מהו הריון מולארי וכיצד מאבחנים אותו?
הריון מולארי הוא הריון לא תקין. שכיחות המחלה נעה בין 1:500-1:1500 מכלל ההריונות, כתלות במוצא. התסמינים של הריון מולארי דומים לרוב לתסמינים של הריון תקין (בחילות, הקאות, אך גם יתכנו כאבי בטן, דימום או ללא תסמינים כלל) במידה והריון מולארי מאובחן מאוחר (אחרי השליש הראשון) עלולים להתפתח סיבוכים משמעותיים כגון
רעלת הריון, פעילות יתר של
בלוטת התריס, איבוד דם משמעותי ועוד.
קיימים שני סוגים של הריון מולארי: מולה שלמה ומולה חלקית. חלק מההריונות המולאריים עלולים לעבור התמרה למחלת טרופובלסט ממארת (ב 10-15% מהמקרים של מולה שלמה וב- 3-4% מהמקרים של מולה חלקית) ומכאן חשיבות האבחון והטיפול. האבחנה של הריון מולארי מתבססת על בדיקת רמות הורמון ההריון hCG בדם, ואולטרסאונד גינקולוגי.
האבחנה הסופית תהיה תמיד רק לאחר בדיקה הסטולוגית של תוצרי ההריון.
כיצד מטפלים בהריון מולארי?
כאשר האבחנה הסבירה היא הריון מולארי, הטיפול המקובל הינו ריקון הרחם בחדר ניתוח. מדובר בהליך רפואי שמבוצע בהרדמה כללית בבית חולים. תוצרי הריון החשוד למולארי נשלחים לבדיקה במכון הפתולוגי, ועל פי הצורך גם לבדיקה גנטית. אחרי התאוששות של מספר שעות ובמידה ותרגישי טוב, תשתחררי לביתך עם המלצות למעקב שכוללות ביקורת מרפאה, אמצעי מניעה למשך 6-12 חודשים ומעקב בדיקות דם. בנשים שאינן מעוניינות בהריונות נוספים קיימת חלופה של כריתת רחם. מעקב קפדני לאחר השחרור הינו חלק בלתי נפרד מהטיפול בהריון מולארי.
מהן שאתות טרופובלסטיות Gestational trophoblastic neoplasia (GTN) ?
GTN הינה קבוצה של מחלות בה ישנו שגשוג לא מבוקר של תאי השליה – הטרופובלסט, הגורם להיווצרות גידולים. בשל היכולת של הגידולים הללו לפלוש לרקמות סמוכות ולשלוח גרורות הם מוגדרים כשאתות ממאירות (סרטן). מרבית השאתות מופיעות בעקבות הריון מולארי, אולם המחלה יכולה להתפתח בעקבות הריון לא תקין אחר כגון הפלה, הפסקת הריון ואף אחרי לידה רגילה. הקבוצה כוללת את הסוגים הבאים:
- מולה חודרנית Invasive mole: גידול שנוצר אחרי הריון מולארי, חודר לשריר הרחם.
- Placental site trophoblastic tumor (PSTT): גידול נדיר שעשוי להתפתח שנים רבות אחרי ההריון. זהו גידול שמתפתח באיטיות והוא בעל נטיה לחדירה לשריר הרחם ודרכו.
- כוריוקרצינומה Choriocarcinoma: שאת ממארת שנוצרת בזמן או אחרי הריון ברחם. היא גדלה בקצב מהיר ובעלת פוטנציאל לשליחת גרורות מרוחקות בשלב מוקדם של המחלה.
- Epithelioid trophoblastic tumor – גידול נדיר ביותר המתפתח ברחם וחודר לשריר. בעל מאפיינים דומים ל PSTT.
כיצד מאבחנים שאתות טרופובלסטיות?
כאמור, מחלות GTN מתפתחות בעקבות הריון מולארי, הפלה או לידה. אבחון יכול להתבצע בזמן מעקב לאחר טיפול של הריון מולארי או בעקבות תלונות האישה. התסמינים שעלולים להחשיד ל- GTN הם דימום לא סדיר, כאבי בטן, בדיקת הריון חיובית וממצא מחשיד באולטראסאונד לאחר הריון מולרי. בחלק קטן מהמקרים נדרשת ביופסיה (דגימה של רקמה חשודה) על מנת להגיע לאבחנה.
כיצד מטפלים?
הטיפול בשאתות טרופובלסטיות כולל שילובים של כל אחד מהבאים:
- כימותרפיה –הטיפול עשוי לכלול תרופה אחת או יותר. התאמת הטיפול נעשית על פי מספר קריטריונים הכוללים מצב רפואי של האישה, סוג הגידול, מיקומו וטיפולים קודמים.
- ניתוח – ניתן לבצע כריתת רחם באישה שסיימה את תכנית הפריון ומעוניינת בכך. כריתת הרחם תפחית לרוב את הצורך בטיפול כימותרפי.
גידולים אלו מגיבים לרוב לטיפול בצורה טובה מאוד, גם כאשר מדובר במחלה גרורתית. הטיפול מביא להחלמה מלאה במרבית המקרים.
אם אובחנת עם הריון מולארי או חשד לו, או אם במהלך המעקב לאחר הריון מולארי זוהתה עליה (או חוסר ירידה) של BHCG בדם, אנא קבעי תור למרפאתנו בדחיפות.