המרפאה לסרקומה במכון שרת נותנת מענה למטופלים במגוון רחב של גידולי הרקמות הרכות והעצמות. האבחון והטיפול במסגרת המרפאה מבוצעים על ידי צוות רב תחומי (multidisciplinary) מהשורה הראשונה הכולל צוותי כירורגים בתחומים שונים, כולל אורולוגיה, אורתופדיה, כירורגיה ולב-חזה. בנוסף, הדיון כולל רופאים מיחידת הקרינה, צוות המחלקה לפתולוגיה וכמובן עם המערך האונקוגנטי, הסיעודי, הפסיכולוגי והסוציאלי.
היחידה מציעה מערך של אבחנה, ליווי וטיפול בכל שלבי המחלה ומעמידה לרשות המטופלים גם אופציות מחקריות תוך שיתוף פעולה צמוד עם היחידה למחקרים קליניים, מתוך שאיפה להיות חלק מוביל בהתפתחות המקצועית בתחום.
הליווי והטיפול במטופלות מבוסס על שילוב של גישה רב תחומית וכיווני טיפולים חדשניים בדגש על איפיון גנטי של הגידול הייחודי של החולה ולזהות בו שינויים המאפשרים לאפיין את הגידול בצורה טובה יותר ("רפואה מותאמת אישית"), ולפי זה להתאים טיפולים חדשניים, כל זאת תוך שימת לב על הפן הגופני והנפשי והכללת כל ההיבטים הטיפולים תחת מטריה אחת.
סרקומות הם גידולים ממקור רקמת החיבור כגון שריר, שומן, עצם או סחוס. סרקומות הן כ-1% מהגידולים במבוגרים וכ-15% מהגידולים בילדים.
מטופלים הסובלים מגידול מקומי מטופלים בכריתה של הגידול וטיפול קרינתי ובחלק מהמקרים בטיפול כימי.
בעקבות הטיפול כ-60-80% מהמטופלים מתרפאים, בכ 10-15% ישנה הישנות מקומית של הגידול וכ 10-25% מהמקרים יש פיזור גרורתי, לרוב בריאות.
במקרים רבים סרקומה גרורתית היא מחלה שלא ניתנת לריפוי, מטרת הטיפול היא הארכת משך החיים ושיפור איכות החיים בעזרת טיפול קרינתי, ניתוח, טיפול כימי וטיפול ביולוגי.
יחידת הסרקומה של האוניברסיטה העברית- מרכז רפואי הדסה מחויבת לטיפול הטוב האפשרי לכל מקרה. הטיפול מבוסס על גישה בין-תחומית בשילוב עם טיפול עדכני ומחקר לכן כל מקרה ומקרה מדויין על ידי צוות רב תחומי.
הצוות היחידה :
ד"ר עומר אור, אונקולוגיה אורטופדית
ד"ר יונתן אברהם דמה, אונקולוגיה כירורגית
ד"ר מרק ויגודה, אונקולוגיה קרינתית
ד"ר אביעד זיק אונקולוגיה רפואית
ד"ר ולדמיר יוטקין, אורולוגיה
ד"ר דרור רביב, המטו-אונקולוגיה
ד"ר אורי ולד, כירורגית לב-חזה
ד"ר ג'ודית דימנט, פתולוגיה
ד"ר יוסף אזרק, רדיולוגיה.
בחלק מהמקרים מומחים מצוותים נוספים לרבות אא"ג, גניקולוגיה, כירורגיה פלסטית וניורוכירורגיה מצטרפים לצוות.
במהלך הטיפול אנחנו נעזרים במומחיות של יחידות נוספות כדי לתת מענה להיבטים שונים של האבחנה והטיפול לרבות: אפיון מולקולרי של הגידול, כאב, מיניות, עבודה סוציאלית, פוריות, פיזיותרפיה, פסיכולוגיה, תורשה ותזונה.
מחקר קליני:
למטופלים הסובלים מסקומה מסוג DESMOID יכולים להצטרף לניסוי עם תרופת מחקר פומית. למטופלים שטופלו בקו טיפול אחד יכולים להצטרף לניסוי בו המטופלים יטופלו בתרופה המפעילה את מערכת החיסון ,pembrolizumab, בנוסף לתרופת המחקר.במחקר נוסף מטופלים הסובלים מגידול בו: טרנסלוקציה ב-ROS, ALK, NTRK, RET, מוטציות בעומס מוטציות מעל 13 שינויים למיליון בסיסים, מוטציות מסוימות מ AKT1/2/3 ומוטציות מסומות ב BRAF.
פרסומים:
מקרה של סרקומה נדירה, לאחר שזוהתה מוטציה בגן BRAF טופלה בטיפול ביולוגי עם היעלמות הגידול3. ד"ר ולד פירסם את הניסיון בטיפול בסרקומות של בית החזה4.
מראה מקום:
1.Taylor BS, Barretina J, Maki RG, Antonescu CR, Singer S, Ladanyi M. Advances in sarcoma genomics and new therapeutic targets. Nat Rev Cancer 2011; 11(8): 541-57.
2.Sawamura C, Matsumoto S, Shimoji T, Okawa A, Ae K. How long should we follow patients with soft tissue sarcomas? Clin Orthop Relat Res 2014; 472(3): 842-8.
3.Cuviello A, Goyal A, Zick A, et al. Sporadic Malignant Glomus Tumor of the Brachial Plexus With Response to Targeted Therapy Directed Against Oncogenic BRAF. JCO Precis Oncol 2018; 2018.
4.Wald O, Islam I, Amit K, et al. 11-year experience with Chest Wall resection and reconstruction for primary Chest Wall sarcomas. J Cardiothorac Surg 2020; 15(1): 29.