כאבי שרירים הנקראים גם מיאלגיה, הוא מצב שבו אדם חווה כאבים בשרירים. הסיבות לכך שונות: החל ממאמץ יתר וחלה בשינה לא נכונה. פגיעה חיצונית ישירה בשריר, מחלות שונות ואף חוסרים תזונתיים.
סיבות לכאבים:
- יציבת גוף לא טובה
- פעילות גופנית מאומצת או מאמץ גופני רב
- מחלה
- טראומה (נזק) לשריר מגורם חיצוני
- דלקות
- פגיעה עצבית
- חוסר תזונתי
תסמינים:
כאב משתק וחד בשרירים תפוס ועד כאב עמום, פנימי, מתפשט, סביבו ולא תמיד אפשר להניח את האצבע ולמצוא את המקום המדויק שממנו הוא מתחיל. לעתים מתלווים לכאבי שרירים תסמינים נוספים, בהתאם לגורם לכאב. לדוגמה, לחץ על שורש עצב בעמוד השדרה עלול לגרום לכאבי שרירים שנלווים אליהם גם נימול וחולשה.
סוגי בדיקות לאבחון סיבות כאבי שרירים:
- בדיקה הגופנית – אבחון סימני דלקת בגוף נפיחות וחום מקומי יכוונו לאבחנה כמו דלקת מוגלתית של השריר. דלדול שרירים עשוי לכוון להפרעות של חילוף חומרים או קיפוח עצבי. במחלות מפרקים נוכל להבחין לעתים קרובות, בשינויי צורה של המפרקים. אבחון טווחי תנועה. פגיעה בשריר יכולה להיות סיבה לפגיע בטווח התנועה של הגפים. פגיעה בטווחי תנועה בשל קיצור שרירים כבתסמונת כאב שריר-חיתולית.
- רגישות רקמתית למגע - חולים אשר סובלים מכאבי שרירים יחושו ירידה משמעותית בסף הכאב, עקב מגע ובמיוחד בעת הפעלת לחץ על שרירים מעורבים. בתסמונות מערכתיות כדאבת השרירים ותסמונת העייפות הכרונית, הרגישות עשויה להיות מפושטת לאזורי גוף נרחבים. בדיקת הערכה עצבית, חולשת שרירים אופיינית למרבית המצבים, אבל לא מצביעה בהכרח על פגיעה עצבית אשר צפויה רק במיעוט המצבים כגון מחלות של חילוף חומרים.
- בדיקות מעבדה - ההערכה הרפואית המבוססת על אנמנזה מדוקדקת יחד עם בדיקה גופנית תביא לרוב להשערה אבחנתית או ליצירת אבחנה מבדלת אצל החולה הסובל מכאבי שרירים. שימוש מושכל בבדיקות עזר יכול לעזור מאוד הן באבחון הבעיה והן בקביעת נקודת מוצא למעקב אחרי הטיפול. האבחון במעבדה כולל אבחון מחלות זיהומיות: נגיפיות, חיידקיות או ספירוכטיאליות. יכול להופיע גם במחלות נגיפיות כרוניות כגון דלקת נגיפית כרונית של הכבד.
לצורך האבחון לוקחים דגימת דם ובודקים רמות כייל נגיפים שונים. בודקים איך החלבון מגיב עם C. מבצעים ספירת דם מלאה.
- אבחון מחלת מפרקים ובמיוחד כאבי שרירים רב- שיגרוניים. מאפייני הבדיקה, שקיעת דם מוגברת, בדיקות למחלות קולגן על פי החשד הקליני, למשל נוגדנים למרכיבי הגרעין.
- אבחון כאבי שרירים על רקע טיפול תרופתי מסוים כמו סטטינים - בודקים את רמת קראטין פוספוקינאזה בדם. טיפול בבעיה הוא שינוי תרופות ואף הפסקת הטיפול כלל.
- אבחון מחלות של חילוף חומרים - בדיקת רמת ויטמין D ו C בדם.
אבחון מחלות חרוניות: כמו אי-ספיקת כבד או כליה. מאפיינים אנימיסטיים וגופניים: באי-ספיקת כליות לעתים קרובות יש התכווצויות שרירים. בודקים במעבדה תפקודי כבד וכליה.
הטיפול בכאבי שרירים
כאבי שרירים כתוצאה ממאמץ גופני הטיפול הראשוני הוא מנוחה. צריך לתת לשרירים לנוח בזמן הזה התאים בשרירים מתחדשים והכאב עם הזמן עובר. חשוב להקפיד על תזונה עשירה בחלבון. במקרים של חבלה או טראומה לשריר ניתן לקרר/לחמם את האזור הכואב בעזרת קומפרסים. גם עיסוי של המקום יכול להקל.
במקרה של כאב שרירים על רקע של מחלה, צריך קודם לאבחן את סוג המחלה ולטפל במחלה אמצה ולא בתסמינים.
טיפול תרופתי, משכיי כאבים , כדורים או הזרקות לתוך השריר.
טיפול משלים:
שחרר חסימות ואזורים תפוסים ותקועים. עיסוי. שחרור באמצאות שיטת שיאוצו, היא שיט ייעודית לשחרור אזורים תפוסים באמצעות מגע, שמשתמשת בהפעלת לחץ מתון והנעת מפרקים. עיסוי והלחיצות מעוררים זרימת דם טובה, מורידים את רמת הורמוני הסטרס ומעלים את רמת האנדורפינים המרגיעים והנינוחים.