליטול תרופות מסוימות לפני הבדיקה.
קיבלת הנחיה אחרת מהרופא? יש לפעול לפי ההנחיה שלו.