גידולים בלבלב

הלבלב הוא איבר קטן אך בעל חשיבות מיוחדת. תפקידו הוא לווסת את מערכות הגוף באמצעות ייצור של אינסולין – הורמון חשוב המסייע, בין השאר, בשליטה על רמות הסוכר בדם ובייצור של מיצי לבלב המסייעים בפירוק ועיכול חלבונים ושומנים.

סרטן הלבלב הוא אחד מגורמי התמותה המובילים בעולם המערבי. הוא מתפתח במשך שנים וברוב המקרים התסמינים - כאב באזור הבטן המוקרן לעיתים גם לגב, אובדן תיאבון, ירידה במשקל, דיכאון ועוד, מופיעים רק בשלב מתקדם יחסית של המחלה.

אבחון מוקדם של גידולים בלבלב עשוי לשפר את סיכוי ההחלמה אך לצערנו רוב הגידולים הנוירו-אנדוקריניים מאובחנים בשלב מאוחר, כאשר המחלה כבר מתפשטת לחלקים אחרים של הגוף. במקרים אלה, ריפוי מלא אפשרי רק לעתים נדירות. עם זאת ניתן לשלוט בתסמיני המחלה בעזרת טיפול מתאים.

הסיבות להתפתחות של גידולים בלבלב אינם מובנים לגמרי אך קיימים מספר גורמי סיכון:

  • עישון - מחקריים עדכניים מצביעים על כך שעישון סיגריות מעלה את הסיכון לסרטן בלבלב ב-50%.
  • גיל - הסיכון ללקות בסרטן בלבלב עולה עם הגיל. מעל ל-80% מהמקרים מתרחשים בקרב מטופלים בגילאים 60-80.
  • מחלות רקע - אנשים הסובלים מסוכרת או מדלקת כרונית של הלבלב נמצאים בסיכון גבוה ללקות בסרטן הלבלב.
  • שינויים גנטיים תורשתיים - מטופלים הנושאים שינוי גנטי תורשתי שעלול לגרום לסרטן הלבלב כגון PALB2 או BRCA2, נמצאים גם הם בקבוצת סיכון ללקות במחלה.
  • תזונה לקויה - צריכה מוגברת של בשר אדום ומאכלים עשירים בכולסטרול מעלה אף היא את הסיכון לסרטן הלבלב.
  • השמנה – על פי הערכות, כ-8% ממקרי סרטן הלבלב נגרמים כתוצאה מבעיות השמנה.

לצורך האבחנה יבצע הרופא מספר בדיקות, ביניהן בדיקות ביופסיה, בדיקות דם ובדיקות הדמיה כגון CT או MRI, כמו גם בדיקות הדמיה לאיתור מאפיינים ייחודיים של תאים.

הטיפול המבוצע: ניתוח – כריתה חלקית

מחלת סרטן הלבלב היא הגורם המרכזי לניתוחי כריתה חלקית של הלבלב. הטיפול המוצע עבור רוב החולים שסובלים מסרטן הלבלב הוא ניתוח שמטרתו היא להסיר לחלוטין את הגידול הנוירו-אנדוקריני. ניתוח זה מתבצע בהרדמה מלאה ונחשב לניתוח ארוך, מורכב ומסובך. ניתוח כריתה חלקית מבוצע גם במטופלים עם מחלה מתקדמת שסובלים מתסמינים או לצורך טיפול בסיבוכים של תסמונת קרצינואיד כגון ניתוחי החלפת מסתמים.

לניתוח זה 2 חלקים. ראשית, המנתח בוחן את מצב הלבלב והרקמות הסמוכות לו ומחליט האם ניתן לבצע את הניתוח כמתוכנן. לעתים מתברר, כי מיקומו ואופיו של הגידול אינם מאפשרים לנתח אותו. במידה ויש אפשרות להמשיך בניתוח, תתבצע פתיחת בטן וכריתה של ראש הלבלב וחלקים מהקיבה, התריסריון, צינור המרה והמעי הדק, בלוטות לימפה באזור הניתוח וכיס המרה.

לאחר מכן, המנתח משחזר את מערכת העיכול על ידי חיבור החלק הנותר של הלבלב, הקיבה וצינור המרה למעי הדק. הדבר נועד לאפשר למיצי העיכול והמרה לזרום ולאפשר מעבר מזון מהקיבה אל המעי .

במקביל לסיכונים האופייניים לכל ניתוח המבוצע בהרדמה מלאה (בחילות והקאות, חולשה ועוד) ניתוח בלבלב חושף את המטופל ל-2 סיבוכים נוספים: הראשון הוא פגיעה בתהליך ייצור האינסולין שמוביל לסוכרת והשני הוא פגיעה ביכולת הייצור של אנזימי העיכול שמובילה לאי-ספיקת לבלב.

מרבית המטופלים משוחררים לביתם כשבוע עד שבועיים לאחר הניתוח. בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח תיתכן ירידה במצב הרוח, חולשה, ירידה במשקל וקושי באכילה. עם זאת, ניתן לחזור בהדרגה לפעילות שגרתית אך יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת. במקביל, חשוב מאוד לשמור על היגיינה באזור החתכים למניעת היווצרות זיהומים. בדרך כלל, ניתן לחזור לפעילות רגילה כעבור חודשיים-שלושה.

היחידה לגידולים נוירו-אנדוקריניים בבית החולים הדסה היא הגוף הראשון והיחיד מסוגו בישראל שהוכר כמרכז מצוינות ע"י האיגוד האירופאי לגידולים הנוירו-אנדוקריניים. צוות היחידה מורכב מאונקולוגים, פתולוגים, מנתחים, רדיולוגים ומומחים נוספים, כולם בעלי ניסיון רב בתחום.