אינסולין

אינסולין

אינסולין הוא אחד ההורמונים שהלבלב מפריש.

לאינסולין תפקידים רבים בגוף כגון: גורם גדילה חשוב המעודד תאים להתחלק, הורמון המשפיע על תאים שונים להתמיין לתפקידים שונים ובעיקר תפקידו החשוב לשלוט על רמות חומרי המזון בדם כגון סוכר, שומנים וגופי קטון. גופי קטון הם חומרי מזון הנוצרים מפירוק של שומנים וסינתזה של תוצרי הפירוק, רק בכבד, במיוחד במצבים של חסר חמור בגלוקוז בתאים ובעיקר במוח ובתאי דם אדומים שלא יכולים להשתמש בחומצות שומן להפקת אנרגיה.

שתי הפעולות העיקריות של האינסולין הן:

נתחיל עם הכבד, שם האינסולין מעכב את ייצור הסוכר ומעודד ייצור גליקוגן

ותאי שומן ושריר בהם האינסולין מעודד את כניסתו של הגלוקוז לתוך התאים.

סוכרת:

סוכרת מהווה קבוצה של מחלות בהן ישנה עליה ברמות הסוכר בדם בגלל חוסר באינסולין או בגלל תנגודת של תאים לאינסולין.

  • סוכרת מסוג 1 - הגוף לא אינו מסוגל ליצור אינסולין. הסיבה לכך היא שמערכת החיסון הרסה את כל התאים האחראים של ייצור אינסולין בלבלב (תאי בטא). מחלה זו מאובחנת יותר באוכלוסייה הצעירה, אך גם עלולה להתפתח גם בבגרות.
  • סוכרת סוג 2 – תאי הבטא נהפכים עמידים מפני אינסולין קרוי גם תנגודת לאינסולין משמע התאים זקוקים להרבה יותר אינסולין כדי לקבל את השפעותיו ובכך גורם ללבלב להפריש יותר אינסולין כדי לשמור על רמות תקינות של גלוקוז בדם ובמהלך השנים במידה עם החולה אינו מטופל התאים המייצרים אינסולין בלבלב נפגעים עד כדי ירידה והפסקה של ייצור אינסולין. סוכרת מסוג 2 יכולה לפגוע באנשים בכל גיל, אך בדרך כלל מתפתחת בשלב מאוחר יותר בחיים.

מהו גלוקוז?

גלוקוז הוא הסוכר הפשוט ביותר מבין הפחמימות ועם זאת בין החשובים, מה שהופך אותו לחד סוכר. חד סוכרים אחרים כוללים פרוקטוז, גלקטוז טריוז. גלוקוז הוא המפתח לשמירה על תפקוד מנגנוני הגוף ובהפקת האנרגיה ביצורים חיים.