גידולי המעי הגס והרקטום

סרטן המעי הגס (Colorectal cancer) שעד לפני מספר עשורים אובחן רק לעיתים רחוקות, הפך בימינו לסוג הסרטן הקטלני הרביעי בשכיחותו בעולם. על-פי נתונים עדכניים, מדי שנה מתים כ-900,000 בני אדם ברחבי העולם מגידולים סרטניים במעי הגס, בחלחולת (רקטום) ובתוספתן.

יחד עם זאת, שיפורים בטכנולוגיות הדמיה שנעשו בשנים האחרונות הצליחו להפחית את שיעור התמותה מגידולים האלו.

בין גורמי הסיכון המרכזיים לגידולי סרטן המעי הגס והרקטום ניתן למנות: גיל, גנטיקה – לדוגמה מקרה של סרטן המעי הגס בקרב בן משפחה, השמנה, מחסור בפעילות גופנית ועישון.

מרבית המאובחנים הם מעל גיל 50. חשוב לזכור שסרטן זה יכול להופיע גם בגילאים צעירים יותר. כמו במחלות רבות נוספות, סיכוי הצלחת הטיפול של סרטן המעי הגס והרקטום עומד באופן ישיר לשלב אבחון המחלה ועל-כן יש חשיבות רבה לביצוע בדיקות לגילוי מוקדם, לדוגמה בדיקת קולונוסקופיה המאפשרת לאתר גידולים שפירים במעי הגס.

תסמיני המחלה עלולים להופיע רק בשלב מתקדם באופן יחסי וכוללים שינויים בהרגלי היציאות, שלשול או עצירות, כאבי בטן תכופים, דימום דרך פי הטבעת, אנמיה, ירידה במשקל ועוד.

מרבית הגידולים הסרטניים במעי הגס מתחילים כגידול לא מבוקר של תאים בדופן הפנימי של המעי או הרקטום. גידולים אלו מכונים פוליפים. חלק מסוגי הפוליפים עלולים להפוך במהלך השנים לגידולים סרטניים אך במקרים רבים הם נותרים שפירים. הסיכוי לפוליפ להפוך לסרטן תלוי בעיקר בסוג הפוליפ. הפוליפים השכיחים והפחות מסוכנים הם פוליפים מסוג היפרפלסטי (Hyperplastic) ואילו פוליפים מסוג אדנומה (Adenoma) הם נדירים יותר ועלולים להפוך לסרטניים.

הטיפול המבוצע: ניתוח - כריתה לפרוסקופית

ניתוח כריתה לפרוסקופית הוא הליך רפואי פולשני המבוצע להסרה חלקית או מלאה של המעי. הליך זה מבוצע במקרים בהם יש צורך בטיפול או מניעה של מחלות במעי (סרטן, מחלת קרוהן ועוד).

מהלך הניתוח:
כמובן לפני התחלת הניתוח המטופל יעבור הרדמה כללית. התהליך מתחיל בהחדרת מחט לבטן המטופל כדי למלא את החלל בין דופן הבטן לאיברים פנימיים בגז. לאחר החדרת הגז יעשו שני חתכים קטנים על יד הטבור לצורך החדרת סיב אופטי הנותן אופציה לצפות בחלל הפנימי של הבטן.
סיום ההליך הניתוחי: קודם כל הצוות שואב את הגז החוצה ולאחר מכן מוציאים את הסיב ואת המחט ותופרים את החתכים. המטופל נשאר לכמה ימי השגחה במחלקה לצורך מעקב. את התפרים מוציאים כ-10 ימים לאחר הניתוח.

הניתוח נחשב להליך בטוח באופן יחסי עם אופציה למעט סיבוכים אך כמו כל הליך פולשני הוא לא חופשי מסיכונים.
הסיכונים: דימומים, זיהומים, פגיעה באיברים הקרובים למעי, היווצרות קריש דם.

אך עם כל הסיכונים אלו לניתוח לפרוסקופי ישנם יתרונות בולטים כגון: זמן ההחלמה מקוצר בהרבה הודות לביצוע חתכים קטנים, כמעט ואין כאבים לאחר ניתוח בהשוואה לניתוחי בטן שלא בגישה לפרוסקופית.

כיצד יש להתכונן לניתוח כריתה לפרוסקופית?

הרופא יתן הוראה על הפסקת תרופות מסוימות מגבירות את הסיכון של הניתוח, לפני הניתוח יהיה צורך לצום, שתיית תמיסה משלשלת לריקון וניקוי המעי ונטילת אנטיביוטיקה.

בבית החולים הדסה במרכז לגידולים במערכת העיכול עומד לרשותכם צוות רב תחומי: מומחי הדמיה, רופאים, אחיות, שירותי תזונה ודיאטה, שירות פסיכולוגי ועוד. מטרתינו להניב את תוצאות הטיפול הטובות ביותר ובנוסף ביצוע מחקרים בינלאומיים למציאת תרופות חדשות לטיפול בגידולים.