זכויות ושירותים ליולדת ולמשפחה שתינוקם מאושפז בפגיה

יולדת יקרה, הורים יקרים!
לידת תינוק הזקוק לאשפוז בפגיה הינה חוויה מורכבת, הן נפשית והן פיזית; הלידה, השהייה בפגיה, הפרידה הזמנית מהתינוק או מהבית, וכן תהליך השחרור הביתה לאחר האשפוז, יכולים להיות חוויות לא פשוטות עבור ההורים. במהלך האשפוז, ולצד האושר וההקלה המלווים את השחרור, קיימים גם חששות רבים. על מנת להקל במעט מהעומס והלחץ הכרוכים בתקופה זו, איגדנו עבורכם את הזכויות השונות ודרכי השגתן, וכן רשימת ארגונים שונים היכולים לסייע לכם בתקופה הקרובה.

אנו עומדים לשירותכם בכל פנייה או שאלה, צוות הפגייה
השרות הסוציאלי , מחלקות ילודים ופגים

חשוב שתדעו עלינו:

  •  צוות הפגייה, מזמין את ההורים לקחת חלק פעיל וחשוב בטיפול בילד. צוות האחיות והרופאים מכירים בחשיבות הקרבה ההורית לתינוק ומעודדים נוכחות הורים בפגיה החל מרגע הלידה.
    מחקרים רבים מצביעים על קשר בין נוכחות הורית לבין שיפור במצבו הרפואי של התינוק, חיזוק הקשר בין התינוק להוריו, קיצור ימי אישפוז והתפתחות טובה יותר של התינוק בהמשך. לכן,
    בפגיה בהדסה עין כרם- אין שעות ביקור והורים מוזמנים לשהות ככל הניתן ליד התינוק ולקחת חלק בטיפול בו.
  • בשל רצון לשמור על סביבה שקטה, ולהקטין חשיפה לזיהומים, הכניסה לפגיה בתנאיה הפיסיים הנוכחיים מותרת רק להורים, סבים וסבתות. רק שני אנשים יכולים לשהות בו זמנית.
    במקרים חריגים ובכדי לאפשר כניסת קרובים נוספים ניתן לפנות לאחות הראשית- גב' אולגה גורודצקי, באמצעות מזכירת הפגייה יפית שם טוב.
  • העבודה בפגייה נעשית בצוות רב מקצועי לרווחת התינוק ומשפחתו. הצוות מונה רופאים ואחיות, עובדות סוציאליות, פסיכולוגית, מרפאות בעיסוק, קלינאיות תקשורת, דיאטניות ופיזיותרפיסטיות. הדרכות והסברים ניתנים באופן שוטף. ניתן לקבוע פגישה עם אנשי הצוות באמצעות המזכירות.
  • במחלקה נוכחות יועצות הנקה הנותנות יעוצים פרטניים. במידת הצורך ניתן לפנות אליהן.
  • צוות הפגיה מקיים סדנאות והדרכות להורים בתחומים מגוונים: טיפול בתינוק, קורס החייאה, האכלת פגים, התפתחות וויסות רגשי. ההורים יקבלו הודעה מראש זמן קיום הסדנה. צוות הפגיה רואה חשיבות רבה בהשתתפות ההורים.

פרטים להתמצאות ונוחות

מנהלת מחלקות פגים ויילודים בהדסה - פרופ' סמדר אבן טוב
מנהלת הפגייה - דייר נעה אופק
אחות ראשית- גבי אולגה גורודצקי
מיקום פגיה: בניין אם וילד קומה 6
טלפון פגיה: 02-6779064 02-6779320
מיקום טיפול נמרץ: בניין אם וילד קומה 7
טלפון טיפול נמרץ:  02-6776669/4 פקס: 026776958
ניתן להתקשר בכל שעות היממה

  • חניה - הורים שתינוקם מאושפז, יכולים לפנות ליפית שם טוב, מזכירת המחלקה, או לעובדות הסוציאליות (רבקה ומרב) לשם הסדרה של חניה חינם (החניות לא מתאפשרות בחניון המגדל והקניון - חניונים אלו בבעלות פרטית).
  • חדר אוכל - כדי להקל על יולדות לאחר שחרורן, בית החולים מאפשר להן לאכול בחדר האוכל שבקומה 6 (יולדות גי). זמנים : בוקר- 8:00-9:00, צהריים- 12:00-13:00, ערב 17:15-18:15.
  • חדר אימהות טיפול נמרץ פגים - לרשות האימהות שתינוקן מאושפז בטיפול נמרץ (קומה 7), קיים חדר אימהות ( 8 חדרונים בתוך חלל משותף עם הפרדה של וילונות). מפתח לחדר זה ניתן אך ורק לאימהות שישנות בלילה - כדי להיות בשעות הבוקר עם תינוקן ולקחת חלק משמעותי בטיפול בו. מספר החדרים מצומצם. במידה ואמא לא תיעזר בחדר נכונה, תצטרך להחזיר את המפתח למשרד קבלת החולים.
  • מלונית - ברוב הפעמים ניתן לקבל הנחה על עלות האירוח באמצעות השירות הסוציאלי. יש לבקש שהיה מספר ימים מראש. האישור תלוי בתפוסת בית המלון.
  • הסדרי לינה בשבתות וחגים - בית החולים פותח חצאי מחלקות, בבניין הישן קומה 6 לנשים, ובקומה 8 לגברים. המיטות על בסיס מקום פנוי. בשבתות הרב פרץ, מארגן סעודות כשרות בתוך בית החולים.

מהם הזכויות והתשלומים ליולדת מהביטוח הלאומי?

  • שמירת היריון - קצבת שמירת הריון משולמת לאישה עובדת שנאלצה להיעדר מעבודתה בזמן ההיריון עקב סיכון רפואי לה או לעובר, הנובע מן ההיריון, סוג העבודה, מקום ביצוע העבודה או אופן ביצוע העבודה, המסכנים את האישה או את עוברה בשל היותה בהריון, ולא נמצאה לה עבודה חלופית מתאימה במקום העבודה.
    תנאי הזכאות- תקופת השמירה הראשונה, לא תפחת מ-30 ימים רצופים. אם חלה הפסקה בשמירת ההיריון, כל תקופה נוספת של שמירת ההיריון לא תפחת מ-14 ימים לפחות. כמו כן, הגמלה תשולם, רק במידה ולא התקבל תשלום בעד תקופת שמירת ההיריון, מגוף אחר.
    קיים טופס להגשה מקוונת באתר ביטוח לאומי: https://www.btl.gov.il/benefits/RiskPregnancy/Pages/default.aspx
  • מענק לידה- יכנס לחשבון הבנק שלכם כחודש לאחר הלידה. את פרטי חשבון הבנק יש לתאם עם נציגי קבלת חולים העוברים בפגייה ובמחלקות היילודים או במשרדי קבלת חולים בבניין אם וילד בקומה 1, בזמן קבלת תעודת הלידה של ילדכם.
  • קצבת ילדים - תיכנס אוטומטית לחשבון הבנק.
  • דמי לידה - משולמים לאישה עובדת (שעבדה בארץ), שיצאה לחופשת לידה. דמי הלידה נועדו לפצות את היולדת על אובדן שכרה או הכנסתה בפרק הזמן שאין היא עובדת, לרגל ההיריון והלידה. החופשה אורכת 15 שבועות בלידת עובר יחיד, 18 שבועות- בלידת תאומים ו- 21 שבועות בלידת שלישיה.

תנאי הזכאות

  • אם שילמת דמי ביטוח לאומי עבור 10 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה, או עבור 15 חודשים מתוך 22 החודשים - תהיי זכאית לדמי לידה מירביים עבור 15 שבועות (105 ימים).
  • אם שילמת דמי ביטוח לאומי עבור 6 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה - תהיי זכאית לדמי לידה חלקיים עבור 8 שבועות (56 ימים).
  • דמי הלידה משולמים באמצע חופשת הלידה בתשלום אחד, לחשבון הבנק של היולדת הזכאית להם. על מנת לקבל את דמי הלידה, יש למלא טופס תביעה לדמי לידה ולהגישו (ביד/דואר/פקס)
  • לסניף המוסד לביטוח לאומי שבמקום המגורים, בצירוף אישור על הלידה מבית החולים. ברוב מקומות העבודה- אגף משאבי אנוש וכוח אדם מטפלים בבקשה. פנו למקום עבודתכן.
    יש להגיש את הטופס לא יאוחר מ-12 חודשים מיום הזכאות הראשון לדמי הלידה. עובדת עצמאית תקבל את התשלום באופן אוטומטי, מבלי שתצטרך להגיש תביעה לביטוח הלאומי.
  •  במחלקת יולדות עוברים נציגי קבלת חולים, מהם ניתן לקבל מסמך הודעה על הלידה יחד עם טופס למשרד הפנים והודעה לביטוח לאומי/ משרד כוח אדם לפי הצורך.
  •  קיים טופס מקוון באתר ביטוח לאומי:
    https://www.btl.gov.il/benefits/maternitv/ChildbirthAllowance/Pages/default.aspx
  • הארכת חופשת לידה - יולדת שהיא, או תינוקה, צריכים להישאר בבית החולים או לחזור לאשפוז בתוך חופשת הלידה הרגילה ל-15 ימים לפחות, זכאית להאריך את חופשת הלידה ולקבל דמי לידה נוספים עבור תקופת ההארכה. יש להגיש טופס תביעה להארכה עם מכתב השחרור.
    קיים טופס לסריקה ושליחה/הגשה ידנית לביטוח לאומי: "תביעה להארכה או פיצול דמי לידה/גמלת הורים למאמצת (368)"
  • מתן זכאות זמנית לפגים שנולדו לפני שבוע הריון 33 או במשקל פחות 1750 גרם - החל מ 01.01.2020 החליט המוסד לביטוח לאומי לתת סיוע כספי להורים לפגים. זאת מתוך הבנה כי תקופת הטיפול בפגים בתקופה הראשונה להיוולדם כרוכה בעומס כלכלי על ההורים.
    תנאי הזכאות
  • זכאיים רק הורים לתינוקות שנולדו לפני שבוע 33 או תינוקות שנולדו מתחת למשקל 1750 גרם. ההורים יהיו זכאים לגמלה בגין הצורך "השגחה חלקית" למשך 6 חודשים.
  • קביעת זכאות ללא זימון הילדים לוועדה. רק על-יד שליחת מסמכים לביטוח הלאומי.
  • את הטפסים יש להגיש מגיל 3 חודשים כרונולוגי (מספר ימים/חודשים מיום הלידה). ועד גיל 9 חודשים כרונולוגי בעילת "השגחה חלקית". הזכאות לקצבה היא בשיעור 50% (סכום הגמלה הוא 1,268 ש"ח, נכון לשנת 2020).
  • בתום הזמניות יש לקבוע ועדה לצורך בחינת עיכוב התפתחותי/ עילות אחרות.
  • במקרים בהם הפג עונה על קריטריונים המזכים בעילה אחרת, תינתן הזכאות הגבוהה יותר .
  • קיים טופס מקוון באתר הביטוח הלאומי: קצבת ילד נכה: (יש לסמן בפרטי הנכות: "אחר" ולפרט שבוע ומשקל)  https://www.btl.gov.il/benefits/DisabledChild/Pages/default.aspx
  • פיצול חופשת הלידה בעקבות אשפוז של הנולד - יולדת שתינוקה צריך להישאר בבית החולים או לחזור לאשפוז בתוך חופשת הלידה הרגילה, ל-15 ימים לכל הפחות, רשאית לפצל את חופשת הלידה כך:
    3 שבועות לפחות לאחר יום הלידה, והשאר - לא יאוחר מהיום שיצא הנולד מבית החולים. עם שובה של היולדת לעבודתה (בתום 3 שבועות לפחות מיום הלידה), ייפסק תשלום דמי הלידה, ויתרת דמי הלידה תשולם עם חידוש חופשת הלידה. תוספת ימים תינתן רק בעבור הימים שהילד מאושפז והאישה נמצאת בחופשת לידה.
    קיים טופס לסריקה ושליחה או הגשה ידנית לביטוח לאומי: "תביעה להארכה או פיצול דמי לידה/גמלת הורים למאמצת (368)"
  • טיפול רפואי בבית חולים ואשפוז ממושך - תינוק שמאושפז מעל 90 יום, זכאי לקצבת ילד נכה בשיעור מוגדל ל 188%. את הבקשה ניתן להגיש באופן מקוון ניתן להיעזר בעובדת הסוציאלית של המחלקה. מקרה של אשפוז של 3 חודשים ויותר מתייחס בעיקר לפגים שנולדים בשבועות מוקדמים ומטופלים במחלקה עד לשחרורם.
    את הטופס ניתן להגיש באופן מקוון דרך אתר הביטוח הלאומי - "טופס קצבת ילד נכה" (יש לסמן בפרטי הנכות: "אחר" ולפרט את מס' ימי האשפוז).
    https://www.btl.gov.il/benefits/Disabled Child/Pages/default.aspx

חשוב! בכל התביעות יש לצרף מכתב שחרור /מסמך רפואי

כיצד נרשמים לקופת החולים?
כל תינוק אמור להיות משויך באופן אוטומטי מיום היוולדו לקופת החולים של ההורה המקבל את קצבת הילדים בעבורו. ניתן לרשום את התינוק לקופת החולים באמצעות הטלפון. ניתן גם לגשת לסניף קופת החולים. מומלץ ביותר לעשות זאת בסמוך ללידה ככל האפשר, בכל מקרה לפני שחרור התינוק מבית החולים. במקרים רבים תינוקות לא יוכלו להשתחרר מבית החולים ללא רישום לקופ״ח. זאת כיוון שיש צורך לתאם באופן מיטבי את השחרור מול רופא הילדים בקופת החולים, לוודא תמיכה של שירותי הקהילה בתינוק ובמשפחה לאחר השחרור ובכדי להזמין חיסון חיוני באמצעות קופת החולים אליה משויך התינוק.

מה קורה לאחר השחרור מבית החולים?

טיפת חלב:
לאחר השחרור מבית החולים יש להגיע לטיפת חלב באזור מגוריכם, לשם קבלת טיפולים שגרתיים ומעקב התפתחותי אחר תינוקכם. ביישובים מסוימים, התחנות מופעלות ע״י קופות החולים, ובאחרים ע״י לשכת הבריאות הממשלתית והעירייה המקומית. לבירור הסניף אליו הנכם שייכים (באזור ירושלים) יש לפנות למספר- 02-6217333, או לאתר האינטרנט- /http://www.tipa.co.il.

עמותות שונות לתמיכה במשפחות עם תינוקות שנולדו פגים, תאומים ושלישיות:

  • להייב - העמותה למען פגים בישראל-03-9533935, WWW.PAGIM.NET
  • אסיף - אגודת סיוע להורי פגים- 02-5385691
  • עמותת תאומים ושלישיות- /http://www.twins.org.il-
    באתר העמותה ישנה רשימת הנחות המיועדות להורים לתאומים ושלישיות.
  • ניתן למצוא מידע רב בקבוצת הפייסבוק "הורים לתאומים ושלישיות- הקבוצה הרשמית"

אילו ארגוני סיוע קיימים בקהילה?

  • 118- מוקד שי״ל - "שירות יעוץ לאזרח" - זהו שירות הפועל למתן הכוונה וייעוץ לפונים בנושאי זכויות, חובות, ושירותים העומדים לרשות האזרח. השירות ניתן בחינם ובסודיות לכל פונה על ידי צוות עובדים ומתנדבים בתחנות שי״ל הפזורות בארץ. במידת הצורך ניתן מענה במצבי חירום ובנושאי אלימות . המוקד פעיל 24/7 בשנה.
  • נעמ״ת - תנועת נשים המעניקה סיוע בייעוץ משפטי בנושאים מגוונים כמו דיני עבודה לנשים והורים. מידע טלפוני - 03-5254422.
  • אם הבנים - עמותה המציעה תמיכה חברתית ורגשית למשפחות דתיות וחרדיות ללא אב. כמו כן מציעה חונכויות, תרפיות, טיולים, חגים משותפים וסדנאות. 02-6517221.
  • לפום - למען פגים והורים (נשים חרדיות)- שירות מידע ותמיכה. להרשמה 054-8447926.
  • משפחות להט״ביות - מדריך למשפחות להט״ביות עם הורים מאותו מין או בהורות משותפת- מידע וזכויות באתר כל זכות. 
  • משפחה חדשה - ארגון המעניק שירותי ״עוץ וסיוע משפטי בתחום המשפחתי. הארגון ממוקם בתל אביב. 03-5660504, www.newfamily.org.il .
  • משפחות חד הוריות - ניתן לפנות לעובדת הסוציאלית (רבקה/מרב) לקבל מידע מסודר. כמו כן מידע נוסף רב באתר כל זכות.
  • אם לאם - תכנית שמטרתה לסייע לאימהות לתינוקות צעירים, אשר חשות כי הן זקוקות לתמיכה וליווי. התכנית כוללת ביקורי בית שנערכים על בסיס שבועי ע"^ מתנדבות, שהן אימהות מנוסות העוברות הכשרה לפני תחילת ההתנדבות, התוכנית קיימת בפריסה ארצית. פרטים באתר: https://www.emlem.co.il/ טלפון אזור ירושלים: 02-5881107.
  • מרכזים למניעת אלימות: ויצו - 02-6551145, יד שרה - 02-6444566, מזרח ירושלים (בשפה הערבית) - 02-5815194.

משרד העבודה והשירותים החברתיים:

  • מעונות יום ומשפחתונים מסובסדים- בירורים ופניות בנושא דרגת זכאות 2969* , מוקד פניות הציבור, טלפון: 074-7696498. מוקד פניות תלונות בחוקי עבודה - 2570*, 1800-354354.
  • יצו - קו מידע לזכויות בעבודה. טלפון: 03-6923825, בימים : א', ג', ה' בשעות 11:00-15:00.
  • כתף לכתף - עזרה למשפחות התמודדות עם קשים כלכלים.. [email protected] טלפון: 08-6420622.

נשמח לעמוד לשירותכם בכל פנייה או שאלה,
מאחלים לכם התאקלמות קלה ומהירה בבית
צוות מחלקות ילודים ופגים

מידע נוסף לנוחיותכם:

  • את כל הטפסים הנייל ניתן להוריד מאתר הביטוח הלאומי ולהגישם באופן מקוון או ידני לפקיד.
  • ניתן לקבל עזרה ותמיכה טלפונית גם דרך המוקד הארצי: 04-8812345, 6050*.
  • מידע וזכויות נוספים ניתן למצוא באתר "כל זכות" - אתר נגיש וברור שמסביר היטב אודות זכויות רבות ומגוונות: http://www.kolzchut.org.il
  • מרכז כיוונים לזכויות רפואיות: במרכז הרפואי הדסה עין כרם פועל מרכז "כיוונים" המספק לחולים ולבני משפחותיהם מידע וסיוע במיצוי זכויות רפואיות.
    השירות ניתן בחינם וכולל: סיוע בהגשת טפסים לביטוח לאומי, סיוע במיצוי זכויות בקופות חולים ובמשרדי הממשלה השונים. כל פונה מקבל יחס אישי ומידע מותאם לצרכיו. השירות ניתן על ידי מתנדבים בליווי עובדת סוציאלית המנהלת את המרכז. מיקום: הדסה עין כרם, קומה 0 (מצד שמאל לקפה עלית שברחבה המרכזית).
    ימי ושעות פעילות: ראשון עד חמישי בין השעות 15:00- 09:00 .
    ניתן לפנות בשעות הפעילות ללא קביעת פגישה מראש.

(6.20) 10424-1/א

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ,ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה ,אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי.
כל הזכויות אין לצלם. להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד. © שמורות להדסה. עודכן באפריל 2020 .ניתן לעיין בדפי מידע נוספים של הדסה באתר האינטרנט ”דפי מידע”
www.hadassah.0rg.il