יולדת יקרה,
לפנייך הנחיות לשאיבה מכאנית וסחיטה ידנית של חלב אם ולטיפול ושימוש בחלב זה.
אנו כאן בשבילך לכל שאלה,
צוות יועצות ההנקה.
מידע כללי
חלב אם הינו המזון הטוב ביותר לגדילה, התפתחות ושגשוג תינוקך, ומכיל נוגדנים ורכיבים נוספים החיוניים לו.
סדר עדיפויות המומלץ להזנת התינוק:
- חלב אם טרי
- חלב אם מקורר
- חלב אם קפוא
- חלב אם בשילוב חלב מבנק חלב (במקרים מיוחדים)
- חלב אם בשילוב עם תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות)
חלב אם שאוב בכל מצב עדיף תמיד על פני תמ"ל
המטרה העיקרית של שאיבת חלב הינה גירוי ופינוי חלב מהשד. פעולות אלו גורמות לעליה ביצור החלב, ושמירה על יצור חלב בכמות אופטימלית, ומאפשרות אספקת חלב מיטבית.
מהן הסיבות העיקריות המצריכות שאיבת חלב
- הפרדה של התינוק מהאם – במצב זה, קיימת חשיבות גבוהה לשאיבה באופן סדיר על מנת לייצר גירוי סדיר הדרוש ליצירת תפוקת חלב בכמות תקינה.
- הגברת כמות חלב – במצב זה כמות החלב אינה מספיקה לצורכי ההזנה של תינוקך. יצור החלב נקבע על פי היצע וביקוש. ככל שהשד מתרוקן יותר, כך יווצרייווצר יותר חלב.
- השארת חלב שאוב על מנת שמטפל אחר יוכל להאכיל את התינוק.
- הכנת מלאי של חלב להזנה טרם חזרתה של האם לעבודה/ ללימודים
רוב התרופות מותרות בהנקה ואין חשש למעבר ופגיעה בתינוק היונק. במידה שהינך מטופלת בתרופות, וודאי עם הצוות המטפל כי התרופות בטוחות בהנקה
כיצד ניתן לפנות חלב מהשד?
סחיטה ידנית - מומלץ להתחיל בפינוי חלב ידני בתוך שעה מהלידה במידה שהתינוק לא יונק זמן קצר לאחר הלידה. שיטה זו מומלצת במיוחד בימים הראשונים לאחר הלידה, אך ניתן להשתמש בה לאורך כל תקופת ההנקה.
שאיבה מכאנית – במידה שתינוקך אינו יונק ישירות מהשד, מומלץ לשלב סחיטה ידנית ושאיבה במשאבה חשמלית מתאימה, סמוך ככל הניתן ללידה. בבית החולים קיימות משאבות המתאימות ליצירת גירוי והגברת חלב, אשר מותרות להעברה בין נשים. תוכלי לקבל ערכה אישית, בהתאם לצורך, מאחיות המחלקה. משאבות החלב האישיות אינן ניתנות להעברה בין מספר משתמשות (Single User). הימנעי מהשאלת משאבה שאינה מיועדת להעברה בין מספר משתמשות (Multi User).
ייצור החלב והעלאת כמותו הינו תהליך המתפתח בהדרגה. בשאיבות הראשונות ניתן לשאוב טיפות בודדות אשר בהתמדה הולכות ומתגברות. צפוי כי יעברו מספר שאיבות עד שתגיעי לשאיבה של הכמות הנדרשת.
שאיבה הינה מיומנות נרכשת המחייבת תרגול, אימון ואמון בעצמך
מהן ההכנות לשאיבה?
הקפידי על היגיינת הידיים של חלקי המשאבה לכל אורך התהליך כדי למנוע העברת זיהומים העלולים לפגוע בבריאותו של תינוקך. שמירה על כללים אלה תפחית מעבר גורמים מזהמים המורידים מאיכותו של החלב שאת שואבת. אין צורך לנקות את השד ואת אזור הפטמה לפני השאיבה.
אם את משתמשת במשאבת בית חולים משותפת, יש לנקותה באמצעות מגבוני כלור "אנטיגון" המצויים במחלקה, לפני ואחרי השימוש.
בשונה מהנקה, שהיא פעולה טבעית, הפרשת החלב בזמן שאיבה מתרחשת באופן שונה, ולכן יש להשקיע מאמץ מכוון לאחר הסבר מתאים להשגת שחרור החלב.
להלן שורה של אמצעים שיכולים לסייע בהפרשת החלב לאחר הסבר מתאים:
- סביבה שקטה ונעימה, אווירה רגועה ואופטימית
- רטיות חמות (קומפרסים) לשד לפני ובמהלך השאיבה
- עיסוי השד לפני ובזמן השאיבה מגביר את כמות החלב המפונה מהשד
- שאיבה בו זמנית של שני הצדדים
- שאיבה בשעות הבוקר המוקדמות - בשעות אלו לרוב הנשים יש כמות חלב גבוהה יותר, ועל כן מומלץ לא לדלג על שאיבה בשעות הבוקר
- קירבה לתינוק. במידה שהתינוק לא נמצא ליד האם- ניתן להריח בגד שלו, או לפעמים מספיק לחשוב עליו או על ההנקה
- כדי למנוע שפשוף של הפטמה בזמן השאיבה - מקמי את החצוצרה כך שהפטמה נמצאת במרכזה. הפטמה אמורה לזוז קדימה ואחורה בקלות בשולי החצוצרה ולא להשתפשף. חיכוך בין הפטמה לחצוצרה מעיד על מידה לא מתאימה של החצוצרה. בעניין זה התייעצי עם יועצת הנקה.
מהי עוצמת השאיבה הרצויה?
לכל יולדת מתאימה עוצמה שונה. . התחילי בעוצמה הנמוכה ביותר ועלי בהדרגה. כאשר מורגשת אי נוחות הפחיתי מעט בעוצמת השאיבה והישארי בעוצמה זו. אין להגיע לעוצמה גבוהה או מכאיבה. שאיבה בעוצמה גבוהה תקשה בהמשך על התינוק לינוק ממך כאשר יתאפשר החיבור להנקה ישירה.
מהי עוצמת השאיבה הרצויה?
לכל יולדת מתאימה עוצמה שונה. . התחילי בעוצמה הנמוכה ביותר ועלי בהדרגה. כאשר מורגשת אי נוחות הפחיתי מעט בעוצמת השאיבה והישארי בעוצמה זו. אין להגיע לעוצמה גבוהה או מכאיבה. שאיבה בעוצמה גבוהה תקשה בהמשך על התינוק לינוק ממך כאשר יתאפשר החיבור להנקה ישירה.
זרימת החלב לא מתחילה מיד, יש להתאזר בסבלנות
מהי תדירות השאיבה?
תדירות השאיבה קובעת את כמות החלב המיוצר יותר ממשך השאיבה. השתדלי לא לדלג על שאיבות. בעת חוסר בזמן, עדיפה שאיבה קצרה מאשר היעדר שאיבה. שאבי לפני ואחרי שנת לילה, ועוד 6 פעמים במשך היום. 5 שעות של שנת לילה הוא הזמן המקסימלי בין השאיבות. מרווחים גדולים בין שאיבות חלב יכולים להקשות על יצירת כמות חלב הנדרשת לתינוק. ניתן לשאוב חלב במהלך, לאחר ובין הנקות.
מהו משך השאיבה?
בשבועיים הראשונים לאחר הלידה מומלץ לשאוב 8 פעמים ביממה לפחות, כ- 15 דקות מכל צד (גם אם לא יוצא חלב). בתקופה זו נעשה "כיול' של השדיים ליצירת שפע של חלב.
שאבי תמיד משני השדיים, ללא קשר לכמות החלב אותה מקבל התינוק. בשאיבות הראשונות צפוי שלא יצא חלב. השאיבה, ממלאת תפקיד מרכזי ביכולת של הגוף להגדיל את כמות יצירת החלב, גם כשלא יוצא חלב מהשד. כאשר ההנקה מבוססת, שאבי עד להפסקת זרימת החלב.
גם אם תינוקך טרם החל לקבל הזנה, מומלץ לשאוב על פי הנחיות אלו על מנת לשמור על תפוקת החלב
כמות החלב שיוצאת בשאיבה אינה משקפת את כמות החלב בשד או את הכמות שהתינוק יונק מהשד, לכן לא מומלץ לשאוב על מנת "לראות כמה חלב יש לי".
להגברת יצור חלב - הוסיפי שאיבה לאחר ההנקה
לטיפול בגודש - אם תינוקך יונק, שאבי עד להקלה. שאיבה מעבר לכך תחמיר את הגודש
אם התינוק אינו יונק ישירות- שאבי לריקון, כך גם תוודאי שהשד מקבל גירוי הולם.
כיצד לאחסן את החלב?
את החלב יש לשאוב/ לסחוט לתוך כלי יעודי לאחסון חלב אם, בקבוק או מזרק מתאים. את הכלי, יש לסמן במדבקת אשפוז עם ציון תאריךושעת השאיבה. יש לשמור כל שאיבה בכלי נפרד.
החלב המסומן יוכנס למקרר/ למקפיא מוקדם ככל האפשר.
ניתן לאחד חלב שנשאב בזמנים שונים, רק לאחר הבאת החלב מהשאיבות השונות לאותה טמפרטורה במקרר. לאחר כשעה במקרר תהיה השוואת טמפרטורה. תאריך ושעת השאיבה המסומנת על הכלי המכיל את החלב שאוחד תהיה המוקדמת ביותר מבין השאיבות שצורפו.
מקום אחסון |
טמפרטורה |
אחסון מומלץ |
אחסון מרבי |
טמפרטורת החדר |
C 22-25 |
4 שעות |
6 שעות |
מקרר |
C 4> |
3 ימים |
5 ימים |
מקפיא (תא הקפאה נפרד/ מקפיא נפרד) |
C -18> |
3 חודשים |
12 חודשים |
כיצד להשתמש בחלב השאוב?
סדר עדיפות:
יש עדיפות לשימוש בחלב- אם בעודו טרי, ללא קירור. בתהליך הקירור יורד ריכוזם של מרכיבים נוגדי דלקת, החשובים להתפתחות מערכת העיכול ומערכת החיסון של התינוק. חלב שאין בו שימוש מיידימידי יועבר למקרר. במידה שלא מתוכנן שימוש בחלב שנשאב במהלך- 72 השעות הקרובות, מומלץ להקפיא את החלב מוקדם ככל האפשר, ולא יאוחר מ- 24 שעות מרגע השאיבה. ההקפאה תעשה בכמות שאינה עולה על 100 מ"ל על מנת להקל על ההפשרה ולהימנע מזריקת חלב. יש לסמן את כמות החלב , ותאריך השאיבה לפני הקפאת החלב.
ניתן להפשיר חלב אם על ידי הוצאתו מהמקפיא למקרר מבעוד מועד. אין להפשיר את החלב באמצעות השרייה בנוזלים חמים/ חימום במיקרוגל/ הרתחה. חלב יוגדר כמופשר כאשר אין בו גושי קרח. יש לציין את זמן ההוצאה מההקפאה וזמן ההפשרה על מדבקת הזיהוי.
אין להחזיר למקפיא חלב שהופשר. חלב אם שהופשר במקרר ולא חומם, טוב לשימוש במשך 24 שעות. לאחר 24 שעות יש לזרוק את החלב הנותר. חלב טרי או מופשר שעבר חימום, מתאים לשימוש עד שעה לאחר החימום. עודפי חלב שנותרו לאחר האכלה – יש לזרוק ולא להחזיר לקירור.
שימוש בחלב שאוב מחייב זיהוי כפול על ידי הורה ואיש צוות או שני אנשי צוות – גם לאחר השאיבה וגם לפני המתן לתינוק, וזאת בכדי למנוע טעויות של מתן חלב. הזיהוי כולל ביקורת מול התינוק של מספר תעודת זהות, שם, תאריך וזמן שאיבה
כיצד לנקות את ערכת השאיבה?
- אין להרטיב את הצינור המתחבר למכונת השאיבה. הרטבתו עלולה לפגוע במנוע המכונה.
- הניקוי יעשה על ידי מברשת בקבוקים אישית, מים וסבון לאחר כל שימוש. ייבוש יעשה על גבי מגבת נייר נקיה נפרד מכלים אחרים.
- חיטוי (לאחר ניקוי במים וסבון) יתבצע לפחות פעם ביממה בהתאם להוראות היצרן.
- בבית החולים ניתן להשתמש בשקיות יעודיות לסטריליציה במיקרוגל, או לבצע חיטוי קר באמצעות טבליות כלור למשך 10 דקות, אשר לאחריהן יש לשטוף את ערכת השאיבה היטב במים זורמים, על מנת להיפטר מעודפי הכלור.
- אין לעקר ערכות המיועדות לשימוש יומי בלבד
שמירה על היגיינת ערכת השאיבה הינה חשובה ביותר. כלים שאינם נקיים דיים עלולים לפגוע בהרכב החלב הנשאב
בברכת בריאות שלמה!
צוות יועצות ההנקה במרכז הרפואי הדסה
נכתב על ידי: איילת שמואלי, רננה שוורץ וטליה לב - יועצות הנקה מוסמכות
אושר על ידי: פרופ' סמדר אבן טוב פרידמן - מנהלת המערך הניאונטולוגי
המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה..2023 .ניתן לעיין בדפי מידע נוספים של "הדסה" באינטרנט: ,www.hadassah.org.il באתר "דפי מידע למטופל/ת".