הדרכה לטיפול בפרינאום לאחר לידה

הדרכה לטיפול בפרינאום לאחר לידה

יולדת יקרה,

על מנת לסייע לך להגיע לתפקוד ונוחות מירבית לאחר הלידה, ערכנו עבורך מידע והנחיות לטיפול בפרינאום.
אנו עומדים לשירותך בכל שאלה, צוות מחלקות יולדות

מידע כללי

הפרינאום הינו המוצא התחתון של האגן בצורת יהלום. מבנה זה נמצא בסיכון לטראומה במהלך הלידה בגלל קרעים פרינאליים ספונטניים בדרגות שונות או אפיזיוטומיות (חתך יזום בזמן הלידה) . פציעות אלו עלולות לגרום לסיבוכים מיידיים וארוכי טווח. השכיחות של קרעים בפרינאום פוחתת עם לידות חוזרות.

לאחר כל לידה וגינאלית המיילדת מבצעת הערכה של הפרינאום ביסודיות כדי לקבוע נוכחותם של חתכים כלשהם.

כיצד מטפלים בקרעים?

תיקון הקרעים ייעשה בהתאם לחומרת הקרע, אם בטיפול שמרני, או על ידי תפירה של החתכים בתפרים נמסים.

טיפול שמרני

טיפול פרינאלי - טיפול פרינאלי לאחר כל התפנות (שתן או יציאה) שומר על ניקיון הפרינאום ועוזר להגיע לנוחות פרינאלית מיטבית. שמירה נאותה על היגיינה תפחית את הסיכון לזיהום פרינאלי שמועבר מאזור פי הטבעת.

  1. שטפי את אזור הפרינאום במים בטמפרטורה הנוחה לך
  2. הקפידי על טיפול מכיוון קדמי (מכיוון הבטן) לכיוון אחורי (לכיוון האחוריים), בזמן מיקום והחלפת פדים קפואים או בזמן מריחת תכשירים אחרים נוגדי כאב
  3. החליפי פדים במרווחים סבירים וכאשר הם ספוגים
  4. לאחר הטיפול יבשי היטב את הפרינאום
  5. בדקי פעם ביום את הפצע בעזרת מראה, לזיהוי מוקדם של התפתחות זיהום

קירור מקומי - השימוש בפדים קפואים יעיל לשיכוך כאב פרינאלי, אך לא לריפוי חתכים. מייד לאחר הלידה ועד יומיים אחריה ניתן לשים פדים קפואים על אזור הפרינאום למשך 10-20 דקות בכל פעם, לפי הצורך. כדי למנוע נזק מקירור יתר מומלץ לעטוף את הקרח במגבת . במחלקה ישנם פדים קפואים עבורך.

 

בקבוק התזה - בקבוק ההתזה משמש להרטבת הפרינאום במים חמימים במהלך מתן שתן, פעולה זו יכולה לסייע לך בהפחתת צריבה חיצונית או אי נוחות .

אמבטיות ישיבה - אמבט ישיבה הוא מעין גיגית שטוחה עם מים חמימים המיועדים לרחיצת הפרינאום והישבן. האמבט משמש בדרך כלל לניקוי הפרינאום ולהפחתת כאבים ונפיחות.

  1. מלאי גיגית או אמבטיה במים חמימים בטמפרטורה הנעימה לך
  2. שבי באמבטיה במשך כ 5 דקות, 4 פעמים ביום ולאחר כל פעולת מעיים - כאשר אזור הנרתיק ופי הטבעת, כולל התפרים, מונחים במים

ניתן להוסיף לאמבטיה 'מלח אנגלי' - מגנזיום סולפאט (חצי כוס מלח ב-1 ליטר מים)

 

מהם משככי הכאב המומלצים?

משככי הכאבים המומלצים לאחר לידה הם איבופן ואקמול, אלא אם יש לך התווית נגד ספציפית. יש לבקש משכך כאבים במקרה הצורך ולהימנע מסבל מיותר.  משככי כאבים מקומיים לא נמצאו יעילים.

 

משככי כאב ומזרזי ריפוי פצע טבעיים

  • משחת קלנדולה נמצאה כמשככת כאבים פרינאליים כמו כן היא משפרת את הריפוי בהפחתת אודם ונפיחות . קלנדולה ניתן למצוא בבתי מרקחת כמשחה ובתכשירים אחרים כמו טיפות, ספריי ועוד
  • צמחים נוספים שנמצאו יעילים לריפוי ולהפחתת כאבים פרינאליים הם גדילן מצוי , תה ירוק ,מי הממליס, צמח היפריקום, ואכילאה

זירוז ריפוי פצעים

  • פלאמינל - יעיל בריפוי פצעים ,יש להניח על אזור הפרינאום פעם ב-8 שעות ,ניתן לבקש מהאחות
  • בפאנטן- נמצא יעיל בריפוי פצעים על ידי הפחתת אודם וחום מקומיים. קיימת גם גרסה עם חומר חיטוי Chlorhexidine – בפאנטן פלוס
  • מגנזיום –משפר ריפוי פצעים על ידי הפחתת הבצקת וקיצור משך הבצקת. בכדי להפחית בצקת פרינאלית מניחים על האזור פדים ספוגים במגנזיום מקורר, פעם ב-8 שעות. ניתן לבקש מהאחות

במקרה שאת חשה כאבים חמורים שלא פוחתים או מחמירים תחת שימוש במשככי כאבים עלייך לדווח לאחות /רופא על מנת לזהות את מקור הכאב ולטפל בהתאם

 

מרככי צואה
משלשלים או מרככי צואה מומלצים לאחר תיקון קרעים בפרינאום מאחר ומעבר של צואה קשה ולחץ ממושך בעת מתן הצואה עלולים לגרום לניתוק התפרים.
מרככי צואה (כגון לקטולוז) מומלצים למשך כ-10 ימים לאחר התיקון המקומי. יש לבצע מעקב ולהימנע מצואה רכה מדי .

תנוחה ותנועה
במהלך 48 השעות הראשונות , עלייך להשתמש בתנוחות שיפחיתו בצקת פרינאלית. תנוחות אלו כוללות שכיבה על מצע שטוח בזמן מנוחה, שכיבה על הצד בהנקה, והימנעות משימוש יתר בתנוחות ישיבה. לפני מעבר לתנוחת ישיבה יש לכווץ את הישבן .

יש להתחיל בתרגילי רצפת האגן יומיים-שלושה לאחר הלידה, או כשאת מרגישה בנוח. יש להימנע מפעילויות שעלולות להגביר את הלחץ התוך בטני במהלך שישה עד 12 החודשים הראשונים לאחר הלידה.
כאב של הפרינאום עלול להשפיע משמעותית לרעה על איכות החיים לאחר הלידה. אנו זמינות לתמוך בך 24 שעות ביממה במהלך תקופה זו בבית החולים ויכולות לסייע לך בניהול כאבים פרינאליים.

 

אנו כאן בשבילך, צוות מחלקות יולדות

נכתב על ידי: מירה ישראלוב סגנית א. ראשית יולדות א, הדסה ע״כ
אושר על ידי: פרופ' יוסי עזרא מנהל מחלקות יולדות ונשים

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה.2023 . ניתן לעיין בדפי מידע נוספים של "הדסה" באינטרנט: ,www.hadassah.org.il באתר "דפי מידע למטופל/ת".