בקע (ידוע גם כ"קילה" או הרניה) הוא מונח המתאר מצב רפואי שבו חלק מאיבר מסוים נדחף מחוץ לחלל הבטן דרך פתח בדופן הבטן ויוצר מעין "שק" בצורת בלון מתחת לעור. מרבית מקרי הבקע מתרחשים בחלל הבטן בחלק שבין החזה לאגן הירכיים אך הם עלולים להיווצר גם במפשעה ובחלק העליון של הירך. הרוב המוחלט של מקרי הבקע לא מציבים סיכון רפואי מיידי אך חשוב להבין שהבקעים לא נעלמים מעצמם והדרך היחידה לטפל בהם היא באמצעות הליך ניתוחי. ההחלטה אם ומתי לבצע את הניתוח תלויה במספר גורמים - בעיקר גודל הבקע וחומרת התסמינים.
התסמינים האופייניים למטופלים הסובלים מבקע כוללים לרוב נפיחות באזור המפשעה וכאב באזור המפשעה במהלך שיעול, התעטשות והרמת חפצים כבדים. הסיבה להיווצרות בקעים עדיין לא הובנה לגמרי אך ידוע שהסיכון לבקע עולה עם הגיל ועם החלשות שרירי הבטן. במקביל ידוע שקיימים מספר גורמי סיכון שמעלים את הסיכון לבקע, ביניהם שיעול כרוני, פרוסטטה מוגדלת, השמנה, תזונה לקויה ועישון.
במקרים מסוימים הזנחת הטיפול בבקע עלולה לגרום לסיבוכים רפואיים לא פשוטים. לדוגמה, הסכנה המרכזית במקרה של בקע מפשעתי היא כאשר חלק מהמעי חודר בהדרגתיות אל תוך הבקע, נלכד שם ומתחיל לפתח נמק כתוצאה ממחסור באספקת דם. במקרה זה יש צורך בהתערבות ניתוחית דחופה.
כפי שכבר הוזכר, הרוב המוחלט של מקרי הבקע לא מציבים סיכון רפואי מיידי ויחד עם זאת ההמלצה הרפואית היא לא לחכות להחמרת התסמינים ולבצע את הניתוח לפני שהבקע יתרחב ויחמיר. ניתוחי בקע יכולים להתבצע בגישה בטנית "פתוחה", כלומר על ידי יצירת חתך ליד הבקע ותיקון של האזור או בגישה לפרוסקופית (ניתוח זעיר פולשני) שבה יוצרים חתכים קטנים בבטן ומכניסים דרכם סיב אופטי המחובר למצלמה וכלי ניתוח זעירים.
הטיפול המבוצע: ניתוח לתיקון הבקע - לפרוסקופי או פתוח
ככלל, קיימות 2 שיטות לביצוע ניתוח בקע:
- השיטה הפתוחה - מבוצעת תחת הרדמה כללית או אזורית. הפגם מתוקן על ידי תפירת רקמות זו לזו או באמצעות הנחת רשת מלאכותית במקום האזור הפגום, שמספקת חיזוק קבוע לאזור המפשעה המוחלש. הרקמה של המטופל צומחת לתוך הרשת ותוך כשישה שבועות עוטפת את הרשת וכך נוצרת רקמה חזקה אשר מסייעת למנוע את חזרת הבקע.
- השיטה הלפרוסקופית – מבוצעת תחת הרדמה כללית. בשיטה זו מוחדר סיב אופטי המחובר למצלמת וידאו דרך חתך באזור הטבור. בנוסף, מבוצעים עוד 3 -2 חתכים קטנים נוספים בדופן הבטן או ליד הטבור, דרכם מוחדרים כלי הניתוח. לאחר שחרור הבקע, המנתח מניח רשת סינטטית שמכסה את אזור הבקע. הרקמה של המטופל צומחת לתוכה ותוך כשישה שבועות עוטפת את הרשת ונוצרת רקמה חזקה אשר מונעת את חזרת הבקע.
מרבית המטופלים שעוברים את הניתוח משוחררים לביתם כבר לאחר 24 שעות והוצאת התפרים מתרחשת לרוב כ-10 ימים לאחר הניתוח. לאחר הניתוח יש להקפיד על היגיינה באזור החתכים ולהימנע מפעילות גופנית מאומצת למשך כחודש.
הנחיות לצום לפני הניתוח:
- 8 שעות לפני ההרדמה יש להפסיק לאכול מזון כבד כמו: מזון מטוגן, בשר, דג, ביצה או גבינה צהובה.
- 6 שעות לפני ההרדמה יש להפסיק לאכול כל מזון אחר מותר לשתות נוזלים צלולים בלבד (מים, תה או מיץ תפוחים לא מוגז).
- 3 שעות לפני ההרדמה יש להיות בצום מוחלט. אסור להכניס שום דבר דרך הפה, גם לא מסטיק.
לאחר הניתוח תועברו לחדר התאוששות שם תשהו עד התאוששותכם המלאה מחומרי ההרדמה. לאחר מכן, בהוראת המרדים תחזרו למחלקה הכירורגית. במידה והכל תקין, תוכלו לרדת מהמיטה בעזרת הצוות המטפל כבר ביום הניתוח. משך האשפוז הצפוי הוא בד"כ 24-48 שעות.
הדסה מעמידה לרשותכם צוות כירורגים מומחים ובעל ניסיון רב בניתוחי בקע במבוגרים וילדים. למידע נוסף צרו עמנו קשר.