גפה עליונה (Upper limb) אנטומיה – מורכבת משלושה חלקים: זרועה עליון, האמה, והיד. משכת בין שריר הדלתה ( (Deltoid) ועד לקצה האצבעות בכף היד וכולל בתוכו שלושים עצמות. בנוסף, גפה עליונה מורכבת מעצבים, גידים, שרירים ועורקים וורידים. עצבי הזרוע מסופקים על ידי אחד משני מקלעת העצבים העיקרית של גוף האדם, מקלעת הזרוע.
פונקציות גפה העליונה:
הגפה העליונה מתחילה במפרק הכתף המכונה מפרק הכדור אשר מחברת את הזרוע לכתפיים. ומאפשרת לזרוע לבצעה תנועות רכבות ומעגליות מצד אחד. מצד אחר אפשרות זאת נלוות בחסרונות כמו פגיע ביציבות המפרק וגורמת שלחיכת הסחוס והגידים בעזור זה.
בקצה התחתון שלה נפגשת עצם הזרוע עם עצמות החישור והגומד כדי ליצור את מפרקי המרפק. הפונקציה העיקרית שלו זה לאפשר לקפל ולישר את זרוע היד.
מפרק שורש כף היד הוא החלק המקשר את כך היד לזרוע ומאפשר תנועה לך היד. יכולת התנועה של מפרק זה שונה משמעותית מארבעת האחרים. נקודות המפגש בין העצמות מכוסות בסחוס שתפקידו להגן על העצמות ולאפשר תנועה חלקה יותר.
פונקציית העצבים והגידים:
עצבים בגפה העליונה מאפשרים שליטה מוטורית, תחושות הכאב, תחושת לחץ, מגה, טמפרטורה, ותחושת המיקום לאורך היד.
פונקציית הגידים:
גידים הם אלמנטים של השריר והפונקציה העיקרית שלהם היא לקשר את השרירים לעצם. כלומר, ליצור תמיכת איברים ורקמות רכות כמו גם להחזיק את הפלחים שמעליה של הגוף. בנוסף, משמש כמגן בפני נזק לכלי הדם והעצבים.
כאב בעצבים ביד:
תסמינים:
כאב ממושך לאחר פגיעה. כול אדם יחוש בצורה שונה. תחושת הכאב יכולה להופיע במצבים הבאים:
- אלודיניה – תוצאה של כאב מגורמים שלא אמורים ליצור תחושה כזאת, מגירוי קל כמו רוח מגה של בגד מים וכו'.
- כאב חותך או דוקר
- היפראלגזיה – מצב בו הגוף מגיב מצורה קיצונית לכאב סביר כמו דקירה ממחט.
- כאב דומה לחשמול תחושה של שריפה
- תחושת דגדוג, ישנוניות באיבר או נימול
- חוסר תחושת טמפרטורה ותחושת מקום הגפה. בעיות מוטוריות וכו'.
מהם הסיבות לפגיעת עצבים בגפה?
האשרה לכאבים ובעיות התפקוד בעצב היא שלאחר פגיעה העצב חוזר לתפקוד שונה והוא שולח אותות לא נכונים אל המוח, אשר גורם לבעיות המצוינות לעיל. לא תמיד ניתן לאתר את גורם הכאב בעצב. הסיבות הנפוצות הם : שימוש כרוני באלכוהול, מחסור בוויטמינים, חשיפה למתכות, לרעלים, לתרופות ומחלות אוטואימוניות.
כאב ממקור העצבי מושפע על ידי מספר מחלות:
סכרת – בעקבות פגיע בכלי דם נגרמת הפרעה נירולוגית כפות הידיים והרגליים. ההפרעה יכולה לגרום לכאבים, תחושת נימול או דגדוג.
סיבות פגיע כתוצאה מפציעת חתך:
העצבים בזרוע היד נפגעים מלחץ מתיחה או חתך. כתוצאה מחתך ביד העצבים נקראים ומתנתק הקשר בין האיבר למערכת העצבים, וכך נגרם שיתוק האזור.
פגיעה בגידים וסיבתם:
תסמונת השרוול המסובב - Rotator cuff syndrome
תסמונת השרוול המסובב הוא שם לפתולוגיות בכתף המערבות את הגידים האחראיים להפעלתה. אחד הסיבות לפגיע בגיד הכתף היא דלקת הנובעת מחיכוך של הגיד כנגד עצם או תעלה מוצרת, הסתיידויות או קרע. קרעים בגידים מתחלקים לקרע חלקי, שאינו מערב את כל עובי הגיד ולקרע מלא, אשר מערב את כול עובי הגיד.
הסיבות לקרעי הגיד לא ידועים עד הסוף. בין הסיבות האפשרויות תתכן פגיעה באספקת הדם וחבלה. קרעים אלו לא מתרפים עצמאית ורובם יגדלו עם השנים עד לכדי מצב בלתי הפיך בו הקרע לא ניתן לתיקון. חוץ מהגבלה בתפקוד, החולה עלול לסבול מכאב עז שמתואר ככאב מקרין לאורך כול הזרוע.
הטיפול בפגיעת עצבים בגפה העליונה:
כאשר יש חשד לקריעת העצב יש לבצעה ניתוח תכול המוקדם בטווח של 14 יום.
מטרת הניתוח הוא לתפור את מעטפת הבידוד החיצונית של העצב (אפינויריום) המאפשרת לגידול עצבים חדשים וקישורם חזרה עם האיבר. במקרה שחסרה חתיכה של עצב לוקחים ממקום אחר בגוף, לרוב מרגל אחורית. אחרי הניתוח לצורך החלמה מלאה שמים גבס סד תרמופלסטי כדי לשים את הגף באופן שלא יהא מתח על התיקון לכ-3 שבועות.
הריפוי המלא תלוי מחומרת הפציעה ועלולה להמשך ממספר שבועות עד לשנים. לאחר הניתוח יש להיות במעקב מול הרופאה המנתח.
הטיפול בפגיעת גידים בגפה העליונה:
כאב הנגרם כתוצאה מהתסמונת אינו מגיב למשכך כאבים או לנוגדי דלקת לא סטרואידים. הטיפול נעשה מאמצאות תרופות אופיואידיות. במקביל יש לבצע טיפול פיזיותרפיה משמר.
ניתוח:
במקרים קשים נידרש תפירת הגיד. הניתוח מתבצע בשני שיטות. בשיטה פתוחה. חותחים את העור, הפרדת השרירים המחסים, או בשיטה הארטרוסקופית- דרך פתח זעיר בעור מוחדר אנדוסקופ (סיב אופטי דק המחובר למצלמה) ובעד פתח זעיר נוסף, מוכנסים מכשירי ניתוח דקיקים. שתי השיטות בעלות תוצאות טובות וההחלטה על ביצוע גישה זו או אחרה תלויה ביכולות והעדפות של המנתח והמטופל.
מטרת הניתוח היא לנסות ולשחזר את האנטומיה הבסיסית של הגיד ולהחזיר אותו לעצם, אם זאת לא פחות חשוב מכך, מניעת המשך הידרדרות הקרע. יש חשיבות מועדפת לאיחוי הטבעי של הגיד לעצם, ומטרת התפירה היא ליצור תנאים מושלמים מבחינת מיקום הגיד ושטח מגע כדי לאפשר איחוי ביולוגי.
שיטת הבלון. טכנולוגיה שפותחה בישראל. שיטה שמאפשרת להחדיר בלון נספק לאזור הקרע. תפקיד הבלון הוא קישור בין ראש עצם הזרוע לבין עצם השכמה. כתוצאה, מוריד את החיכוך בין העצמות, מביא לשיפור תפקוד השרירים שאינם פגועים ומפחית משמעותית את הכאבים. החדרת הבלון מתבצעת בשיטת ארטרוסקופיה.