במעבדה הוסטיבולרית בבית החולים הדסה עין כרם מתבצעות בדיקות שונות שבודקות את מערכות שיווי המשקל של הגוף. בסיום כל אחת מהבדיקות הנבדק/ת י/תקבל הסבר על התוצאות ומכתב לרופא המטפל. שימו לב, קוד משרד הבריאות עבור חלק מהבדיקות המתבצעות במכוננו הוא 92541. באם תזומנו למספר בדיקות יש להמציא התחייבות עבור כל בדיקה ובדיקה - מספר התחייבויות כמספר בדיקות.
בדיקות שמתבצעות אצלינו במעבדה:
- ENG/VNG בודקת את תפקוד מערכת שווי המשקל (המערכת הווסטיבולרית) ההיקפית (אוזן פנימית) ואת המערכת המרכזית.
- בדיקה על כיסא מסתובב (rotational chair test) מאפשרת מעקב אחרי המערכת הווסטיבולרית ההיקפית כאשר קיימת ירידה דו-צדדית בתפקוד שלה.
- VHIT היא בדיקה חדשנית בשימוש קליני. מאפשרת לבדוק את התגובות של המערכת הווסטיבולרית ההיקפית לגירויים פיזיולוגיים המתרחשים בתפקוד היום-יומי. בעזרת VHIT אפשר לאבחן חולשה חד-צדדית ודו-צדדית של המערכת. בדיקה יכולה לעזור גם במעקב אחרי תהליך של שיקום.
- פוסטורוגרפיה מורכבת מתרגילים שונים שבודקים את היכולת של הנבדק לשמור על שווי משקל בעמידה. מאפשרת לבדוק את היכולת להשתמש במערכת פרופריוצפטיבית, מערכת הראיה והמערכת הווסטיבולרית, כל אחד בנפרד וגם ביחד, במטרה לשמור על יציבות בעמידה. הבדיקה מאפשרת מעקב אחרי שיקום.
- בדיקת VEMP מאפשרת לבחון על ידי אלקטרודות תגובות שמקורן במערכת שיווי המשקל.
בסיום, לאחר ביצוע הבדיקות, הנבדק מקבל הסבר על התוצאות ומכתב לרופא המטפל.
התחייבות / טופס 17 קוד משרד הבריאות עבור חלק מהבדיקות המתבצעות במכוננו הוא 92541. שימו לב, באם תזומנו למספר בדיקות יש להמציא התחייבות עבור כל בדיקה ובדיקה. כלומר, מספר התחייבויות כמספר בדיקות.
פירוט על בדיקת ENG/VNG במכון הוסטיבולרי
- משך הבדיקה הוא בין שעה ורבע לשעתיים. במהלך הבדיקה נרשמות תנועות העיניים בעזרת משקפת וידיאו.
- בשלב הראשון הנבדק/ת מתבקש/ת לעקוב אחרי נקודת אור שזזה על המסך. לאחר מכן יש בדיקות המורכבות משינוי תנוחה של הראש/ הגוף.
- בחלק האחרון של הבדיקה מתבצע מבחן קלורי הבודק כל אוזן בנפרד. המבחן כרוך בהזרמת מים קרים (30 מעלות) וחמים (44 מעלות) לתוך תעלות האוזניים. המים נשפכים חזרה לקערית.
- תגובה נורמלית ושכיחה לבדיקה זו היא סחרחורת סיבובית שנמשכת לא יותר משתי דקות. לאחר הבדיקה אין הגבלה בפעילות, פרט להמלצה שלא לנהוג במשך שעה.
הוראות לבדיקה:
- יש להביא התחייבות/ טופס 17 לבדיקה. קוד משרד הבריאות הוא 92541.
- נא לא לאפר עיניים ביום הבדיקה!!!
- נא להביא מכתב הפניה מרופא א.א.גרון. אם הרופא המפנה הוא בעל התמחות אחרת, חובה להיבדק לפני הבדיקה על ידי רופא א.א.גרון בקופת חולים ולהביא אישור בכתב לביצוע מבחן קלורי.
- תרופות: אין לקחת תרופות נגד סחרחורת/תרופות שינה/ הרגעה 48 שעות לפני הבדיקה! אם לקיחת תרופות ההרגעה היא על בסיס קבוע, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הפסקה בלקיחת התרופה. את שאר התרופות יש לקחת כרגיל!
- אסור לשתות שתייה חריפה (כולל יין ובירה) 48 שעות לפני הבדיקה!
- מותר לאכול ולשתות כרגיל עד שעתיים לפני הבדיקה. אם את/ה נוטל/ת תרופות נגד סוכרת. חובה לאכול כרגיל.
- מטופל/ת הסובל/ת מבעיות לב שונות נדרש/ת להביא אישור מקרדיולוג לביצוע מבחן קלורי!
פירוט על ROTATIONAL CHAIR TEST - בדיקת כיסא מסתובב
בדיקה זו מתבצעת אם במבחן קלורי התקבלו תגובות חלשות משני הצדדים, או כדי לנטר את תפקוד מערכת שיווי המשקל במהלך לקיחת תרופות מסוימות, או כמעקב אחרי תהליך הפיצוי (שיקום) המערכת וסטיבולרית, או משום שהגיל הרך של הנבדק/ת לא מאפשר ביצוע מבחן קלורי.
- במהלך הבדיקה נרשמות תנועות עיניים כאשר הנבדק/ת יושב על כיסא מסתובב במישור אופקי לשני כיוונים. הסיבובים הם לא מהירים ונמשכים בין 30 שניות ועד 3 דקות ו-20 שניות. במהלך הבדיקה לא מרגישים סחרחורת.
הוראות לבדיקה:
- יש להביא התחייבות / טופס 17 לבדיקה. קוד משרד הבריאות הוא 92541 (כמו קוד ENG).
- נא להביא הפניה מרופא המטפל.
- תרופות: אין לקחת תרופות נגד סחרחורת/ תרופות שינה/ הרגעה 48 שעות לפני הבדיקה! אם לקיחת תרופות ההרגעה היא על בסיס קבוע, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הפסקה בלקיחת התרופה. את שאר התרופות יש לקחת כרגיל!
- אסור לשתות שתייה חריפה (כולל יין ובירה) 48 שעות לפני הבדיקה!
- ביום הבדיקה מותרת שתייה ואכילה כרגיל.
- אין הגבלה בפעילות לאחר הבדיקה.
POSTUROGRAPHY / CDP - בדיקת יציבה
הבדיקה מורכבת מתרגילים שונים שבודקים את היכולת של הנבדק/ת לשמור על שיווי משקל בעמידה. הבדיקה מאפשרת לבחון את היכולת להשתמש במערכות הפרופריוצפטיבית, הראיה ושווי המשקל, כל אחת בנפרד וגם ביחד במטרה לשמור על יציבות בעמידה. הבדיקה מאפשרת מעקב אחרי שיקום.
במהלך הבדיקה מתבצעים תרגילים שונים בעמידה. משך כל תרגיל הוא 20 שניות.
משך הבדיקה מ-40 דקות ועד שעה וחצי.
הוראות לבדיקה:
- יש להביא התחייבות/ טופס 17 לבדיקה. קוד משרד הבריאות הוא 92541 (כמו קוד ENG).
- נא להביא הפניה מרופא.
- תרופות: אין לקחת תרופות נגד סחרחורת/ תרופות שינה/ הרגעה 48 שעות לפני הבדיקה! אם לקיחת תרופות ההרגעה היא על בסיס קבוע, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הפסקה בלקיחת התרופה. את שאר התרופות יש לקחת כרגיל!
- אסור לשתות שתייה חריפה (כולל יין ובירה) 48 שעות לפני הבדיקה!
- ביום הבדיקה יש להימנע משתיית משקאות המכילים קפאין (מותרת שתייה רגילה).
- נא להביא גרביים ומכנסיים.
- אין הגבלה בפעילות לאחר הבדיקה.
פירוט על בדיקת VHIT במעבדה הוסטיבולרית
הבדיקה אורכת מספר דקות בהן מתבקש/ת הנבדק/ת להתמקד בעצם במרחב בזמן תזוזות ראש.
הוראות לבדיקה:
- בדיקה זו איננה כלולה בסל הבריאות ועלותה 200 שקלים.
- יש להביא התחייבות/ טופס 17 לבדיקה. קוד משרד הבריאות הוא 92541.
- יש להצטייד בהפנייה מרופא.
- יש להסיר איפור מאיזור העיניים לפני ההגעה.
פירוט על בדיקת VEMP – Vestibular Evoked Myogenic Potentials
כהכנה לבדיקה מוצמדות אלקטרודות לאיזורים שונים בפנים ובצוואר. במהלך הבדיקה מושמעים צלילים דרך אוזניות כאשר הנבדק/ת מתבקש/ת להזיז את ראשו/ה לצדדים או להביט כלפי מעלה. הבדיקה אורכת כחצי שעה.
הוראות לבדיקה:
- יש להביא התחייבות/ טופס 17 לבדיקה. קוד משרד הבריאות הוא L5925.
- יש להצטייד בהפנייה מרופא.
- מומלץ להצטייד במסמכים רלוונטיים כמו תוצאת בדיקת שמיעה, תוצאת בדיקת טימפנומטריה, תוצאת בדיקת רפלקסים אקוסטיים ותוצאות מבדיקות שיווי משקל אחרות.
- יש להסיר איפור מאזור הפנים לפני ההגעה.
את התור לבדיקה יש לקבוע דרך מכון השמיעה בטלפון: 02-6778656, פקס: 02-6778918 או בדואר האלקטרוני: [email protected].