גידולים נוירואנדוקריניים של מערכת העיכול נוצרים מתאים נוירואנדוקריניים אשר מפוזרים לאורך מערכת העיכול מושט עד רקטום. המאפיינים הקליניים של הגידולים הללו משתנים בהתאם למיקום אנטומי וסוג התא.
גידולים נוירואנדוקריניים של הוושט:
התפתחות גידולים נוירואנדוקריניים בוושט היא נדירה ביותר עקב נוכחות קטנה של תאים נוירואנדוקריניים באיבר זה. תסמינים השכיחים ביותר הם קושי בבליעה וירידה במשקל. פרוגנוזה של גידולים אלו תלויה בין השאר בדרגת ההתמיינות של תאי הגידול ומידת התפשטות המחלה בגוף בעת האבחנה.
גידולים נוירואנדוקריניים (קרצינואיד) של הקיבה:
רוב קרצינואידים של קיבה מקורם מתאים ניורואנדוקריניים הנקראים enterochromaffin-like cells (ECL). קרצינואידים של הקיבה מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות:
•Gastric carcinoid Type 1 - זהו הסוג הנפוץ ביותר, רב מוקדי, ובדרך כלל אין תסמינים קליניים. הם מתגלים לעתים קרובות במהלך בדיקת גסטרוסקופיה עקב רפלוקס, אנמיה או סיבות אחרות; בדרך כלל ניתן למצוא ריבוי גידולים (בליטות או פוליפים) קטנים המופיעים בהקשר של PERNICIOUS ANEMIA - מחלה שבה יש יצירת נוגדנים עצמיים ((anti-parietal cell antibodies, APCA כנגד תאים מפרישים חומצה בקיבה (תאים פריאטלים). כתוצאה מכך מופיעה דלקת כרונית של רירית הקיבה, ירידה ברמת הפרשת חומצה [וירידה ברמת וויטמין B12 בדם עקב ירידה בספיגתו במעי] ועלייה ברמת גסטרין. גירוי כרוני ע"י גסטרין גורם להתרבות תאי הECL והופעת גידול קרצינואיד.
•Gastric carcinoid Type 2 - זהו סוג נדיר יותר של גידולים נוירואנדוקריניים של הקיבה, רב מוקדיים גם כן, המתפתח משנית לגידול המפריש גסטרין [גסטרינומה, gastrinoma] המופיעה כחלק מתסמונת רב בלוטית מסוג 1 ( (MEN type 1. תסמונת זו כוללת, בנוסף לגסטרינומה, גידולים בבלוטות אנדוקריניות שונות [בלוטת יתרת התריס, בלוטת יתרת המח, יתרת הכליה, ועוד].
•Gastric carcinoid Type 3 - גידולים מסוג זה מופיעים ללא פתולוגיה בסיסית בקיבה, הם חד-מוקדיים ולא מתאפיינות ברמות גסטרין גבוהות. קרצינואיד מסוג זה לרוב אגרסיבי יותר ודורש התייחסות דומה לקרצינומה של הקיבה.
גידולים נוירואנדוקריניים של התריסריון:
בדרך כלל גידולים אלו מתגלים במקרה במסגרת של גסטרוסקופיה מסיבה אחרת, אך לעיטים עקב תסמינים של ייצור יתר הורמון הנקרא גסטרין (הגידול ידוע בשם גסטרונומה). הביטויים הקליניים נאים בין ללא תלונות לבין תסמונת ע"ש זולינגר-אליסון כגון :בחילות, הקאות, צרבות, כאבי בטן, דימום של כיבים פפטיים מרובים חוזרים, רפלוקס, שלשולים. לעתים הסתמנות הראשונה היא צהבת חסימתית שנובעת לחץ על ידי הגידול על ניקוז מיצי מרה.
גידולים נוירואנדוקריניים של מעי דק:
בשלב מוקדם של מחלה מטופלים יכולים להיות אסימפטומטיים. בהמשך מטופלים יכולים לפתח שינויים ביציאות, כאבי בטן , ירידה במשקל, עייפות. הגידול יכול לגרום לחסימת מעיים, איסכמיה של מעי או דימום ממערכת העיכול. כאשר גידול מתפשט לכבד עשויה להתפתח תסמונת קרצינואיד, על רקע עודף הפרשה של הורמונים שונים, ביניהם סרוטונין, קינין, פרוסטגלנדינים, ועוד. (ראה קישור תסמונת קרצינואיד)
גידולים נוירואנדוקריניים (קרצינואיד) של מעי הגס ורקטום:
קרצינואידים רקטליים ברובם מתפתחים מתאים מסוג L .
דימום רקטלי, עצירות, כאבי בטן או כאב בזמן היציאה, וירידה במשקל, הם תסמינים אופייניים של קרצינואידים במעי הגס, אך יותר מ -50% מהחולים עם קרצינואידים רקטליים הם אסימפטומטיים והגידולים מתגלים בבדיקה רקטלית שגרתית או באנדוסקופיה (קולונוסקופיה). יש לציין שקרצינואידים רקטליים אינם מתאפיינת בתסמונת קרצינואיד.
גידולים נוירואנדוקריניים של לבלב – ראה קישור: גידולים נוירואנדוקריניים של לבלב, לרבות אינסולינומה, גסטרינומה, גלוקגונומה.