שברי מאמץ

מהם שברי מאמץ?

שבר מאמץ הינו שבר ברמה המיקרוסקופית של הרגל, הנגרם כתוצאה מעומס המוטל על הרגליים. אלו לא שברים קלאסיים כפי שאנו מכירים, אלא מדובר בסדרה של מיקרו-שברים אשר מחלישים באופן מכני את העצם. בדרגה הגבוהה ביותר של שבר מאמץ נוצר שבר ממשי המשפיע באופן משמעותי על איכות החיים, הן בשל עוצמת הכאב והן בשל העובדה כי שברי מאמץ גורמים לתחושה של מוגבלות ותקיעות. המקומות הנפוצים לשברי מאמץ הם בעיקר באזור השוקיים, כפות הרגליים, האגן ומפרק הירך.

גורמי הסיכון להופעה של שברי מאמץ

מחקרים מצאו כי לנשים יש נטייה מוגברת לשברי מאמץ, כאשר גורמי סיכון נוספים הם ריצה/קפיצה לא מבוקרת, וכן פעילות גופנית מאומצת מעלים מאוד את הסיכוי להופעה של שברי מאמץ. לכן, חיילים, ספורטאים מקצועיים, אתלטים, כמו גם רקדנים חשופים יותר לשברי מאמץ, בשל אופי הפעילות שלהם. נוסף לכך, אנשים מבוגרים סובלים גם הם משברי מאמץ כתוצאה מהיחלשות של העצם, ועל כן גורמי הסיכון הם לרוב בעבור ספורטאים אך גם אנשים שמתאמנים באופן קבוע ואינם מבצעים את הפעילות הגופנית באופן מבוקר ובהתאם לסרגל המאמצים האישי. גורם סיכון נוסף הוא מחלת אוסטיאופורוזיס, מחלה נפוצה המאופיינת בירידה של צפיפות העצם.

מהם התסמינים של שברי מאמץ?

בדומה לדלקת בגיד אכילס, התסמין הבולט של שברי מאמץ הוא כאב בזמן פעילות גופנית, כאשר הכאב לא פעם מופיע בתכיפות גבוהה לאחר ביצוע הפעילות הגופנית ובייחוד בעת מנוחה. נוסף לכך, הסימנים הם נפיחות באזור, רגישות למגע וכן כאב המתגבר ככל שמבצעים פעילות מאומצת.

כיצד מאבחנים שברי מאמץ?

חשוב להבין כי ללא אבחון אין יכולת לטפל בשברי המאמץ, והם עלולים להחריף עד לכדי נזק קבוע. בעבור ספורטאים ומתאמנים, מדובר בבדיקה הכרחית אשר במסגרתה ניתן אבחנה של שבר מאמץ היא אבחנה קלינית, באמצעות מכשיר MRI. נוסף לכך, הרופא בוחן האם יש רגישות באזור, כאשר בכף הרגל קשה יותר לאבחן ולכן לא פעם נדרש להגיע לצילום של מיפוי עצמות.

טיפול בשברי מאמץ

בשונה משברים "רגילים", טיפול בשבר מאמץ אינו מתבצע באמצעות גבס, כאשר מרכיב חשוב מאוד הנוגע לתהליך ההחלמה הוא מנוחה. טיפולי פיזיותרפיה הוכחו כטיפול מאד יעיל להקלת הכאב ולטיפול, והם כוללים חיזוק השרירים, שיפור היציבה ושינוי טכניקת ריצה. חיזוק השרירים בצורה נכונה שנבנית בהדרגה יכולה לשפר את חוזק השריר ולהקל במקרה של עומס. שיפור טכניקת ריצה או פעילות ספורטיבית אחרת, תוכל לסייע במידה והמטופל מבצע את הפעילות בצורה לא נכונה ובכך פוגע בשרירים. יש מקרים שהתאמת מדרסים לנעל יכולה לשפר באופן משמעותי את היציבה ואת טכניקת הריצה.