כאבי שרירים

כאבי שרירים - כל המידע

כאבי שרירים הם תופעה שכיחה ביותר, וניתן לומר שאף אדם אינו חסין מפניה. כאבי שרירים עלולים לגרום סבל רב ולפגום בשגרת יומם של הלוקים בהם.

מהם כאבי שרירים?

כאב המתבטא בשריר אחד או קבוצה של שרירים. כאבי שרירים שכיחים אחרי פעילות גופנית מאומצת או טראומה לשריר. במקרים רבים הכאב הוא תסמין של מחלה קיימת, כמו שפעת או מחלה וירלית ומחלות נוספות.

מהם התסמינים?

מדובר בקשת רחבה של כאבים - מכאב חד ומשתק של שריר תפוס ועד כאב עמום, פנימי, מתפשט, כזה שיוצר "הילה של כאב" סביבו ולא תמיד אפשר להניח את האצבע ולמצוא את המקום המדויק שממנו הוא מתחיל. לעתים מתלווים לכאבי שרירים תסמינים נוספים, בהתאם לגורם לכאב. למשל, לחץ על שורש עצב בעמוד השדרה עלול לגרום לכאבי שרירים שנלווים אליהם גם נימול וחולשה.

ממה זה נגרם?

כאבי שרירים עלולים לנבוע מכמה סיבות. כדי לדעת כיצד להתייחס ולטפל בכאב שממנו סובל המטופל, יש לאבחן תחילה מה הסיבה לכאב - כאב יכול לנבוע ממתח, מיציבה או ישיבה לא נכונה שיביאו לעייפות השרירים. למשל, אנשים שנוטים לישון על הבטן, עלולים להתעורר עם כאבי צוואר. חוסר בפעילות ספורטיבית עלול לגרום לאנשים שיושבים רוב היום מול מחשב להתכווץ ולהתקשות. המפרקים והשרירים מאבדים מגמישותם והדבר עלול להתבטא בכאב. לעומת זאת, גם עודף פעילות עלול למתוח שריר או לגרום לעייפות קיצונית.
ילדים בעת גדילה עלולים לחוש כאבי שרירים. נשים הרות חשות לעיתים קרובות עומס בגב, באגן וברגליים, וקשישים חווים כאבים בגלל חוסר תנועה ותהליכי הזדקנות שונים.
יש הסובלים מבעיות שרירים על רקע נוירולוגי בשל פגיעה במערכת העצבים הנובעת בגלל מחלה או מחוסר תזונתי, למשל בוויטמינים כמו 12B או מגנזיום.
דלקת עשויה להיות מקור לכאב, בין אם זו "דלקת מכנית", המתרחשת בעקבות מתיחה או קריעה של שריר או גיד ובין אם בגלל זיהום. גם מחלה כרונית, כמו פיברומיאלגיה, מתבטאת בין היתר בכאבי שרירים. ולבסוף - חולים במחלת חום נוטים לחוש כאבי שרירים עמומים בכל חלקי הגוף.

מהו הטיפול הקונבנציונלי?

הטיפול המומלץ לכאב שרירים הוא מנוחה ומתיחות לשחרור השריר (כשמדובר על כאב ממאמץ פיזי או פעילות ספורטיבית). במקרים של חבלה או טראומה לשריר ניתן לקרר/לחמם את האזור הכואב בעזרת קומפרסים. גם עיסוי של המקום יכול להקל.

במקרה של כאב שרירים על רקע של מחלה, צריך קודם כל לטפל במחלה עצמה.

טיפול תרופתי – בנטילה דרך הפה, באמצעות משחות, הזרקות תוך שריריות, תת עוריות, מפרקיות ותוך ורידיות.