דיווח על מצבך הבריאותי - לפני החיבור למכשיר אנא דווח על כל שינוי במצבך כגון: עצירות, הקאות, שלשול, חום, חולשה, דימום, כאב ראש, קשיי נשימה, נפילה, חבלה וכד'. בנוסף כדאי לדווח על שינויים בטיפול התרופתי, ועל התחלת טיפול אנטיביוטי.
דיווח זה הנו חשוב ביותר ומכריע לקביעת הטיפול היעיל והנכון עבורך.
בדיקות דם - בדיקות דם נלקחות באופן קבוע מידי חודש לשם מעקב והחלטה לגבי המשך טיפול תרופתי, דיאליטי ודיאטטי. בדיקות נוספות יילקחו על פי שיקול רפואי.
כיצד מתבצע החיבור לדיאליזה? חשוב!
- לפני ישיבתך בכורסת הטיפול, הקפד לרחוץ את ידיך ואת אזור הדקירה במים וסבון
- שים לב לנגישות פעמון קריאת אחות לפני התחלת הטיפול .במידת הצורך, תוכל לקרוא לאחות באמצעות פעמון זה
קיימות שתי גישות עיקריות לביצוע המודיאליזה:
- צנתר מרכזי ("פרמקת")
צנתר זה מוכנס בדרך כלל לווריד צווארי מימין, ומגיע עד לאזור הלב. מוצא הצנתר בבית החזה העליון. לצנתר שני פתחים, דרכם ניתן לשאוב את הדם, ולהחזירו לגוף לאחר שעבר סינון בסליל הדיאליזה. הצנתר מוכנס במכון האנגיוגרפיה, תחת הרדמה מקומית. ניתן להשתמש בצנתר זה לצורך טיפול בדיאליזה, מיד לאחר הכנסתו. לפני כל טיפול דיאליזה, האחות תפתח את החבישה באופן סטרילי, תנקה את האזור ובסיום הטיפול תבצע חבישה מחדש. חשוב! יש לשמור על צנתר נקי ויבש, על מנת למנוע זיהום. אין להסיר את החבישה בבית, ואין להרטיב את האזור!
- שאנט
קיימים 2 סוגי שאנטים:
שאנט טבעי, או פיסטולה - חיבור תת-עורי בין עורק לווריד ביד. הפעולה נעשית בחדר ניתוח תחת הרדמה אזורית. בדרך כלל האשפוז נמשך יום.
לאחר הפעולה יש להמתין להבשלת הפיסטולה, תהליך האורך לרוב בין חודשיים לשלושה חודשים. על מנת להתחיל לבצע דיאליזה דרך הפיסטולה, יש צורך בקבלת אישור מהכירורג המנתח.
שאנט מלאכותי, או גראפט - במקרים בהם יש קושי למצוא כלי דם המתאימים ליצירת שאנט, ניתן להשתמש בשתל מלאכותי העשוי מחומר סינתטי. קצה אחד של השתל מחובר בניתוח לעורק וקצה שני מחובר לווריד. בדרך כלל יש להמתין ארבע שבועות אחרי הניתוח ואז ניתן לחבר דרך הגראפט. לעיתים ניתן לחבר לאחר זמן קצר יותר.
בשני סוגי השאנטים החיבור נעשה מתחת לעור, בניתוח קצר, המצריך לרוב אשפוז של יום אחד במחלקת כירורגית כלי דם. באזור של השאנט ניתן לחוש ברטט, שהוא הסימן העיקרי לכך שהשאנט מתפקד. חיבור למכונת הדיאליזה דרך השאנט נעשה באמצעות החדרת שתי מחטים.
מחט אחת שואבת דם מהגוף, והמחט השנייה מחזירה את הדם לאחר הסינון במכונת הדיאליזה.

תיתכן אי נוחות בעת החדרת המחטים, ניתן להשתמש במשחת אלחוש מקומי, אותה מורחים כשעה טרם הדקירה. במהלך הטיפול ניתן לראות טלוויזיה, לקרוא ספר, לעבוד על המחשב או לישון.
מותר למלווה אחד לשבת לידך במהלך הטיפול.
חשוב! בזמן הטיפול עליך לדווח לאחות על תופעות כמו: כאב, צמרמורת, חום, חולשה, דימום, קוצר נשימה או כל תופעה חריגה אחרת.
הטיפול בדיאליזה אינו כואב. אך הנך עלול להרגיש עייפות לאחר הטיפול- זוהי תופעה מוכרת.
בכל בעיה רפואית שמתעוררת שלא במהלך הטיפול, עליך לפנות ליחידת הדיאליזה, לרופא המשפחה או לחדר המיון לצורך קבלת עזרה רפואית
אנו מאחלים לך הצלחה,
צוות יחידת הדיאליזה
נכתב על ידי: ד"ר אהרון – נפרולוג, מנהל שירות רפואי
גבריאלה אלתר – סגנית אחות ראשית, מכון דיאליזה
המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.2022 . ניתן לעיין בדפי מידע נוספים של "הדסה" באינטרנט: ,www.hadassah.org.il באתר "דפי מידע למטופל/ת".