חלב- לא רק סידן

חלב ומוצריו מהווים מקור מרכזי לרכיבי תזונה חיוניים כגון סידן, חלבון, זרחן, ויטמיןB12, ויטמין A , ריבופלאבין ועוד בכמויות גדולות יחסית לגודל המנה ולכמות הקלוריות שבה.

התרומה של צריכת סידן בכלל וצריכת מוצרי חלב בפרט במניעת אוסטיאופורוזיס ידועה זה מכבר. תהליך בניית העצם נמשך עד גילאי העשרים ולפיכך יש חשיבות רבה לצריכת הסידן בגילאי הילדות וההתבגרות ולכל החיים.

למוצרי חלב דלי שומן תרומה משמעותית למניעת יתר לחץ דם כאשר הם חלק מדיאטה עשירה בירקות, פירות ודגנים מלאים. אך לאחרונה נעשו מספר מחקרים בהם נמצא שצריכה גבוהה (3-4 מנות ביום) של מוצרי חלב ביום קשורה בהפחתת הסיכון לתינגודת לאינסולין, בצעירים בעלי עודף משקל. תופעה זו מאופיינת ברמות גבוהות בצום של גלוקוז, רמות גבוהות בצום של אינסולין, השמנה, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה.


מחקרים מראים שבאנשים שמנים הצורכים 3-4 מנות ביום של מוצרי חלב דלי שומן ההיארעות של התנגודת לאינסולין נמוכה באופן משמעותי מבאנשים שמנים הצורכים פחות מוצרי חלב. ההסבר לתופעה זו עדיין אינו ברור לחלוטין, אך ייתכן שהדבר קשור בפעילות משולבת של הרכיבים התזונתיים המצויים במוצרי החלב.



לסיכום, מוצרי חלב דלים בשומן ובסוכר מומלץ שיהיו חלק בלתי נפרד מכל דיאטה מאוזנת. צריכת 3-4 מנות של מוצרי חלב ביום יכולה להפחית את הסיכון לאוסטיאופורוזיס, יתר לחץ דם , לעזור בוויסות המשקל וכנראה גם תורמת להגנה בפני סוכרת שאינה תלויה באינסולין ומחלות לב וכלי דם.




קראו עוד על מוצרי חלב ותזונה


נכתב על ידי מחלקת תזונה ודיאטה המרכז הרפואי הדסה עין כרם