עקרונות התזונה המומלצת מגיל שנתיים ואילך דומים לאלה של המבוגרים, העקרונות מתבססים על ליבת התזונה הבריאה, לכלל האוכלוסייה בכמויות המותאמות לגיל:
תזונה עשירה בירקות ופרות מהווה מרכיב מרכזי וחשוב בתזונה בריאה.
הפחמימות המומלצות בתפריט ,הנם הדגנים המלאים: חיטה, בורגול מלא, אורז מלא,שיבולת שועל מלאה, כוסמת, תירס , לחם מקמח מלא. קטניות: שעועית, אפונה, עדשים,חומוס.
מוצרי חלב דלי שומן מומלצים מגיל שנתיים ואילך. עד גיל שנתיים מומלץ לתת מוצרי חלב רגילים ולא דלי שומן.
דגים עוף ובשרים דלי שומן.
יש שומנים מגנים ויש מזיקים. מקורות השומן הרצויים: שמן זית, שמן קנולה ואגוזים (עד גיל 5, האגוזים למיניהם ניתנים טחונים).
רצוי שהדיאטה תהיה דלה בשומן רווי ובשומני טרנס. כלומר מזונות המכילים מרגרינות, שומן צמחי מוקשה כדוגמת בורקסים, וופלים, חטיפים מלוחים או מתוקים, עוגות, עוגיות וכיוצא באלה מוצרים מתועשים,אינם מומלצים, גם בגילאי הילדות המוקדמת.
רצוי לכלול דגים בתפריט השבועי, במיוחד דגים מהים הצפוני, כאשר הם מאודים, אפויים או צלויים.
חשוב שכמות האנרגיה הנצרכת תספיק לאפשר גדילה תקינה. עודף אנרגיה עלול לגרום להשמנה.
הפחיתו בצריכת מזונות דלים ברכיבים תזונתיים ועשירים בקלוריות, שומנים, מלח וסוכרים.
יש להקפיד על שתייה מספקת של לפחות 8 - 10 כוסות מים ליום
מומלץ להפחית בצריכת משקאות ומזונות מומתקים ע"י סוכר, כולל שתיית מיצים, גם טבעיים.
רצוי להפחית בצריכת מלח, בעיקר ממזונות מתועשים.
מה כדאי שפעוטות וילדים טרום בית ספר יאכלו?
ילדים גדלים היום לעולם עם גירויים אינסופיים. הם חשופים לכ 10000 פרסומות מזון בשנה, בכל אמצעי המדיה. מחקרים הוכיחו כי הפרסומות משפיעות על הילדים.
מומלץ להגביל שעות צפייה בטלביזיה מתחילת החיים. נמצא קשר ישיר בין שעות צפייה בטלביזיה לסכון להשמנה ולאכילה מעטה של ירקות ופרות.
להורים תפקיד חשוב ביצירת סביבת מזון ומסרים בריאים בבית. מחקרים הוכיחו כי הורים משמשים דוגמה לילד גם בנושאי התנהגויות אכילה ופעילות גופנית.
חשוב שהאווירה בבית ובעת הארוחה, תאפשר לילד לעשות בחירות תזונתיות בריאות. תהיה סביבה תומכת, נעימה ועשירה במזונות בריאים.
מומלץ כי פעוטות וילדים יאכלו אותם מזונות כמו המבוגרים, אם כי בכמויות קטנות יותר.
חשוב כי ארוחות וחטיפים יתבססו גם הם על מזונות בריאים: ירקות, פרות, דגנים מלאים, קטניות, מוצרי חלב דלי שומן, עוף, הודו, דגים. מקורות השומן הרצויים, שמן זית, שמן קנולה, טחינה, אגוזים ושקדים.(האגוזים והשקדים חייבים להיות טחונים עד גיל חמש).
תזונת חלק גדול מהילדים כיום, כבר מגיל שנתיים, דורשת שיפור. אחוז גדול מהאנרגיה מקורו בסוכרים ובשומנים מתועשים. התזונה חסרה רכיבים תזונתיים חיוניים כדוגמת סידן וכל אלה עלולים לפגוע בתפקוד הכללי ובבריאות בעתיד.
נכתב על ידי דורית אדלר מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה הדסה עין כרם