סוכרת נעורים נובעת מהיעדר מוחלט של אינסולין כתוצאה מהרס התאים בבלוטת הלבלב האחראים להפרשת האינסולין.
ספק האנרגיה של גוף האדם הוא המזון – המזון שאנו אוכלים מספק לגוף את האנרגיה הדרושה לו לביצוע כל הפעולות החיוניות. כאשר אנו אוכלים מגיע המזון לקיבה ולמעי, שם הוא מתפרק וחלקו הופך לסוכרים (פחמימות). מהמעי נספג הסוכר למחזור הדם בצורה של סוכר פשוט – גלוקוז, שם הוא מגיע אל התאים והופך לאנרגיה.
כדי שהגלוקוז יוכל להיכנס לתאים ולהפוך לאנרגיה זקוק הגוף למפתח. המפתח לתאים הוא ההורמון אינסולין המיוצר ע"י תאים הנקראים “תאי בטא", הנמצאים בבלוטת הלבלב. אם מסיבות שונות הלבלב אינו מייצר אינסולין או אינו מייצר מספיק אינסולין, הרי שהסוכר במקום להיכנס לתאים ולספק אנרגיה נשאר במחזור הדם מבלי שהגוף יכול להשתמש בו. או אז רמת הסוכר בדם עולה ועודף הסוכר בדם מופרש בשתן.
להתפרצות סוכרת מסוג 1 שותפים גורמים רבים ובהם מערכת החיסון שתוקפת את הלבלב (מחלה אוטואימונית), נטייה תורשתית ומחלות נגיפיות מסוימות שגורמות לייצור חומרים דלקתיים שעלולים לפגוע בתאים בלבלב ולהרוס אותם. מחסור בוויטמין D אצל תינוקות הוא גורם אפשרי נוסף למחלה.
בעבר סברו שיש קשר בין אלרגיה לחלב פרה לבין סוכרת מסוג 1, אולם הסברה המקובלת כיום היא שאין קשר כזה.
במסגרת מחקר גדול, שתוצאותיו פורסמו בינואר 2018 בכתב העת של האגודה הרפואית האמריקאית JAMA חולקו תינוקות, שהיו בסיכון גבוה להתפתחות סוכרת מסוג 1, לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה פורמולה שכללה חלב פרה, והקבוצה האחרת קיבלה פורמולה צמחית בלבד. לא נמצאו הבדלים בין שתי הקבוצות מבחינת התחלואה בסוכרת מסוג 1.
גורמי הסיכון לסוכרת נעורים:
- גנטיקה - קרובי משפחה מדרגה ראשונה שחולים בסוכרת סוג 1.
- גורמים סביבתיים - המוכרים ביותר הם מחלות הנגרמות מחשיפה לנגיפים מסוימים כמו Coxsackie B virus או Rotavirus שגורמים לשלשולים (Coxsackie B virus עלול לגרום גם לדלקת בשריר הלב), נגיפי חזרת ונגיפי אדמת.
- מחלות אוטואימוניות שתוקפות את הלבלב וכן מחלות אוטואימוניות אחרות כמו מחלת גרייבס (הגורמת לפעילות יתר של בלוטת התריס), מחלת אדיסון (חוסר בהורמונים של יותרת הכליה) ואנמיה ממארת.
- גורמים תזונתיים - מחסור בוויטמין D.
- מיקום גיאוגרפי - במדינות מסוימות השכיחות של סוכרת סוג 1 מאוד גבוהה, למשל במדינות סקנדינביה.
סוכרת נעורים מסוג 1 היא בלתי הפיכה.
למידע נוסף על אנדוקרינולוגיה
הטיפול בסוכרת נעורים
כאמור, מחלת הסוכרת אינה ניתנת לריפוי, אולם ע"י טיפול נכון היא ניתנת לאיזון. כדי לאזן את הסוכרת יש לבצע באופן שגרתי את הפעולות הבאות:
- הזרקות אינסולין מספר פעמים ביום
- בדיקות דם עצמאיות מהאצבע או מהזרוע מספר פעמים ביום
- כלכלה מותאמת מאוזנת, לא דיאטה
- פעילות גופנית קבועה
כדי להגיע לאיזון הסוכרת, חשוב שהסוכרתי יכיר את מהות המחלה ועקרונות הטיפול בה וידע להפיק תועלת מרבית ממכשור העזר העומד לרשותו ומהנחיות הצוות הרפואי.
סוכרת נעורים היא אחת המחלות הכרוניות השכיחות ביותר של גיל הילדות: שני שלישים מהמקרים החדשים של סוכרת מסוג 1 מאובחנים עד גיל 19. עם זאת, התפרצות המחלה בגיל מבוגר יותר אינה נדירה: עד 25% מהמקרים החדשים של סוכרת מסוג 1 מאובחנים אצל אנשים מבוגרים.
סיבוכים:
- רטינופטיה סוכרתית - היא סיבוך של כלי דם קטנים של רשתית העין ומהווה סכנה לכושר הראייה. בקרב חולים שלקו בסוכרת מסוג 1, ניתן היה לשייך 86% ממקרי העיוורון לרטינופטיה סוכרתית, בעוד שבקרב החולים שלקו בסוכרת מסוג 2, שבה שכיחות גם מחלות עיניים אחרות, רק שליש ממקרי העיוורון היו תוצאה של רטינופטיה סוכרתית. ככלל רטינופטיה סוכרתית נחשבת לגורם השכיח ביותר למקרי עיוורון חדשים בקרב גילאי 47-24.
רטינופטיה מסכנת ראייה איננה מופיעה כמעט אצל חולי סוכרת מסוג 1 ב-5-3 השנים הראשונות של המחלה, ואף לא לפני גיל ההתבגרות. משך שני העשורים שלאחר מכן, כמעט כל החולים בסוכרת מסוג 1 לוקים ברטינופטיה.
- נפרופתיה סוכרתית - נפרופתיה סוכרתית היא אחד מהסיבוכים השכיחים של מחלת הסוכרת. סיבוך זה בא לידי ביטוי בירידה בתפקוד הכליה, עד למצב בלתי הפיך של אי ספיקת כליות סופני.
בשלבים הראשונים של המחלה לא ניתן לזהות תסמינים כלל, אלא רק סימנים מעבדתיים שיש בהם כדי להעיד על נוכחות של חלבון בשתן. עם זאת, בשלב שבו הנפרופתיה מתקדמת וכמובן שבשלב שבו מגיעים למצב של אי ספיקת כליות, יופיעו גם תסמינים חמורים. בין היתר מדובר על התפתחות של בצקות בגוף, נפיחות בגפיים ובפנים, אנמיה, הקאות, בחילות, עייפות מוגברת, היפוגליקמיה ועוד. הטיפול בנפרופתיה סוכרתית משתנה בהתאם לשלב שבו נמצאת המחלה, כך שמדובר בטיפול דינמי מאוד, המשתנה ככל שהמחלה מחמירה. בשלב הראשון שבו החולה סובל ממיקרואלבומינוריה, הטיפול יכלול אמצעים שונים למניעת החמרה בלבד כמו לדוגמה תרופות לאיזון לחץ הדם, תרופות לאיזון אופטימאלי של רמות הגלוקוז בדם ועוד.
- אירועים לבביים - בסיכון גבוה לאירוע לבבי נמצאים אנשים הסובלים מסוכרת, משומנים רעים בדם ומלחץ דם גבוה.
כף רגל סוכרתית