התקן זה נמצא בין המקומות הראשונים והיעילים ביותר מתוך מבחר רחב של אמצעים למניעת הריון.
ההתקן יעיל ב-99% מהמקרים ומדובר באמצעי מניעה הפיך מרגע הוצאת ההתקן וארוך טווח. ההתקן ממוקם בחלל הרחם ע״י רופא/ה נשים, הפרוצדורה אינה ארוכה אך מלווה במעט חוסר נעימות. יחד עם זאת ההתקן נועד למנוע הריון בלתי רצוי ואינו מגן מפני הדבקה במחלות המועברות בזמן קיום יחסי מין.
ישנם שני סוגי התקנים עיקריים וכל אחד מהם מונע הריון בצורה שונה.
התקן תוך רחמי - נחושת
התקן זה משחרר יוני נחושת לחלל הרחם. הנחושת משנה את רירית צוואר הרחם ובכך מקשה על תאי זרע לשרוד ולהגיע לביצית. כמו כן כאשר קורה השינוי ברירית הרחם, מצב זה מקשה על השתרשות של ביצית מופרית ברחם ומונעים התפתחות של הריון.
התקן תוך רחמי הורמונלי
התקנים הורמונליים פועלים בצורה דומה, רק שבמקום לשחרר יוני נחושת הם משחררים הורמון בשם הפרוגסטרון לחלל הרחם. פרוגסטרון מעבה את רירית צוואר הרחם, דבר זה מקשה על חדירת תאי זרע לרחם וגורם להידקקות של רירית הרחם ובכך מונע מביצית מופרית להשתרש.
חלק מן הנשים עם התקן הורמונלי אינן מקבלות ווסת או מביצות. אך רוב הנשים ממשיכות לבייץ ולקבל ווסת עם התקן זה.
איך מכניסים התקן תוך רחמי ?
מבצעים בדיקה וגינלית כדי לקבוע את גודל הרחם ומיקומו. במידה וצוואר רחם צר יוצע למטופלת תרופה שמסייעת בפתיחת צוואר הרחם לפני החדרת ההתקן.
הליך הפרוצדורה
הרופא יכניס ספקולום (מפשק) לנרתיק, יחטא את צוואר הרחם ואז ישתמש במכשיר מיוחד כדי להחדיר את ההתקן דרך פתח צוואר הרחם לתוך הרחם. ההליך לוקח כ-15-20 דקות. ניתן לבצע את הפרוצדורה בכל עת אך הזמן הטוב ביותר להחדרת ההתקן הוא ביום החמישי של הווסת כשצוואר הרחם מורחב. להתקן יש חוט המושאר בנרתיק כדי שיהיה אפשר לשלוף אותו במידת הצורך
לאחר ההתקנה
מומלץ שלא לקיים יחסי מין או לאונן. אין להיכנס לבריכה או ג׳קוזי. צפוי כאב הדומה לכאבי מחזור במשך כמה ימים לאחר ההתקנה וכן צפוי הפרשות במשך מספר שבועות. עם הכנסת ההתקן תאריך הווסת יכול להשתנות וכן הדימום הווסתי יכול להיות שונה ממה שהאישה רגילה לו. לאחר כ-3-6 שבועות מהחדרת ההתקן יש לחזור לביקורת.
בהופעת התסמינים הבאים היכולים להעיד על התפתחות זיהום יש לפנות לרופא לייעוץ מידי : כאב בטן תחתונה חמור, חום גבוה, הפרשות בעלות ריח רע מהנרתיק או חשות ברע.
האם יש אפשרות שההתקן יצא לבד?
אכן, ישנו סיכוי קטן מאוד שההתקן יצא מהמקום. וזה יכול לקרות בכל עת אך נפוץ יותר בשלושת החודשים הראשונים מהחדרת ההתקן. במידה וזה קורה, סביר להניח שההתקן יכול לצאת בזמן הווסת. ניתן לוודא שההתקן אכן נמצא במקום, ניתן לבדוק שהחוטים נמצאים במקומם בנרתיק עם האצבעות. חשוב לזכור במידה וההתקן יוצא, אינך מוגנת מפני היריון. ולכן חשוב לקבוע תור לרופא ועד אז להשתמש באמצעי מניעה אחרים.
רמת סיכויים גבוהה יותר ליציאה ספונטנית של ההתקן אם:
- האישה מעולם לא הייתה בהריון
- דימומים ווסתיים כבדים או ממושכים
- כאבי מחזור קשים
- הייתה בעבר יציאה ספונטנית של התקן תוך רחמי
- האישה בת פחות מ-20
- ההתקן הוכנס ישר לאחר לידה
היתרונות של התקן תוך רחמי:
התקן תוך רחמי הוא אמצעי מניעה יעיל ב99% ארוך טווח והפיך ברגע הוצאתו מהרחם. ניתן להשתמש בו בנשים צעירות ונערות לפני גיל המעבר.
ההתקן מונע הריון לא רצוי ללא שימוש נוסף של אמצעי מניעה
אינו דורש השתתפות של בן/בת זוג
ההתקן יכול להישאר במקום כ- 5-10 שנים תלוי בסוג של ההתקן
ניתן להוציא את ההתקן בכל עת, ומרגע הוצאת ההתקן פוריות האישה חוזרת במהירות
אינו כרוך בסיכון לתופעות לוואי הקשורות לשיטות במניעת הריון המכילות אסטרוגן
מי אינה יכולה להשתמש בהתקן תוך רחמי:
- סרטן השד או (היסטוריה של סרטן השד)
- סרטן רחם או צוואר הרחם
- מחלת כבד
- הפרעות ברחם כגון: שרירונים ברחם המפריעים למיקום הראשוני של ההתקן או הישארותו במקום
- זיהום באגן או מחלה דלקתית של האגן (PID)
- דימום נרתקי לא מוסבר
יש ליידע את הרופא במידע הבא:
- נטילת תרופות או תרופות ללא מרשם ומוצרים טבעיים
- סובלת מיתר לחץ דם או סכרת
- היסטוריה של מחלות לב או התקף לב
- סובלת ממיגרנות
- היסטוריה של בעיות בקרישת דם או אירוע מוחי
- ילדה לאחרונה
הסיכונים הכרוכים בהתקן תוך רחמי:
פחות מאחוז מהנשים שמשתמשות בהתקן תוך רחמי הורמונלי יכולות להיכנס להריון עם ההתקן בשנה הראשונה של השימוש בו.
במידה ואישה נקלטת להריון עם התקן תוך רחמי היא נכנסת לקבוצת בסיכון גבוה של היריון חוץ רחמי (הריון אקטופי) - מצב זה מסוכן ומסכן חיים בו הביצית מופרית משתרשת מחוץ לרחם, בדרך כלל בחצוצרה. עם זאת מכיוון שההתקן תוך רחמי מונע את מירב ההריונות, נשים המשתמשות בהתקן נמצאות בסיכון נמוך יותר להריון חוץ רחמי מנשים שאינן משתמשות באמצעי מניעה .
ההתקן אינו מגן מפני מחלות המועברות ביחסי מין
לעיתים נדירות ההתקן יכול לגרום לניקוב הרחם - הסיכון גובר כאשר מחדירים את ההתקן בתקופה שלאחר לידה. בעת החדרת ההתקן יכול להתפתח זיהום בחלל הרחם. במידה והזיהום אינו מטופל, מצב זה עלול לגרום בקושי לקליטת הריון בעתיד.
לכתבות נוספות בתחום גינקולוגיה שכדאי לך לקרוא:
בדיקת פאפ
גלולות
דלקת בנרתיק
הפרשות צהובות
יובש בנרתיק
כאבי מחזור
PMS
פטריה בנרתיק