כאבי גב תחתון

כאבי גב תחתון

כאבי גב תחתון הם תופעה שכיחה המהווה כ-80% מקרב מהאוכלוסייה לכל הפחות פעם אחת בתקופת חייהם וכ-15% מהאנשים בעולם סובלים מכאבי גב תחתון ברמה כזו או אחרת. הם נגרמים מכמה סיבות: יציבה לא טובה, מתיחה או קרע חלקי בשרירים או ברצועות המייצבות את החוליות שבעמוד השדרה, לרוב הם חולפים מאליהם לאחר ימים עד שבועות ספורים. הכאבים הללו ממוקמים בעיקר בין קו הצלעות לקו העכוז.
למה דווקא כל כך הרבה אנשים יסבלו או סובלים מתופעת כאבי גב תחתון? מהסיבה היחידה: הגב התחתון תומך ברוב משקל הגוף שלנו, ועל כך הוא משלם את המחיר.

כאבי גב תחתון - הסימפטומים והגורמים:

התסמינים כוללים כאב, שריפה, ודקירה. כאבי גב תחתון יכולים להתבטא בצורה חדה או עמומים ובעוצמה קלה עד קשה אפילו עד לרמה שיהיה קשה לזוז או לעמוד ישר. התסמינים יכולים להופיע בפתאומיות, לפעמים רק מהרמת חפץ כבד או כתוצאה מפציעת ספורט או להתפתח בהדרגה. לפעמים מופיעה גם נפיחות מקומית בנוסף לכאב.
הגורמים לכאבי גב תחתון הם ליקויים בתבנית התנועה היומיומית, מחסור בפעילות גופנית, יציבה לקויה, ישיבה באותה תנוחה לאורך זמן או צורת ישיבה לקויה, מזרן לא מתאים, הרמת משא כבד בצורה לקויה, נעילת נעלי עקב ועוד.
כאבי גב תחתון מדורגים כך:
  • כאב חריף - עד 6 שבועות
  • כאב תת כרוני - 6-12 שבועות
  • כאב כרוני - מעל 12 שבועות
ברוב המקרים, לא ניתן לדעת מה הסיבה המדויקת לכאב. כאבי גב תחתון יכולים להיות תוצאה של פגיעות (למשל מתיחות או קרעים) ברקמות המרכיבות או התומכות בעמוד השדרה בפרט ובגב בכלל, וביניהן: שרירים, רצועות, גידים, מפרקים וסחוסים. אם מדובר לדוגמה במתיחה קלה או בקרע קטן באחד השרירים הקטנים או הרצועות הקטנות, יהיה קשה לזהות שזו הסיבה כיוון שהגב שלנו הוא מבנה מורכב כל כך. לעיתים מקור כאבי גב תחתון ברור יותר, והוא תוצאה של מצבים רפואיים כמו פריצת דיסק בדרגות שונות, החל מבלט קל וכלה בפריצה עם הסתיידות. זהו רמז לתהליך ממושך או להיצרות של חוט השדרה שכתוצאה ממנה מופעל לחץ על כמה חוליות בעת ובעונה אחת. זוהי בעיה ששכיחה במיוחד בקרב האוכלוסייה המבוגרת. בחלק מהמקרים לא ניתן לדעת מהי הסיבה המדויקת לכאבי גב תחתון.

טיפול בכאבי גב תחתון:

האבחנה הראשונית נעשית על ידי הרופא המטפל המאפיין את הכאב בהתאם לגורם המחשיד, כשלאחר מכן עשוי המטופל להישלח לבדיקות הדמיה מתקדמות, טומוגרפיה ממוחשבת או דימות תהודה מגנטית בהתאם לחשדות. הטיפול המקובל כולל לרוב תרופות ומשחות נוגדות דלקת לא סטרואידיות לשיכוך כאבי גב תחתון, המלצה לפיזיותרפיה, תרופות להרפיית שרירים וכדומה. במקרים שבהם מדובר בתסמינים שורשיים או שהטיפול השמרני אינו יעיל דיו, תישקל האופציה הניתוחית.

פעילות גופנית:
חשוב להתאים את ענף הספורט ליכולות הגופניות ולמגבלות הגופניות.
ישנם מספר תרגילים המומלצים לבצע לסובלים מתופעת כאבי גב תחתון. חשוב לשים לב לתחושת עוצמת העבודה של הגוף אך אסור להגיע למצב בו חשים כאב חזק. התרגול אמור להיעשות ללא כאבי גב תחתון, עד כמה שניתן מומלץ להתמיד בפעילות גופנית, בתקווה שגם נהנים ממנה.