חזרת

חזרת

חזרת הינה מחלה זיהומית שנגרמת על ידי וירוס אשר פוגע בבלוטות הרוק ובבלוטות מתחת לאוזניים. כיום מחלת החזרת נהפכה למחלת ילדים קלאסית בזכות המצאת החיסון.

דרך הידבקות בחזרת:

מחלת החזרת ייחודית לבני אדם ואינה מדבקת בעלי חיים.

הווירוס יכול לדבק בשני צורות, בצורה טיפטית מאדם לאדם. זאת אומרת על ידי טיפות רוק בזמן עיטוש שיעול או דיבור או כאשר חולקים משקאות/מזון עם אדם אשר נושא את הנגיף.

הדרך השנייה היא על ידי מגע במשטחים, חפצים אשר זוהמו ללא שטיפת ידיים ומגע באזור הפנים.

ניתן להדבק במחלה החל מיומיים לפני הופעת התסמינים הראשוניים ועד חמישה ימים לאחר הופעתם.

כיום קבוצת החולים העיקרית הם ילדים בגילאי 15-5. אך ישנם התפרצויות גם בקרב אוכלוסיות מבוגרות אשר לא חוסנו נגד הנגיף. המחלה אינה שכיחה בקרב ילדים מתחת לגיל שנתיים. במבוגרים המחלה יכולה להסתבך ולהתפשט לאיברי המין, מערכת העצבים, ללבלב ואיברים נוספים עוד לפני הופעת תסמינים חיצוניים.

תסמינים למחלת החזרת:

התסמין המוכר לנגיף החזרת מאופיין על ידי התנפחות בלוטות מצד האוזן ובנוסף לכך שתי בלוטות הרוק תהיינה נגועות, אם כי ייתכן שרק בלוטה בצד אחד תהיה נגועה.
תקופת דגירת המחלה היא 14-25 ימים.

  • חום – עלול להגיע ל-40 מעלות
  • כאבי גרון - בלעיסה ובבליעה
  • עייפות
  • חוסר תיאבון
  • כאבי בטן
  • כאבי מפרקים
  • יובש בפה

סיבוכים נדירים מהמחלה:

מרבית החולים במחלה מחלימים לחלוטין אך עם זאת ישנם מספר סיבוכים אפשריים כיום, אם כי היו נפוצים יותר בתקופה הטרום חיסונית.

  • דלקת קרום המוח - מדובר קודם כל על דלקת בקרום המוח הנוצרת מנגיף ולא מחיידק שהיא מחלה שעלולה להיות בעלת משמעות חמורה. לרוב שואבים נוזל חוט השדרה על מנת לפסול את דלקת קרום המוח החיידקית. דלקת קרום המוח נגיפית זוהי מחלה קלה יותר יחסית המתבטאת בתסמינים ''רגילים'' חום, כאב ראש, רגישות של העיניים לאור וכו'. כמחצית מחולי החזרת חווים סיבוך זה.
  • דלקת באשכים – דלקת זו מתאפיינת בנפיחות פתאומית מלווה בכאבים ורגישות למגע, לרוב יתפתח רק באשך אחד אך לעיתים גם בשניהם. לדלקת זו יתווספו התסמינים הבאים אך יחלפו תוך מס' ימים: חום, בחילות, הקאות. במקרים נדירים מצב זה יגרום לעקרות.
  • דלקת בשחלות – דלקת זו מופיע לרוב לאחר גיל ההתבגרות וכפי הנראה אין לה השפעה ארוכת טווח על פריון האישה. הדלקת מתאפיינת בכאבי בטן.
  • חירשות – פגיעה בעצב השמיעה, חזרת היית הסיבה השכיחה ביותר לחרשות חד-צדדית בילדים.

אבחון מחלת החזרת:

מתבססים לרוב על הנפיחות האופיינית ובמקרה הצורך מאבחנים באמצעות בדיקת נוגדנים כנגד הווירוס בדם.

דרכי הטיפול:

הטיפול יהיה לדאוג לשתיית נוזלים מרובה ולהימנע משתיית מיצי פירות המעוררים ייצור רוק שמגביר את הכאב., הורדת החום מנוחה רבה וקומפרסים חמים עשויים להקל על הנפיחות והכאב של בלוטות הרוק.

החיסון נגד חזרת:

החיסון נגד חזרת הוכנס לשימוש קפדני בארץ ב־1988 בשילוב חיסון נגד חצבת ואדמת, וגרם לירידה חדה של עד 90% בתחלואה מהנגיף.
הידבקות בנגיף מספקת את ההגנה מהמחלה לכל החיים.

כיום מביאים שתי זריקות של החיסון החי המוחלש: זריקה ראשונה ניתנת בגיל 12 עד 15 חודשים, השנייה בגיל 4 עד 6 שנים. קיים חיסון נוסף שמחסן מפני חצבת, חזרת ואדמת וגם מפני אבעבועות רוח.