מטופל/ת נכבד/ה שלום רב,
לעיונך מידע בנושא בדיקת גסטרוסקופיה/אנדוסקופיה וההכנה הנדרשת עבורה. מידע זה הוא חיוני עבורך לצורך הצלחת הבדיקה ולכן יש חשיבות רבה לביצוע ההוראות כלשונן. נשמח לעמוד לשירותך בכל פנייה ושאלה.
צוות המכון לגסטרואנטרולוגיה
מידע כללי:
- הבדיקה נערכת במכון לגסטרואנטרולוגיה בקומה ת -1 במכון שרת.
- יש להביא התחייבות כספית מתאימה.
- יש להביא מכתב מפורט מהרופא שהפנה אותך לבדיקה ובדיקות רלוונטיות לפרוצדורה.
- במידה והמטופל איננו כשיר לחתום על "טופס הסכמה מדעת" – יש צורך בצו מינוי אפוטרופוס תקף, המאושר על ידי בית המשפט. על האפוטרופוס להגיע ולחתום על טופס ההסכמה בנוכחות רופא. יש צורך בתעודה מזהה הכוללת תמונה של האפוטרופוס לצורך זיהויו. ללא צו אפוטרופוס וחתימתו על ההסכמה, הפרוצדורה לא תתבצע.
- אם מסיבה כלשהי אין באפשרותך להגיע לבדיקה, אנא בטל את התור טלפונית בהקדם
האפשרי! מספר התורים לבדיקה מצומצם מאד. 5842111 –02.
כיצד עלי ליטול את התרופות הרגילות שלי לפני הבדיקה?
יש להיוועץ ברופא המטפל לפחות שבועיים לפני הבדיקה.
אם הינך נוטל/ת תרופות המשפיעות על קרישת הדם, אנא קרא בעיון הרשום מטה
- אספירין ASPIRIN(טבעפירין,מיקרופירין,קרטיה) – אין להפסיק טיפול באספירין טרם הבדיקה אלא אם נאמר לך במפורש על ידי הרופא המפנה את הבדיקה (ככלל, אין מניעה לכרות פוליפים או לקחת ביופסיות תחת טיפול באספירין).
- נוגדי טסיות כגון PLAVIX, EFFIENT,BRILINTA (פלביקס, ברילינטה, אפיאנט) - יש להיוועץ עם הרופא המטפל (רופא המשפחה והרופא המקצועי שהמליץ על הטיפול) לגבי אפשרות הפסקת הטיפול טרם הבדיקה. באם יש אישור להפסקת הטיפול- יש להפסיקו לפחות 5 ימים טרם הבדיקה. חשוב לציין כי ניתן לבצע בדיקה אבחנתית בלבד (הכוללת הסתכלות ונטילת ביופסיות, אך לא כריתת פוליפים) תחת טיפול בנוגדי טסיות אלו. יש לעדכן את הגסטרואנטרולוג המפנה טרם הבדיקה במידה ואין אישור להפסקת הטיפול. באם מומלץ על טיפול בזריקות קלקסן (CLEXAN) כטיפול "מגשר" בין הפסקת הטיפול לבדיקה- יש להפסיק הטיפול בזריקות הקלקסן לפחות 24 שעות טרם הבדיקה.
- נוגדי קרישה כגון ELIQUIS,PRADAXA,XARELTO (פרדקסה, אליקויס, קסרלטו) - יש להיוועץ עם הרופא המטפל (רופא המשפחה והרופא המקצועי שהמליץ על הטיפול) לגבי אפשרות הפסקת הטיפול טרם הבדיקה. באם יש אישור להפסקת הטיפול- יש להפסיקו לפחות יומיים (2 ימים) טרם הבדיקה. אם ידוע לך על אי ספיקת כליות, יש להפסיק הטיפול 3 ימים לפני הבדיקה. חשוב לציין כי ניתן לבצע בדיקה אבחנתית בלבד (הכוללת הסתכלות ונטילת ביופסיות, אך לא כריתת פוליפים) תחת טיפול בנוגדי קרישה אלו. יש לעדכן את הגסטרואנטרולוג המפנה טרם הבדיקה במידה ואין אישור להפסקת הטיפול. באם מומלץ על טיפול בזריקות קלקסן (CLEXAN) כטיפול "מגשר" בין הפסקת הטיפול לבדיקה- יש להפסיק הטיפול בזריקות הקלקסן לפחות 24 שעות טרם הבדיקה.
- קומדין COUMADIN- יש להיוועץ עם הרופא המטפל (רופא המשפחה והרופא המקצועי שהמליץ על הטיפול) לגבי אפשרות הפסקת הטיפול טרם הבדיקה. באם יש אישור להפסקת הטיפול- יש להפסיקו לפחות 5 ימים טרם הבדיקה ולבצע בדיקת INR שתוודא ערך מתחת ל2 יומיים לפני הבדיקה. חשוב לציין כי ניתן לבצע בדיקה אבחנתית בלבד (הכוללת הסתכלות ונטילת ביופסיות, אך לא כריתת פוליפים) תחת טיפול בקומדין כאשר רמות INR בטווח בין 2-3. יש לעדכן את הגסטרואנטרולוג המפנה טרם הבדיקה במידה ואין אישור להפסקת הטיפול. באם מומלץ על טיפול בזריקות קלקסן (CLEXAN) כטיפול "מגשר" בין הפסקת הטיפול לבדיקה- יש להפסיק הטיפול בזריקות הקלקסן לפחות 24 שעות טרם הבדיקה.
מהן ההנחיות הרפואיות הנוספות לפני הבדיקה?
- יש להמשיך ולנטול תרופות קבועות ליתר לחץ דם ולמחלות לב בבוקר הבדיקה.
- לחולי סכרת – אסור להזריק אינסולין או לקחת תרופה אחרת בבוקר הבדיקה.
- אם את/ה משתמש/ת במכשירי תמיכה נשימתית מסוג CPAP /BPAP בשל דום נשימה לילי או מחלת ריאות חסימתית עליך להביא את המכשיר לבדיקת הגסטרוסקופיה.
- אם את/ה לוקה באסתמה, מומלץ לקחת מתן מנה מהמשאף שעתיים לפני תחילת הבדיקה.
- אם יש לך קוצב לב או דפיברילטור, נדרשת ביקורת מרפאת קוצבים כשבועיים לפני ביצוע הגסטרוסקופיה. יש להגיע לבדיקת הגסטרוסקופיה עם סיכום ביקור במרפאת קוצבים.
- אם הוזמנת לגסטרוסקופיה במטרה לקשור דליות חובה להביא תוצאות בדיקת דם: ספירה ותפקודי קרישה (INR) שבוצעו עד חודש לפני ביצוע הבדיקה.
מהן ההנחיות לצום לפני הבדיקה?
- 7 שעות לפני הבדיקה מותרת ארוחה קלה
- יש להפסיק לאכול 7 שעות לפני הבדיקה – מותרת שתיית מים או תה עם סוכר בלבד.
- יש להפסיק לשתות שעתיים לפני הבדיקה – צום מוחלט!
מהן ההנחיות הבטיחות ביום הבדיקה?
- יש צורך להגיע לבדיקה עם מלווה. אין לנהוג עד למחרת הבדיקה.
- מומלץ להימנע ביום הבדיקה מעיסוק בדברים הדורשים ריכוז וירידה לפרטים, ומדברים העשויים לסכן אותך ואת סביבתך (הפעלת ציוד כבד, שימוש בנשק ועוד).
מהי בדיקת גסטרוסקופיה?
גסטרוסקופיה (או אנדוסקופיה של דרכי העיכול העליונות) הינה בדיקה המשמשת לצפייה בוושט בקיבה ובתריסריון (החלק הראשון של המעי הדק). הבדיקה מבוצעת ע"י החדרת אנדוסקופ לפיו של הנבדק. האנדוסקופ הינו צינור גמיש בקוטר של כ- 1 ס"מ, המכיל מקור אור ומצלמה. בתוך האנדוסקופ קיימות תעלות עבודה המאפשרות לשאוב, להזריק אויר ומים ולהעביר מכשירים לצורך טיפולים שונים
מהו מהלך הבדיקה?
- בדיקת גסטרוסקופיה הינה בדיקה האורכת בממוצע כ- 10 דקות.
- מרבית הנבדקים מעדיפים לבצע את הבדיקה תחת טשטוש (סדציה), הניתן דרך הוריד לפני הבדיקה.
- יתכן ותקבל גם ספריי טשטוש מקומי לחלל הפה והלוע טרם הבדיקה.
- לאחר קבלת הטשטוש יוכנס לפיך "מחזיק שיניים", אשר מטרתו שמירה על פה פתוח לאורך כל הבדיקה.
- הבדיקה מבוצעת בשכיבה על צד שמאל. במהלך הבדיקה יחוברו לגופך מכשירי ניטור לבדיקת קצב הלב, לחץ הדם ופעילות הנשימה.
- במהלך הבדיקה יצפה הרופא בוושט, בקיבה ובתריסריון באמצעות המסך שמולו. במקרי הצורך תילקחנה ביופסיות אשר תישלחנה לבדיקה היסטולוגית (בדיקה תחת מיקרוסקופ).
- לעתים, יבוצע גם טיפול תוך כדי הבדיקה כמו עצירת דימום, קשירת דליות, כריתת פוליפ ועוד. טיפולים אלו אינם כרוכים בכאב.
האם הבדיקה כואבת?
- הבדיקה עצמה אינה כואבת, אך ייתכן כי תחוש/י אי נוחות בעיקר בעת החדרת האנדוסקופ לפה וללוע. חומרי הטשטוש מקלים על אי הנוחות.
מה צפוי לאחר הבדיקה?
- לאחר הבדיקה תועבר/י לחדר התאוששות, שם יתאפשר לך לנוח תחת השגחה.
- משך ההתאוששות נע בדרך כלל בין חצי שעה לשעה ובסיומה ניתן לשתות ואף להתחיל לאכול.
- תתכן תחושה זמנית של נפיחות הבטן וכאב כתוצאה מהחדרת אויר בזמן הבדיקה. תחושה זו תוקל ותיעלם לאחר הוצאת גזים.
- לאחר שתרגיש/י טוב ומאושש/ת, תשוחרר/י לביתך ע"י האחות.
- תוצאות הבדיקה תימסרנה ע"י הרופא לאחר הבדיקה, רצוי בנוכחות קרוב משפחה או אדם אחר המקורב אליך. אם נלקחו ביופסיות, תוצאותיהן תועברנה בדואר מספר שבועות לאחר הבדיקה
- יש להתייעץ עם הרופא הבודק ועם רופא המשפחה לגבי חזרה לשימוש בתרופות קבועות, בדגש על מדללי דם.
מהם תופעות הלוואי והסיבוכים לאחר הבדיקה?
ביומיים שלאחר הבדיקה תתכן הרגשת אי נוחות קלה העשויה להתבטא בתחושת נפיחות וגזים, כאב בטן וכאב גרון. סיבוכים עקב גסטרוסקופיה נדירים, אך עלולים לכלול בין היתר: קרע של דופן מערכת העיכול, דימום (בעיקר אם נלקחו ביופסיות או בוצעה כריתה) וסיבוכים הקשורים בתרופות הטשטוש.
מתי עלי לפנות לייעוץ רפואי?
אם תסמינים אלו אינם משתפרים בהדרגה, יש לפנות לרופא. בכל מקרה של הופעת חום, כאב עז בלתי מוסבר, צואה שחורה או הקאה דמית לאחר גסטרוסקופיה, יש לפנות מידית לרופא המטפל או לחדר המיון.
דף המידע נכתב ע"י ד"ר ליאור כץ, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד
סיוע בעריכת התוכן: רויטל זלקר, המערך להבטחת איכות
המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי
רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת
הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד. 2020