הורים ומטופלים יקרים שלום רב,
איגדנו עבורכם מידע חשוב המהווה השלמה להדרכה המקצועית שקיבלתם מהצוות הרפואי והסיעודי.
אנו כאן לשירותכם בכל פנייה או שאלה,
צוות אשפוז יום המטולוגיה – אונקולוגיה ילדים
מידע כללי:
מחלקה ואשפוז יום המטולוגיה - אונקולוגיה ילדים
קומה 5 בניין "אם וילד"- הדסה עין כרם
אשפוז יום המטולוגיה - אונקולוגיה ילדים
שעות פתיחה:
א-8:00-19:00
ב-8:00-16:00
ג-8:00-19:00
ד-8:00-16:00
ה-8:00-19:00
ו-שישי- סגור
ז-שבת- סגור
טלפונים: 02-6778720 / 02-6776456
פקס 02-6778456
מחלקת האשפוז המטולוגיה - אונקולוגיה ילדים
טלפונים: 02-6779195 / 02-6776014
פקס 02-6776623
*מחלקת האשפוז פתוחה תמיד
מזכירות כללית- טלפונים:
בנושא מזכירות כללית (כרמית): 02-6777408
בנושא סידור משרדי (רחלי) :02-6779130
בנושא תיאום תורים להדמיות ומתאמת תורים המטולוגיים (יעלה) :02-6778271
פקס מזכירות כללית (ליד כרמית): 02-6777833
מרכזיית בית החולים: 02-6777111
זימון תורים הדסה: 02-5842111
מהי כימותרפיה?
כימותרפיה הינה שם כולל לכמה עשרות תרופות רעילות שתפקידן לקטול את התאים החולים בגוף. מאחר והכימותרפיה משפיעה גם על תאים בריאים, קיימות תופעות לוואי משמעותיות לטיפול זה.
מהן תופעות הלוואי לטיפול כימותרפי?
נשירת שיער
ישנם טיפולים כימותרפיים הגורמים לנשירת שיער מלאה ואחרים לנשירה חלקית, או שכלל אינם משפיעים על השיער. צפוי כי נשירת השיער תתחיל לאחר כשבועיים מתחילת הכימותרפיה. השיער צפוי לגדול בחזרה לאחר כשלושה חודשים מסיום הטיפולים.
תהליך נשירת השיער הינו שלב העשוי להיות קשה ולא נעים. כדי להקטין את חוסר הנעימות, ניתן לגזור לשיער קצר או לגלח את הראש, לחבוש כובעים ופיאות.
בחילות והקאות
הטיפול עשוי לעורר תחושות לא נעימות של בחילות ואף לגרום להקאות. הצוות הרפואי ידאג לצייד אתכם בתרופות אשר ימעיטו מאוד תופעת לוואי זו. התרופות השכיחות למניעת בחילות והקאות הן: זופרן (Zofran) ופלוקסי (Paloxi) וקיימות תרופות נוספות.
מוקוזיטיס
פגיעה בריריות הפה ומערכת העיכול נקראת מוקוזיטיס. הפגיעה מתבטאת בפצעים העשויים לכאוב ולמנוע מהילד לדבר, לאכול ולשתות. תופעה זו לרוב זמנית ומטופלת בתרופות משככות כאב.
שלשולים ועצירות
קיימות תרופות כימותרפיות שעלולות לגרום לשלשולים ואחרות לעצירות. אנו מנוסים בטיפול בתופעות אלה ונוכל לתת מענה לכל אחת מהם במידת הצורך. נבקשכם לשים לב למרקם וצבע הצואה ואם יש בה דם.
הפרשות
הכימותרפיה מופרשת דרך נוזלי הגוף כגון זיעה, שתן וצואה. במידה והילד עם חיתול, יש להקפיד על החלפה תדירה של החיתולים באמצעות כפפות, כדי למנוע מגע ממושך של השתן והצואה עם עור הילד ועור ידי המטפל. יש לזרוק את החיתול בתוך 2 שקיות ניילון ואז להשליכו לפח. בבית החולים, יש להשליכו לפח עם השקית הירוקה.
עד 72 שעות מסיום הכימותרפיה, בביקור הילד בשירותים, יש להוריד מים פעמיים באסלה.
יש לבצע מעקב על :
- תדירות תקינה של מתן שתן
- צבע שתן תקין
- העדר דם בשתן
- האם יש כאב במתן השתן
כאב
המחלה והטיפול עלולים להיות מלווים בכאבים. אין סיבה שהילד יסבול מכאב. יש באמצעותנו אמצעים רבים לשיכוך כאב. יש לדווח על כאב לצוות המטפל.
פגיעה בייצור תאי דם
הכימותרפיה פוגעת ביכולת מח העצם הנמצא בעצמות גופנו, לייצר תאי דם.
- המוגלובין (HGB) רמת ההמוגלובין בתוצאות בדיקות הדם, משקפת את מצב יכולת הדם לנשיאת החמצן מהריאות לרקמות הגוף השונות. לעיתים כשההמוגלובין יורד, הילד יהיה חלש וחיוור. פעמים רבות לאחר טיפולים כימותרפיים, ידרש הילד לקבל מנות דם כדי להעלות את רמת ההמוגלובין ובכך לשפר את חיוניותו.
- טסיות (PLT) (שם נוסף הוא טרומבוציטים) הטסיות אחראיות על תהליך הקרישה הראשוני במקרה של דימום. טרומבוציטופניה הינה מצב בו מספר הטסיות יורד מתחת לסף הנקבע. במצב זה ינתנו טסיות לילד. במקרה של דמם בלתי פוסק מהאף או ריריות הפה ו/או קיימות נקודות/כתמים חדשים על העור, יש להתקשר לאשפוז יום/מחלקת האשפוז לצורך התייעצות עם הצוות הרפואי.
- ספירת הדם הלבנה (WBC) תאי הדם הלבנים אחראים על מערכת החיסון ומהווים כהגנה של הגוף מפני וירוסים, חיידקים ומחוללים שונים.
- נויטרופילים (#NE) הינם קבוצת תאי דם לבנים, שהינם חלק ממערכת החיסון. יש להם חשיבות רבה במלחמה בזיהומים הנגרמים על ידי חיידקים. תאים אלו נוטים לרדת בכמותם מאוד לאחר טיפולים כימותרפיים. לירידה במספרם יש השלכה על יכולת הגוף להתמודד עם מזהמים שאדם בריא היה מצליח להילחם בהם.
כאשר ה-נויטרופילים יורדים מתחת ל 1,000 יוגדר הילד נויטרופני. בתקופה זו יש לבצע מעקב ולוודא שאין סימני זיהום שלרוב מתבטאים בחום מעל 38 מעלות. כאשר ה-נויטרופילים ירדו מתחת ל 500 ויש חום, הילד יאלץ להתאשפז לקבלת טיפול אנטיביוטי והשגחה.
- ישנם עוד מדדים רבים העלולים להיפגע כתוצאה מהטיפולים, אולם אלו הם העיקריים.
כיצד להתנהל בזמן הטיפולים הכימותרפיים?
חיטוי ידיים בהדסול
חלה חובה על שמירת הגיינה אישית וחיטוי ידיים בהדסול לאורך תקופת שהותכם בבית החולים וזאת במטרה למזער הידבקויות במזהמים.
חשיפה לשמש
כימותרפיה מגבירה את רגישות העור. לכן יש להימנע מחשיפה ממושכת לשמש בכל תקופת הטיפולים ולהתמגן עם קרם נגד שיזוף.
יחסי מין
מותר לקיים יחסי מין גם במהלך טיפולים כימותרפיים. חלה חובה להשתמש בקונדום כאמצעי מניעה. מותר להתנשק ולהתחבק ללא חשש.
Pneumocystis Pneumonia
הינה דלקת ריאות העלולה לפגוע במדוכאי מערכת חיסון. למניעת מחלה זו יש ליטול אנטיביוטיקה בשם רספרים (Resprim). התרופה ניתנת בכל תקופת הטיפולים, פעמיים בשבוע, בימים רציפים, פעמיים ביום. לרוב ניתן בימים שישי ושבת.
בידוד
ילדים הנשאים חיידק עמיד יופרדו מיתר המטופלים בחדרים נפרדים. קיימים כמה סוגי בידוד. חדרי הבידוד מסומנים בשלטים אדומים, צהובים וכחולים בכניסה לכל חדר. כשרואים שלטים אלו, יש להימנע מכל מגע עם המטופל ובני משפחתו ואסור להיכנס לחדר שלהם.
יציאה הביתה
במהלך תקופת הטיפולים אין לבודד את הילד מסביבתו. יש להקפיד שהסביבה תהיה בריאה. מותר לשלוח את הילד לטיולים עם ילדים אחרים ובתנאי שילדים אלה אינם חולים. ילד שהיה בקרבת ילד עם חשד לצהבת או אבעבועות, מחויב להודיע מיידית לצוות המטפל.
אנו כאן לשירותכם בכל שאלה ותהייה העולה בראשכם. מבטיחים שנעשה את המיטב להפוך את החוויה הזו לכמה שיותר נעימה עבורכם ועבור ילדכם.
מודים לכם על שיתוף הפעולה,
צוות אשפוז יום המטולוגיה – אונקולוגיה ילדים הדסה עין כרם
המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. המידע מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך הוא מיועד לנשים וגברים כאחד.2021 .