פטריה בנרתיק מסוג קנדידה
היא סוג של פטריה המצויה בגופנו באופן טבעי ולרוב אינה גורמת לנזק. במקרים של מערכת חיסונית חלשה, מופר מאזן החיידקים העדין של המעיים ואז הקנדידה עשויה להתרבות ולעורר שלל תסמינים. אחת מהתופעות הנפוצות ביותר הנגרמות כתוצאה מקנדידה היא דלקת בנרתיק, תופעה טורדנית, שעשויה להפוך לכרונית בשל הזנחה ובהיעדר טיפול מתאים. קנדידה נפוצה באזורים נוספים בגוף כמו הוושט וחלל הפה.קנדידה בנרתיק (Vulvovaginal Candidiasis) היא פטריה וגינלית המופיעה בנרתיק ובפות האישה הנגרמת כתוצאה מהתפשטות זנים שונים של פטריית הקנדידה. הקנדידה בנרתיק מאד נפוצה ומחקרים מראים שלפחות כל אישה שניה חוותה, או תחווה, הופעה של קנדידה בנרתיק במהלך חייה. בנוסף, כ- 5% מהנשים בסיכון לזיהום פטרייתי חוזר של הנרתיק, ואחוז אחד מהנשים באוכלוסייה יאלצו ללמוד לחיות עם זיהום תמידי.
מדוע נגרם זיהום פטרייתי:
הפטריות שייכות למשפחת השמרים (yeast). הגורם הנפוץ לפטרת הנרתיק הינו פטריה מסוג קנדידה אלביקנס (Candida Albicans) .נשים רבות הינן נשאיות סמויות של קנדידה, כלומר הפטרייה גדלה בנרתיק ובפות מבלי לגרום לסימפטומים כלשהם. הורמונים המצויים בהפרשות הנרתיק וחיידקים ידידותיים המצויים בפות ובנרתיק שומרים על כך שהפטריה לא תשגשג. הסימפטומים יופיעו כאשר אוכלוסיית החיידקים הידידותיים נפגעת (למשל בעת נטילת אנטיביוטיקה) או בעת שינוי הורמונאלי, ואז הקנדידה תשגשג.פטרת הנרתיק אינה מועברת במגע מיני אולם עלולה להופיע לראשונה או להתלקח מחדש לאחר קיום יחסי מין. במידה שקיימת פטרייה בנרתיק מומלץ להימנע זמנית מקיום יחסי מין, עד שיושלם הטיפול והסימפטומים האופייניים ייעלמו.
אבחון ובדיקות:
כנראה בשל העובדה שהופעת פטריה בנרתיק היא תופעה כה נפוצה, לעתים קרובות הנשים מאבחנות אותה בעצמן ומטפלות בה בכוחות עצמן, באמצעות מוצרים שאינם דורשים מרשם רופא.אולם, אבחון עצמי עלול להיות אבחון שגוי. במחקר אחד נמצא כי רק 11 אחוזים מהנשים הצליחו לאבחן קנדידה בנרתיק באופן מדויק, בקרב נשים שכבר לקו בעבר בזיהום פטרייתי בנרתיק, רק 35 אחוזים אבחנו את המצב באופן מדויק. קיימים זיהומים נרתיקיים רבים, מסוגים אחרים, שגורמים לאותם תסמינים, כמו למשל וגינוזיס חיידקי (בקטריאל וגינוזיס) ומחלת טריכומונס.
פטריה בנרתיק עלולה לגרום לתסמינים הבאים:
- כאב ו/או גרד בנרתיק.
- הפרשה סמיכה דמוית גבינה מהנרתיק, שלעתים מדיפה ריח של שמרים. ריח מסריח הוא תסמין של וגינוזיס חיידקי ולא של פטריה בנרתיק. הנרתיק בדרך כלל מייצר הפרשה, שעל פי רוב היא צלולה, או עכורה מעט, היא אינה גורמת לצריבה ומדיפה ריח קל. כמו כן, יש מקרים בהם זיהום פטרייתי בנרתיק אינו מלווה בהפרשה, או מלווה בהפרשה דלילה ומימית.
- תחושת צריבה בלתי נעימה סביב פתח הנרתיק, במיוחד כאשר האזור בא במגע עם שתן.
- אדמומיות ונפיחות באזור הפות והנרתיק.מומלץ ליצור קשר עם הרופא במידה ומופיע כל אחד מהתסמינים הנ"ל.במהלך המחזור החודשי הכמות והתדירות של ההפרשות מהנרתיק משתנות. בתקופה מסוימת במהלך החודש ההפרשה יכולה להיות מועטה ודלילה או מימית מאד, בעוד שבזמן אחר במהלך החודש ההפרשה יכולה להיות סמיכה יותר. שינויים אלו הם נורמליים. ההפרשה הרגילה, בתקופה שבאמצע המחזור החודשי היא חלקה.
בכל אופן, הפרשה מהנרתיק בעלת ריח לא נעים שגם גורמת לגירוי אינה תופעה נורמאלית. הגירוי יכול להתבטא כגרד, או כצריבה, או כששניהם גם יחד ובמקרים רבים הוא מחמיר בשעות הלילה. בדרך כלל יחסי מין מחמירים את הגירוי.על מנת לאבחן את התסמינים הווגינליים, גינקולוג יבצע בדיקה גניקולוגית ויבדוק האם יש בנרתיק דלקת, או הפרשה שאינה נורמאלית. במקרים מסוימים הוא ישלח דגימה מההפרשה הנרתיקית לבדיקה מיקרוסקופית במעבדה, או לביצוע בדיקת תרבית פטרייה, באמצעותה בודקים אם בתנאי מעבדה צומחת על ההפרשה פטריית הקנדידה. בדיקה מיקרוסקופית מסייעת גם בשלילת סיבות אחרות להפרשה, כמו וגינוזיס חיידקי או טריכומונס, מצבים שדורשים טיפול שונה.
הטיפול בקנדידה בנרתיק
מטפלים בקנדידה בנרתיק:
כשתסמיני הקנדידה בנרתיק הם קלים יחסית, הטיפול יהיה חד פעמי בתרופות לשתייה או בטבליות וגינליות. במצב בו יש גירוי חיצוני, תינתן משחה אנטי פטרייתית. שני התכשירים נמכרים לרוב ללא צורך במרשם ויעילים עבור רוב הנשים. שבועיים לאחר תחילת הטיפול, חשוב לבצע בדיקת תרבית נוספת שתאשש את יעילות הטיפול וחיסול הקנדידה מהגוף. יש לקחת בחשבון שהתרופות עלולות לפגום בקונדומים ובדיאפרגמות, לכן יש להשתמש באמצעי מניעה אחרים. בנוסף, יש להימנע משימוש בטמפונים בתקופת הטיפול בקנדידה בנרתיק.
הקנדידה בנרתיק אצל נשים בהריון אינה מהווה גורם סיכון למשך ההיריון או לעובר. במקרה של התפשטות פטריה בנרתיק בזמן ההיריון הטיפול יהיה בהכרח חיצוני ולזמן ארוך יותר מכיוון שהטיפול התרופתי נחשב ללא בטוח. הטיפול נכון גם לנשים מניקות מכיוון שאין מידע על אופן ההשפעה של תרופות אנטי פטרייתיות על חלב האם.
במקרים שבהם הקנדידה בנרתיק חוזרת 4 או יותר פעמים במהלך שנה אחת, עוברים לטיפול מניעתי הכולל לקיחת תרופות אנטי פטרייתיות לתקופה ארוכה יותר. כשהטיפול אינו מועיל, או חוזר על עצמו, עלולות המטופלות לסבול מדיכאון ובעיות בתפקוד המיני. חשוב לזכור כי אחת מהסיבות העיקריות לאי הצלחת הטיפול נובע מאבחון לא מדויק המזהה זיהום חיידקי כפטרייתי. במקרה כזה יש לפנות לצוות הרפואי להמשך בירור.
במקביל לטיפול, ולאחריו...
ישנן מספר דרכים להוריד את הסיכון לחזרתה של הקנדידה בנרתיק:
שטיפה של אזור הפות במים נקיים, ללא שימוש בסבונים מבושמים, בעלי pH גבוה, ג'לים לשטיפה, מבשמים נרתיקיים, שטיפות תוך נרתיקיות ונייר טואלט מבושם.
ייבוש עדין של אזור הפות אחרי המקלחת ו/או קיום יחסי מין.
הימנעות משימוש בקונדומים עשויים לטקס, קרמים קוטלי זרע, או חומרי סיכה המגרים את אזור הפות או הנרתיק.
הימנעות משימוש יומיומי במגן תחתון שאוצר לחות ומונע זרימת אוויר.
הקפדה על ניגוב נכון לאחר פעולת מעיים או מתן שתן – מהחלק הקדמי לכיוון החלק האחורי, מהנרתיק ולא אליו על מנת למנוע מעבר של זיהומים מפי הטבעת לנרתיק.
לבישת תחתוני כותנה ומכנסיים לא הדוקים.
צריכת יוגורט טבעי ונטילת פרוביוטיקה על בסיס יומיומי מעלה את אוכלוסיית החיידקים 'הטובים', מאזנת את המערכת החיסונית ועל כן סביר שמועילה במניעת קנדידה בנרתיק.