במיאלומה נפוצה, תאי הפלזמה – סוג של לימפוציטים מסוג B שמייצרים נוגדנים (אימונוגלובולינים) שתפקידם לתקוף פתוגנים ולהילחם בהם – מתחלקים ומתרבים ללא בקרה, וכך מצטברים במח העצם ומפריעים לייצור התקין של תאי דם לבנים, תאי דם אדומים וטסיות. בנוסף, במקום לייצר נוגדנים תקינים, הם מייצרים חלבון לא תקין שמצטבר בעצמות ובדם וגורם נזק לאיברים בכל הגוף. זאת ועוד, ככל שהמחלה מתקדמת ומחמירה, תאי הפלזמה מתפשטים ממח העצם אל כל חלקי הגוף, מצטברים באיברים כגושים ומזיקים להם.
מיאלומה נפוצה אינה שכיחה יחסית. אף שהיא מחלה חשוכת מרפא, קיימים טיפולים רבים שמאטים את התקדמותה.
כמה גורמי סיכון נמצאו קשורים למיאלומה נפוצה:
- גיל מבוגר: מרבית המקרים מאובחנים בגיל 65 ומעלה, ופחות מ-1% מהמקרים מאובחנים במטופלים שגילם צעיר מ-35.
- מין: הסיכוי של גברים ללקות במיאלומה נפוצה מעט גבוה יותר מזה של נשים.
- גזע: סרטן זה שכיח יותר מפי שניים בקרב אפריקאים-אמריקאים מאשר בקרב אמריקאים לבנים.
- היסטוריה משפחתית: מיאלומה נפוצה ככל הנראה עוברת במשפחה, ולכן מי שיש לו בן משפחה מדרגה ראשונה עם המחלה נמצא בסיכון מוגבר.
- השמנת יתר: עודף משקל משמעותי מגביר את הסיכון.
- מחלות אחרות של תאי הפלזמה: גמופתיה חד-שבטית ללא משמעות קלינית ברורה (MGUS) או פלזמציטומה מבודדת.
בשלביה המוקדמים של מיאלומה נפוצה, ייתכן שלא יופיעו כלל תסמינים. אך ככל שחולף הזמן, הם עשויים להופיע. אלו העיקריים שבהם:
- בחילה
- עצירות
- כאב בעצמות, במיוחד בעמוד השדרה או בחזה
- ערפול מנטלי או בלבול
- תשישות
- חולשה או חוסר תחושה ברגליים
- זיהומים תכופים
- איבוד תיאבון
- ירידה במשקל
- צמא מופרז
קיימים גם כמה מצבים רפואיים שמאפיינים מיאלומה נפוצה, כגון:
- ספירות דם נמוכות – אנמיה (ספירה נמוכה של תאי דם אדומים) שיכולה לגרום לקוצר נשימה ותשישות, לויקופניה (ספירה נמוכה של תאי דם לבנים) שיכולה להגביר את הסיכון שלך ללקות בזיהומים, או תרומבוציטופניה (ספירת טסיות נמוכה) שיכולה לגרום לנטייה לדימום או שטפי דם.
- יתר-סידן בדם (היפרקלצמיה) – רקמת העצם מתמוססת בתהליך שמשחרר סידן לתוך הדם, ואתה עשוי לחוות התייבשות, השתנה תכופה, עצירות, ובלבול מנטלי.
- בעיות בכליות – הצטברות חלבוני נוגדנים לא תקינים ורמות גבוהות של סידן בדם יכולות לגרום נזק לכליות.
- דחיסה של חוט השדרה – מיאלומה נפוצה יכולה להחליש או למוטט את מבני העצם, דבר שעלול לגרום כאב וחוסר תחושה בגלל דחיסת חוט השדרה.
בדיקות אבחון
בתחילה, הרופא עשוי לחשוד שיש לך מיאלומה נפוצה רק על פי הסימנים והתסמינים שלך, או שהמחלה תתגלה במקרה בבדיקות דם שהוזמנו לצורך אחר. אנו עשויים להזמין עבורך את הבדיקות וההליכים הבאים:
- בדיקות דם
ניתוחי מעבדה בודקים חלבונים ספציפיים שמיוצרים על ידי תאי מיאלומה. בדיקת דם משמשת גם כדי להעריך את ספירות הדם, תפקוד הכליות, רמות הסידן, ורמות חומצת השתן.
- בדיקות שתן
בדיקת שתן עשויה להצביע על נוכחות של חלבונים מסוימים המאפיינים מיאלומה.
- בדיקות מח עצם
ייתכן שתעבור ביופסיה ושאיבה של מח העצם כדי לבדוק אם יש תאי מיאלומה במח העצם שלך. עשויות להתבצע גם בדיקות מתמחות, כמו בדיקת FISH המספקת ניתוח מפורט של תאי מיאלומה.
- בדיקות הדמיה
ייתכן שימליצו לך על הליכי הדמיה, כמו צילומי רנטגן, סריקות MRI, CT או PET לאיתור בעיות בעצמות שמזוהות באופן טיפוסי עם מיאלומה נפוצה.
טיפולים למיאלומה מצויה:
אם אינך חווה סימנים או תסמינים של מיאלומה נפוצה, ייתכן שאין לך צורך בטיפול מידי. אולם רופאי שיבא יעקבו אחר מצבך בקביעות כדי לגלות סימני התקדמות של המחלה. אם יש לך תסמינים, טיפול יכול לעזור לשלוט בסיבוכי הסרטן, להקל על הכאבים, לייצב את מצבך, ולהאט את התפתחות המחלה.
- כימותרפיה
תרופות כימותרפיות משמשות לקטילת תאי סרטן. כימותרפיה יכולה להינתן לתוך הווריד או להילקח דרך הפה בצורת גלולה. משתמשים בכימותרפיה במינונים גבוהים גם לפני השתלת מח עצם/תאי גזע.
- טיפול ממוקד מטרה
טיפול תרופתי זה מתמקד בחריגות מסוימות שמופיעות בתאי הסרטן המאפשרות להם לשרוד. רבות מן התרופות הממוקדות מטרה שמשמשות לטיפול במיאלומה נפוצה חוסמות את פעולתו של חומר מסוים בתאים שמפרק חלבונים. התקפת החלק הזה בתאי המיאלומה גורמת למוות של התאים. טיפול ממוקד מטרה יכול להינתן דרך הווריד בזרוע או בצורת גלולה.
- טיפול בקרינה
טיפול מסוג זה מכוון אלומות אנרגיה אל תאי המיאלומה כדי לפגוע בהם ולחסום את היכולת שלהם להתרבות. טיפול קרינה יכול לשמש גם לכיווץ תאי מיאלומה באזור מסוים, וכן לסייע לשלוט בכאבי עצמות.
- השתלת מח עצם/תאי גזע
בהליך זה מחליפים את מח העצם החולה במח עצם בריא. לפני ההשתלה, ניתנים מינונים גבוהים של כימותרפיה כדי להשמיד את מח העצם שאינו בריא.
- טיפול הוליסטי
כאשר נתכנן וניתן טיפולי סרטן מותאמים אישית, נביא בחשבון את רווחתם הכללית של המטופלים ואת איכות חייהם. אנו מציעים טווח שלם של שירותי תמיכה, הכוללים עובדים סוציאליים, ייעוץ תזונתי, וטיפולים אלטרנטיביים, שמתמקדים בצרכים הגופניים והרגשיים כאחד.