מהי קרטוקונוס?
קרטוקונוס היא מחלה הפוגעת בקרנית – הרקמה השקופה הנמצאת בחלקה הקדמי של העין לפני הקשתית. מקור השם של המחלה: קרטו (קרנית) קונוס (חרוט). קרטוקונוס מתבטא בכך שהקרנית הולכת ונעשית דקה במקביל לכך שהיא הולכת ונעשית קמורה יותר עם הזמן. הצורה החרוטית והלא-סימטרית של הקרנית גורמת לכך ששבירת קרני האור במהלכן דרך הקרנית אינה סימטרית, ולכן קרני האור אינן מתמקדות היטב על פני הרשתית. הדמות המתקבלת על הרשתית מעוותת ולא ברורה. התוצאה היא הופעה של צילינדר הולך וגדל במשקפיים, וירידה בחדות הראייה.
קרטוקונוס מתחיל על פי רב בשנות העשרה המאוחרות (בד"כ בסביבות גיל 15-16) או בשנות העשרים המוקדמות, ויכול להתקדם באיטיות במשך מספר שנים. קרטוקונוס יכול לפגוע בקרנית בשתי העיניים או בעין אחת. ככל הנראה קרטוקונוס היא מחלה גנטית, שבה מעורבות גנים שונים באנשים שונים. עד כה נמצא מספר קטן של גנים הגורמים למחלה זו. בנוסף קרטוקונוס יכול להיגרם כתוצאה משפשוף כרוני של העיניים במשך שנים רבות, על רקע דלקת אלרגית בעיניים.
תסמינים לקרטוקונוס:
בשלבי המחלה הראשונים לא מרגישים בבעיה כלשהי, אך המחלה מתקדמת בהדרגה, הולכת ומחמירה וגורמת לטשטוש הראייה לרחוק, להופעת הילות אור סביב מקור אור ולכתמים בשדה הראייה. בשלבים מתקדמים עוד יותר של המחלה ישנה הידרדרות נוספת בחדות ראייה, ואז גם מופיעות צלקות בקרנית. הסובלים מקרטוקונוס צריכים להחליף משקפיים ועדשות מגע לעיתים קרובות - עד שכבר לא ניתן לשפר באופן משמעותי את הראייה באמצעים האלה.
כיצד מאבחנים קרטוקונוס?
ניתן לאבחן את המחלה באמצעות מיפוי ממוחשב של הקרנית ובאמצעות מדידת עובייה. כאשר מתגלה מקרה של קרטוקונוס מומלץ לבדוק את כל בני המשפחה, כיוון שזוהי מחלה תורשתית.
הטיפול בקרטוקונוס:
בחלק מהמקרים המחלה קלה ואפשר לתקן את חדות הראייה באמצעות משקפיים או עדשות מגע, אולם לעתים יהיה צורך בהתערבות ניתוחית - מהשתלת טבעות לחיזוק הקרנית, דרך טיפול בקרני UV (קרוס-לינקינג) ועד להשתלת קרנית מתורם.
בשלבים המוקדמים ניתן להגיע בעזרת משקפיים או עדשות מגע רכות לראייה סבירה. אולם, ככל שהמחלה מתקדמת (כשעובי הקרנית יורד וצורתה מתעוותת), ניתן לשפר את הראיה באמצעות עדשות מגע קרטוקוניות מיוחדות, המותאמות בהזמנה אישית עבור עיני המטופל. העדשות "כולאות" שכבת דמעות המקטינה את העיוותים ותורמת ליצירת תמונה חדה וברורה. ברשת "עיניים" קיימת מרפאת קרטוקונוס , במסגרתה מבצעים בדיקות מקיפות ומאבחנים את שלב המחלה.
במרפאה מציעים לכל מטופל את הפתרון המתאים לו אישית.
בשלבים מאוחרים יותר יזדקק החולה להתערבות כירורגית. אחד הניתוחים הנפוצים והמומלצים ביותר לטיפול עבור קרטוקונוס הוא ניתוח השתלת טבעות תוך קרניתיות אשר נועד לייצב את הקרנית. כאשר מדובר בשלב מתקדם של קרטוקונוס , מומלץ להשתיל קרנית – באופן מלא או חלקי. ניתוח זה נהוג במקרה של ירידה ניכרת בחדות הראייה עקב אי סדירות או עכירות בקרנית. כיום ברשת "עיניים", ישנה אפשרות לבצע את השתלת הקרנית בלייזר בעזרת מכשיר ה"אינטראלייז", תוך ששומרים על חלק מהקרנית המקורית והתוצאה המתקבלת מדויקת יותר.
טיפול חדשני נוסף הוא קרוס-לינקינג (Cross Linking), המבוסס על פעולה ביוכימית המקשיחה את הקרנית. הטיפול בשיטה זו נועד בעיקר לעצירת התקדמות המחלה.