המעבדה לציטופתולוגיה

במצבי מחלה שונים משתחררים לתוך חללים בגוף נוזלים שמקורם ברקמות הסמוכות. בדיקת נוזלים זו, המתבצעת במעבדה לציטופתולוגיה בהדסה, מסייעת באבחנה ובטיפול בחולה.

ישנם נוזלי גוף שונים שמגיעים למעבדה, כמו נוזל עמוד שדרה (Cerebrospinal Fluid), נוזל פלאוראלי (Pleural), נוזל פריטונאלי (Peritoneal) נוזל סינוביאלי (Synovial) ונוזלים אחרים כמו נוזלים המופרשים מנקזים לאחר ניתוח, נוזלים מציסטות מאיברים שונים, שתן, נוזל מדיאליזה פריטונאלית ועוד.

במצב תקין הנוזל צלול

לקיחת נוזלי גוף יכולה להיעשות בשיטות שונות, ביניהן ביופסיית מחט עדינה (FNA- Fine needle aspiration) שנועדה לקחת כמות קטנה של נוזל. לאחר איסוף הנוזל התאים שבנוזל מועברים לסלייד לצורך צביעה (הצביעה מאפשרת לגלות שינויים טרום ממאירים בתאים מנוזלי גוף) ומשם להסתכלות במיקרוסקופ לאבחנה על ידי פתולוג.

מהי בדיקת PAP

בדיקת PAP היא בדיקה ציטולוגית פתולוגית של דגימת תאים מצוואר הרחם. מטרתה של בדיקה זו היא לגלות שינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם שיכולים להצביע על סיכון עתידי, בדרגות חומרה שונות, להתפתחות של סרטן צוואר הרחם. כדי לבצע בדיקת PAP מרחיב הרופא את הנרתיק בעזרת ספקולום עד שיוכל להבחין בקצה החיצוני של צוואר הרחם. לאחר מכן לוקח הרופא מברשת קטנה ומגרד תאים מהציפוי החיצוני (תאי האפיתל) של הצוואר. התאים שגורדו נאספים לתוך כלי מיוחד. לאחר מכן נשלחת הדגימה התאית למעבדה ציטולוגית.
במעבדה הציטולוגית מכינים תתקין (סלייד) הנושא תאים מצוואר הרחם ולאחר מכן צובעים אותו בצביעת Papanicolaou.

להלן תמונה המציגה תאי אפיתל (koilocytes) שהודבקו בוירוס הפפילומה (HPV). ניתן להבחין בהגדלה גרעינית ובשינוים נוספים המתרחשים במבנה המורפולוגי של התא.