המלצות לפעילות גופנית לאחר אירוע לב / צנתור / ניתוח

מטופל/ת יקר/ה,
לפעילות גופנית ישנה חשיבות יתרה במניעת מחלות לב, החלמה ושיקום לאחר אירוע לב ומניעת אירועים נוספים. לאחר אשפוז בעקבות אירוע לב חשוב להתחיל ו/או לחזור לפעילות גופנית באופן הדרגתי.

פעילות זו כוללת: פעילות אירובית המשפרת תפקוד לב- ריאה, תרגילים אשר מפעילים ומחזקים את המפרקים והשרירים וביצוע מטלות יומיומיות.
מטרות פעילויות אלה כוללות בין היתר: מניעת הידרדרות בתפקוד הגופני הנובעת מחוסר פעילות ממושך, הפחתת שטפי דם ובצקות, מניעת קרישי דם, שיפור התפקוד העצמאי, חזרה לשגרה ושיפור מצב הרוח.

ההמלצות לפעילות גופנית

פעילות אירובית - הליכה
הליכה היא הפעילות המומלצת והבטוחה ביותר בזמן ולאחר האשפוז בבית החולים. תחילה, יש לבצע את ההליכה למשך מספר דקות בלבד (5-15 דק' לפי ההרגשה והיכולת) כ- 2-3 פעמים ביום. יש להגדיל את משך ההליכה לפי היכולת ולנסות להגיע בהדרגה ל- 30-40 דק' (לשלב הפסקות במידת הצורך) מידי יום.

במידה ומתאפשר מומלץ ללכת בחוץ בקרבת הבית. במידה וישנה מגבלה לבצע הליכה בחוץ בעקבות מגבלה אורטופדית, מזג אוויר קיצוני (אובך, שרב, טמפרטורות נמוכות מידי וכד'), או כל מגבלה אחרת (כגון וירוס הקורונה וכד'), ההליכה יכולה להתבצע בתוך הבית, בחצר, במרפסת, או במרחב הבטוח הסמוך לבית.

דוגמא לתוכנית הליכה לתקופת של 4 שבועות:

מספר שבוע

משך ההליכה

מספר פעמים ביום

שבוע 1

5-15 ד'

2-3

שבוע 2

15-20 ד'

2-3

שבוע 3

20-30 ד'

1-2

שבוע 4

30-40 ד'

1

קצב הפעילות
עצימות או קצב ההליכה צריכים להיות לפי התחושה הסובייקטיבית של כל אחד ואחת. התחושה של המאמץ כוללת את הנשימה, כאבי השרירים והעייפות הכללית.

תחושה המדורגת בין "קל" ל-"קצת קשה" (בין 11-13) היא המומלצת.
כלומר, הקצב הנכון הוא זה שבו מרגישים שהקושי בנשימה ו/או הכאב בשרירים ו/או מידת העייפות – הם ברמה סבירה, או מתונה. אין להגיע למאמצים גבוהים / קשים!


דגשים להליכה

  • יש לבצע חימום בתחילת ההליכה כלומר, להתחיל את ההליכה בקצב איטי ולהגיע בהדרגה עד לתחושת מאמץ "קלה" – "קשה במקצת". במזג אוויר קר יש לבצע חימום יותר ארוך.
  • בסיום ההליכה יש לבצע קירור, כלומר, להוריד את קצב ההליכה בהדרגה.
  • מומלץ לבצע הליכה בבית / בחוץ, במסלול מישורי ולמעט בעליות.
  • רצוי לבצע את ההליכה כשעתיים לאחר הארוחה ולאחר נטילת תרופות!
  • בזמן ההליכה יש להניע את הידיים לצד הגוף בחופשיות ולנשום באופן חופשי דרך הפה.
  • חשוב לנעול נעליים מתאימות (נעלי ספורט עם שרוכים וסוליה בולמת זעזועים).
  • אין לבצע פעילות גופנית במזג אוויר קיצוני (חם או קר מידי).

תרגילים לחיזוק השרירים ושיפור התפקוד
בנוסף לפעילות האירובית (ההליכה) יש לבצע תרגילים לחיזוק וגמישות שרירי הגוף. ביצוע תרגילים אלו מסייע בשיפור התפקוד הגופני, ביצוע משימות יומיומיות וחזרה לשגרה. דפים עם תרגילים מצורפים לדף מידע זה ובאתר ביה"ח, נא לעקוב אחר ההנחיות.

ביצוע מטלות יומיומיות
כחלק מחזרה לשגרה ולתפקוד גופני תקין ולשיפור הביטחון העצמי, יש לחזור בהדרגה לביצוע כל הפעילויות היומיומיות אשר אינן מהוות עומס או מאמץ רב. לדוגמא: טיול עם הכלב, שטיפת כלים, עבודות גננות קלה, קניות קלות בסופר וכן הלאה. בנוסף, פעילויות אלה הינן חשובות ביותר למניעת חוסר פעילות גופנית (הנובע ממנוחה ממושכת), אשר הינו גורם סיכון בפני עצמו למחלות לב.
מותר וחשוב לעלות ו/או לרדת במדרגות. יש לבצע פעילות זו לפי מידת היכולת ולעצור כאשר מתחילים להתעייף או להרגיש קושי (לפי הטבלה של תחושת המאמץ: "קל" – "קצת קשה").

שימו לב!
אין לבצע את הפעילויות הבאות ועד לקבלת אישור מהרופא המטפל: רכיבה על אופניים בחוץ, שחייה, משחקי כדור או מחבט, ספורט מגע או ספורט אקסטרים.

יש לעצור כל פעילות במקרים הבאים: כאבי חזה, קוצר נשימה, עייפות קשה או חולשה, כאבי שרירים, בחילה, סחרחורת. אם סימנים אלו לא חולפים, יש לפנות לטיפול רפואי!


נכתב על ידי: ד"ר יעל מלמוד, PhD, מנהלת המכון לשיקום ומניעת מחלות לב המרכז הרפואי הדסה, מאי 2020.