הדרך לחיטוי המושלם - חיטוי בקבוקי תינוקות

הדרך לחיטוי המושלם - חיטוי בקבוקי תינוקות

הדרך לחיטוי המושלם לבקבוקי תינוקות

כשהתינוק בן פחות משנה, המערכת החיסונית שלו, המגנה עליו מפני מחלות זיהומיות ודלקות אינה מפותחת דיה. בגיל הזה, התינוק חשוף למחלות זיהומיות, בעיקר לדלקות המעיים המתבטאות בשלשולים, הקאות והתייבשות מסוכנת. התינוק רגיש גם להידבקות של פטריות בפה.

אז איך נגן על התינוק מפני הזיהומים הללו?
אם את מניקה את תינוקך, את באופן טבעי, מעבירה לו הגנה מסוימת על ידי העברת נוגדנים, אשר נלחמים במחלות. אך, אם אינך מניקה, או מניקה ושואבת, או מגישה מי שתייה וחליטות צמחים לתינוק- לבטח תשתמשי בבקבוקים.

כאשר התינוק בא במגע עם בקבוקים, יש להקפיד על נקיונם ולעקרם לפני השימוש.

אבקת החלב (פורמולה) מהווה גורם הגנתי חשוב כיוון שהוא נקי מחיידקים, אך יתרון זה מתבטל במידה והבקבוקים, הפטמות ושאר הציוד אינם מעוקרים כראוי. המזינים החיוניים באבקת החלב לתינוקות גם מהווים מצע טוב להתפתחות של כל סוגי המיקרו-אורגניזמים הפתוגניים. חשוב ביותר שהאמצעים לעיקור ציוד ההנקה ופריטים אחרים (ובמיוחד אלו שיגיעו לפה הילד, כולל מוצצים וצעצועים), יהיו יעילים בקטילת גורמי המחלות אצל תינוקות.

יש חשיבות עליונה לסדר שגרתי ובטוח לניקוי, חיטוי ואחסנת בקבוקי התינוקות והפטמות.

רבים מטפלים כיום בכלי התינוק על ידי הרתחה. אך, קיימת חוסר מודעות מוחלטת בנושא זה בכל הנוגע ליעילות הטיפול והשלכות נוספות בטיפול בשיטה הזו. הרתחת כלים, אפילו למעלה מ- 10 דקות אינה הורגת את כל החיידקים המסוכנים, שיטות אחרות (לעתים יקרות) לסטריליזציה לא תמיד נבדקו לפי תקנים בינלאומיים מקובלים.

מחקרים רבים הוכיחו שהרתחת בקבוקים אינה מספיקה, ועלולה להביא לזיהומים. ניסויים שנערכו בבריטניה הראו שב- 66% מהבקבוקים והפטמות שהורתחו נמצא זיהום ברמה גבוהה ולא היו ראויים לשימוש. במחקר שוודי נמצא כי 50% מהבקבוקים ו- 36% מהפטמות לאחר הרתחה היו עדיין נגועים, דבר שהוא מעל לכל ספק לא קביל. שני המחקרים הללו השוו את התוצאות לתוצאות שהתקבלו בשיטת העיקור הקר שבה משתמשים בטבליות תוססות ליצירת תמיסת עיקור. בשיטה זו הושגה רמה טובה ומשביעת רצון עם הורדה של הזיהום לרמה מינימלית. בנוסף, במחקר שנערך ב- 1995, הוכח שרמות הנגיעות בחיידקים באחסון, עלו באחוזים ניכרים לאחר ההרתחה. דבר שלא יכול לקרות לאחר עיקור עם הטבליות בשיטת העיקור הקר. לאחרונה, גם התפרסמו ידיעות רבות על מחקרים שבדקו את שחרור החומר ביספינול איי מבקבוקי האכלה כתוצאה ממגע עם חום. חומר זה מחקה את האסטרוגן ועשוי לגרום לתגובות הורמונליות לא רצויות. לכן, מומלץ לבדוק את סוג הבקבוק ומרכיביו.

כיצד, אם כן, מחטאים בקבוקים ופטמות?
לצורך עיקור בקבוקי התינוקות ישנן מספר שיטות. לכל שיטה יתרונות וחסרונות ויש להתאים את השיטה לפי הצורך.

  • בשלב הראשון:
    יש לרחוץ היטב את הבקבוקים, הפטמות והמוצצים במים פושרים וסבון כלים נוזלי להוצאת שאריות של מזון. יש לשים לב לאזורים מוסתרים ולהברגות.
  • השלב הבא הוא שלב החיטוי - שיטת העיקור הקר:
    השריית הפריטים השונים במיכל עם תמיסת חיטוי של מים וטבליות כלור אורגני (המכיל Troclosene sod) למשך זמן של 30 דקות. ניתן להשאירם בתמיסה גם למשך זמן של עד 24 שעות ללא חשש. שיטה זו גם מתאימה לחיטוי משאבות חלב ידניות אשר אינן עמידות בחום וכן לשומרי שבת.
  • שיטת העיקור החם:
    *חיטוי בסטריליזטור חשמלי - מכשירים עם טרמוסטט הכבה מעצמו בסוף תהליך החיטוי. עובד על ידי חום. לא ניתן לעקר בו פריטים שאינם עמידים בחום.
    *חיטוי בסטריליזטור המותאם למיקרוגל - מכשיר המיועד לעיקור כלים במיקרוגל. עובד על ידי אדים חמים. יש לפעול לפי הוראות היצרן לאחר העיקור יש לאחסן את הבקבוקים, הפטמות והמוצצים יבשים על בד יבש.

לכתבות נוספות באותו נושא שכדאי לקרוא:

בשבע עיניים על ילדכם

המהפכה הירוקה - חומר למחשבה

מדריך מיוחד לכל הטעויות שלנו כהורים בטיפול בתינוק שלנו

מניעה וגילוי מוקדם של נזקי קור