לבעלי יש כולסטרול גבוה בדם, לדברי הרופא הכולסטרול הטוב הוא ברמה נמוכה, שאלתי - האם תוכלי לייעץ לי מה עלי להכין לו לאכול כדי להעלות את הכולסטרול הטוב? לכולסטרול הטוב HDL תפקיד חשוב בגופנו, הוא מעביר כולסטרול בלתי מנוצל מתאי הגוף לכבד ובכך מפנה אותם. היחס בין כולסטרול רע LDL לכולסטרול טוב יקבע רמת סיכון למחלות לב וכלי דם. בשנים האחרונות נעשו מחקרים שבדקו יעילות שמן הזית בדיאטה ונמצא כי דיאטות שהעשירו בחומצות שומן חד בלתי רוויות הנמצאות בשמן זית, טחינה, אבוקדו, שקדים ושמן קנולה גורמות לירידה בכולסטרול הרעLDL תוך שמירה על רמה תקינה של HDL. כמו כן, כדי למנוע כולסטרול גבוה מומלץ לעסוק בפעילות גופנית לפחות 3 פעמים בשבוע למשך חצי שעה ( הליכה )- כמובן שיש להתייעץ על סוג הפעילות הגופנית המתאימה לבעלך עם איש מקצוע. עצתי לך לפנות לדיאטנית שתתאים לבעלך דיאטה מאוזנת בהתאם לגילו ומשקלו. לאחרונה קראתי שלשתיית קפה ישנה השפעה שלילית על הגוף. הייתי רוצה לדעת כמה קפה במשך היום מותר לשתות מבלי לגרום נזק לגוף. מ.א. חבל שלא ציינת במכתבך פרטים אישיים כמו גיל ומצב בריאותי. כידוע קפה הוא משקה פופולרי וצרכני קפה כבדים מפתחים בו תלות. מסקנות של חוקרים ממחקרים אפידמיולוגיים אינן חד משמעיות בכל הקשור למחלות לב וכלי דם. אך, ידועה ההשפעה של הקפאין על לחץ דם בכלל ואצל קשישים בפרט. כמו כן ידוע שקפאין מגביר הפרשת סידן בשתן, ועל כן נשים וגברים עם בריחת סידן רצוי שימעיטו בצריכתו. לשאלתך כמה כוסות אפשר לשתות במשך היום מבלי לגרום נזק לגוף, ממליצים היום לא לשתות יותר מ - 3 כוסות ביום בכל מצב. יש לי ילד בן 10 שאינו אוהב מוצרי חלב בכלל ושתיית חלב בפרט. אני מצליחה לשכנע אותו לשתות שוקו עם חלב, שאלתי - האם בשוקו יש מספיק סידן ואם לא מה עלי לעשות כדי לספק לו יותר סידן במקום מוצרי חלב. ג.ל סידן הינו מינרל חשוב מאוד בגופנו, מהווה מרכיב עיקרי של העצמות והשיניים, ויש לו תפקידים נוספים רבים. מזונות עשירים בסידן הם בעיקר חלב ומוצריו, שתיית שוקו עם חלב לא תפתור את מחסור הסידן בתזונה היומית של ילדך, אלא אם כן את משתמשת בחלב ומוצריו המועשרים בסידן. הסידן מצוי גם בכרוב, בתרד, סלרי, פולי סויה, אגוזים, שקדים, שומשום ובסרדינים הנאכלים עם העצמות. לאחרונה התגלתה אצלי רגישות לסוכר החלב, הייתי שמחה אם תוכלי להסביר לי כיצד ניתן לטפל בזה. ד.א. תופעת השלשול, העצירות ואי נוחות במערכת העיכול כאשר אוכלים מוצרי חלב מוכרת לאנשים רבים. הסיבה היא ירידה בפעילות האנזים לקטז שמפרק את הלקטוז שהינו סוכר המצוי בחלב למרכיביו. לקטוז שאינו מפורק אינו יכול להספג ועובר למעיים, חוסר ספיגתו והמצאותו במעי, גורמת להצטברות נוזלים מרובים. תוכן זה עובר במהירות למעי הגס - תופעה שנקראת שלשול. בנוסף חידקי המעיים מפרקים ומתסיסים את הלקטוז דבר המתבטא באי נוחות וגזים. ההתפתחות הטכנולוגית עוזרת לנו להתגבר על מצב זה: גבינות מסוג קוטג' דלות יותר בלקטוז, חלב שעבר התססה מסוג היוגורט וגבינות שעברו תהליך החמצה מסוג גבינות קשות - צהובות, כמות הלקטוז כמעט אפסית. היום ישנו בשוק חלב עמיד שהוא דל בלקטוז. בנוסף קימים בשוק תכשירים העוזרים בפירוק הלקטוז אותם יש ליטול בזמן ארוחה חלבית. כיוון שמוצרי החלב הם מקור חשוב לחלבון ולסידן יש לחשוב כיצד להתגבר על הבעיה, ולהשלים צריכת סידן וחלבון ממקורות אחרים. האם את יכולה לייעץ לי על ספר המסביר את עקרונות התזונה שכתוב בצורה ברורה וקלה להבנה? מאחר ונושא התזונה פופולרי מאוד, קיימים ספרים וקורסים רבים בנושא. הספר "תזונה נכונה במחשבה תחילה" עונה על בקשתך. הוא נכתב עבור הקהל הרחב במטרה להעביר את הידע החשוב לכלל האוכלוסיה בשפה בהירה ומאויירת. בנוסף, קיימים קורסים לקבוצות גיל מיוחדות כגון: לנשים אחרי לידה, לנשים בגיל המעבר, לגיל השלישי ולכלל האוכלוסיה. כדאי לך לעקוב אחרי פרסומים או להתעניין בקורסים הניתנים במתנסים. בעלי, גובהו 170 ומשקלו 78 ק"ג , רופא המשפחה שלנו אמר שהוא סובל מהשמנה, ושהוא חייב לרדת במשקל מכיוון שיש לו השמנה מסוג תפוח וזה מסוכן יותר. האם תוכלי להסביר לי מה זאת אומרת השמנת תפוח? וכמה הוא צריך לרדת במשקל? טווח המשקל הרצוי במידותיו של בעלך הוא 64-70 ק"ג ולכן עליו להוריד ממשקלו כ - 8 ק"ג לפחות. היום ידוע שגם לפיזור השומן בגוף יש חשיבות. שומן המתרכז באזור הירכיים הנקרא שומן דמוי "אגס" ואופייני לנשים, קשור בסיכון נמוך יותר לתחלואה מאשר שומן המתרכז באזור הבטן הנקרא השמנה מסוג "תפוח" ואופייני יותר לגברים ונמצא שהוא בסיכון מוגבר לתחלואה במחלות לב. אם תפני לדיאטנית קלינית היא ודאי תוכל לייעץ לך בקשר לתפריט יומי עבורו שיתאים למצבו. אני בחודש התשיעי להריוני ואם לילד בן שנתיים. את הילד הראשון לא הנקתי מסיבות רבות ולא ייחסתי לזה חשיבות. לאחרונה שמעתי שיש הבדלים בין חלב אם לאבקות חלב מסוג מטרנה. מה דעתך? מה עדיף? לכאורה נראה כי הנקה היא צורת הזנה מיושנת ולא מודרנית, אולם דווקא בעידן המדע המתקדם, המצליח לייצר תחליפי חלב אם המתקרבים להרכב המדוייק של חלב האם. מתפרסמים עוד ועוד מחקרים המוכיחים תרומה של ההנקה למניעת מחלות וזיהומים שונים בתינוקות היונקים לעומת אלה הניזונים מתחליפי חלב אם. בחלב אם מצויים נוגדנים העוברים לתינוק באמצעות ההנקה וחשובים במניעת מחלות זיהומיות ואינם נמצאים בתחליפי חלב. תשובתי אליך היא חד משמעית - להניק את התינוק וכמה שאפשר יותר. כי חלב אם הוא באופן טבעי, המתאים ביותר לתינוק ונעכל טוב יותר מתחליפים למיניהם. מאז ומתמיד אני סובלת מבעיות עצירות, ואני נעזרת בחומרים משלשלים, בזמן האחרון הם הפסיקו לעזור לי ואני מאוד סובלת מהמצב. האם ביכולתך לעזור לי בעצה מה עלי לעשות? במכתבך לא ציינת את אורח חייך, והרגלי התזונה שלך. באופן כללי אני יכולה לומר לך שהעצירות היא תופעה שכיחה ביותר בעולם המודרני והיא נובעת בעיקר מהרגלי תזונה ומאורח חיים לקויים. היום נוטים אנשים לאכול מזונות הדלים בסיבים תזונתיים, להמעיט בפעילות גופנית ולשתות מעט. באוכלוסיה הבריאה אלו הן הסיבות העיקריות להיווצרות עצירות, עם זאת רבים הסובלים מעצירות אינם מיטיבים את הרגלי חייהם ותזונתם, אלא מחפשים פתרונות מהירים וקלים ומתחילים להיעזר בחומרים משלשלים. כמעט כל הלקסטיבים מסייעים בפעמים הראשונות להקלת העצירות, אך במשך הזמן גורמים להתמכרות המעיים שלא יפעלו בהמשך בלעדיהם. יתר על כן, נזקקים לכמויות הולכות וגדלות, ובעית העצירות רק הולכת ומחריפה. לאור האמור לעיל, עצתי לך ראשית לפנות לרופא מומחה למחלות דרכי עיכול ולוודא שהכל כשורה, לאחר מכן לפנות לדיאטנית על מנת שתתאים לך תפריט עשיר בסיבים תזונתיים. בינתיים כדאי לך להרבות בשתיה 12-15 כוסות מים ביממה, ולצרוך כמה שאפשר מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו: דגנים מלאים, אורז מלא, כוסמת, והעדיפי פירות וירקות הנאכלים בקליפתם. האם את יכולה לייעץ לי על ספר המסביר את עקרונות התזונה שכתוב בצורה ברורה וקלה להבנה? מאחר ונושא התזונה פופולארי מאוד, קיימים ספרים וקורסים רבים בנושא. הספר "תזונה נכונה במחשבה תחילה" עונה על בקשתך. הוא נכתב עבור הקהל הרחב במטרה להעביר את הידע החשוב לכלל האוכלוסייה בשפה בהירה ומאוירת. בנוסף, קיימים קורסים לקבוצות גיל מיוחדות כגון: לנשים אחרי לידה, לנשים בגיל המעבר, לגיל השלישי ולכלל האוכלוסייה. כדאי לך לעקוב אחרי פרסומים או להתעניין בקורסים הניתנים במתנסים. בעלי, גובהו 170 ומשקלו 78 ק"ג, רופא המשפחה שלנו אמר שהוא סובל מהשמנה, ושהוא חייב לרדת במשקל מכיוון שיש לו השמנה מסוג תפוח וזה מסוכן יותר. האם תוכלי להסביר לי מה זאת אומרת השמנת תפוח? וכמה הוא צריך לרדת במשקל? טווח המשקל הרצוי במידותיו של בעלך הוא 64-70 ק"ג ולכן עליו להוריד ממשקלו כ - 8 ק"ג לפחות. היום ידוע שגם לפיזור השומן בגוף יש חשיבות. שומן המתרכז באזור הירכיים הנקרא שומן דמוי "אגס" ואופייני לנשים, קשור בסיכון נמוך יותר לתחלואה מאשר שומן המתרכז באזור הבטן הנקרא השמנה מסוג "תפוח" ואופייני יותר לגברים ונמצא שהוא בסיכון מוגבר לתחלואה במחלות לב.אם תפני לדיאטנית קלינית היא ודאי תוכל לייעץ לך בקשר לתפריט יומי עבורו שיתאים למצבו אני בחודש התשיעי להריוני ואם לילד בן שנתיים. את הילד הראשון לא הנקתי מסיבות רבות ולא ייחסתי לזה חשיבות. לאחרונה שמעתי שיש הבדלים בין חלב אם לאבקות חלב מסוג מטרנה. מה דעתך? מה עדיף? לכאורה נראה כי הנקה היא צורת הזנה מיושנת ולא מודרנית, אולם דווקא בעידן המדע המתקדם, המצליח לייצר תחליפי חלב אם המתקרבים להרכב המדוייק של חלב האם. מתפרסמים עוד ועוד מחקרים המוכיחים תרומה של ההנקה למניעת מחלות וזיהומים שונים בתינוקות היונקים לעומת אלה הניזונים מתחליפי חלב אם. בחלב אם מצויים נוגדנים העוברים לתינוק באמצעות ההנקה וחשובים במניעת מחלות זיהומיות ואינם נמצאים בתחליפי חלב. תשובתי אליך היא חד משמעית - להניק את התינוק וכמה שאפשר יותר. כי חלב אם הוא באופן טבעי, המתאים ביותר לתינוק ונעכל טוב יותר מתחליפים למיניהם. מאז ומתמיד אני סובלת מבעיות עצירות, ואני נעזרת בחומרים משלשלים, בזמן האחרון הם הפסיקו לעזור לי ואני מאוד סובלת מהמצב. האם ביכולתך לעזור לי בעצה מה עלי לעשות? במכתבך לא ציינת את אורח חייך, והרגלי התזונה שלך. באופן כללי אני יכולה לומר לך שהעצירות היא תופעה שכיחה ביותר בעולם המודרני והיא נובעת בעיקר מהרגלי תזונה ומאורח חיים לקויים. היום נוטים אנשים לאכול מזונות הדלים בסיבים תזונתיים, להמעיט בפעילות גופנית ולשתות מעט. באוכלוסיה הבריאה אלו הן הסיבות העיקריות להיווצרות עצירות, עם זאת רבים הסובלים מעצירות אינם מיטיבים את הרגלי חייהם ותזונתם, אלא מחפשים פתרונות מהירים וקלים ומתחילים להיעזר בחומרים משלשלים. כמעט כל הלקסטיבים מסייעים בפעמים הראשונות להקלת העצירות, אך במשך הזמן גורמים להתמכרות המעיים שלא יפעלו בהמשך בלעדיהם. יתר על כן, נזקקים לכמויות הולכות וגדלות, ובעיית העצירות רק הולכת ומחריפה. לאור האמור לעיל, עצתי לך ראשית לפנות לרופא מומחה למחלות דרכי עיכול ולוודא שהכול כשורה, לאחר מכן לפנות לדיאטנית על מנת שתתאים לך תפריט עשיר בסיבים תזונתיים. בינתיים כדאי לך להרבות בשתייה 12-15 כוסות מים ביממה, ולצרוך כמה שאפשר מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו: דגנים מלאים, אורז מלא, כוסמת, והעדיפי פירות וירקות הנאכלים בקליפתם.