מטופל/ת יקר/ה, ברוך/ה הבאה ליחידת דיאליזה אמבולטורית זיו.
הטיפול בהמודיאליזה מהווה טיפול כלייתי חליפי לסובלים מאי ספיקת כליות מתקדמת , ומשפר את תוחלת החיים ואיכות החיים של מטופלים הסובלים ממחלה זו.
ביחידת הדיאליזה "זיו" מטופלים מטופלי דיאליזה אמבולטוריים מירושלים והסביבה. היחידה משמשת מרכז הפניה, למטופלי המודיאליזה מיחידות הדיאליזה בקהילה, לצורך מתן דם וטיפולים אחרים, הניתנים במסגרת בית החולים. בשל נוכחות קבועה של נפרולוגים בכירים ושירות ייעוציים נרחב של רופאי בית החולים, מתאפשר טיפול במטופלים מורכבים יותר.
במסגרת הדגש על רווחת המטופל ביחידה, נערכות פעילויות מודרכות ייחודיות במהלך הדיאליזה על ידי צוות מתנדבים, טיולים וערבי הסברה למטופלים.
מהו הטיפול בדיאליזה?
הטיפול בדיאליזה ניתן למטופלים הסובלים מאי ספיקת כליות ומתבסס על מכשיר המחליף את פעולת הכליות. מטרת הטיפול: ניקוי הדם וסילוק חומרי הפסולת והרעלים מן הגוף.
הטיפול משפר את איכות ותוחלת החיים של המטופלים.
מי בצוות המטפל?
צוות היחידה הינו רב מקצועי וכולל: רופאים, אחיות, דיאטניות ועובדות סוציאליות. הצוות מיומן ומקצועי ובעל ניסיון עשיר בתחום.
- רופא נפרולוג: עם קבלתך, יבצע לך הרופא קבלה רפואית, יעריך את מצבך ויקבע את הטיפול המתאים עבורך. אחת לחודש יערך ביקור בו יעבור הרופא על תוצאות בדיקות הדם, התרופות ומהלך הטיפול שלך.
- אחות ראשית: סמוך להגעתך, תפגוש אותך האחות הראשית להכרות ותאום זמני טיפול. לשינוי זמני טיפול או לכל נושא אחר, ניתן לפנות לאחות הראשית או לאחראית המשמרת בשעות פעילות היחידה.
- אחות פרימרית (ראשונית): אחות אשר תדריך ותלווה אותך ואת בני משפחתך ותתמוך בהסתגלותך לטיפול הדיאליטי. האחות הפרימרית, תהווה אחות מקשרת בינך ובין הצוות הרב מקצועי.
- אחות מרכזת טיפול: אחות אשר תנהל את הטיפול הדיאליטי בכל יום ספציפי.
- עובדת סוציאלית: תיידע אותך על זכויותיך, תעזור בהתארגנות לקראת הטיפול ותקשר אותך עם הגורמים בקהילה. כמו כן, העובדת הסוציאלית תסייע לך בהתמודדות הרגשית סביב הטיפול.
- דיאטנית: הטיפול בהמודיאליזה מחייב להקפיד על דיאטה מיוחדת והגבלה בנוזלים. הדיאטנית תיפגש איתך ותבנה עבורך תפריט המותאם אישית לצרכיך ובהתאם לבדיקות הרפואיות , מצבך הבריאותי והעדפותך.
מה זמני הטיפולים?
כניסתך לאולם הטיפול תתבצע לפי הזמנת הצוות המטפל בהתאם לזמן שנקבע מראש. אנו עושים כל מאמץ לעמוד בלוח זמני הטיפולים.
משך הטיפול מותאם לך עפ"י מצבך הרפואי ע"י הרופא המטפל, בד"כ הטיפול אורך בין 3 ל 4שעות, שלוש פעמים בשבוע.
בזמן חיבור וניתוק המטופל ממכונת הדיאליזה המלווים מתבקשים להמתין בחדר ההמתנה, בעת הדיאליזה מלווה אחד מוזמן להיות ליד המטופל.
מהן ההכנות לקראת הטיפול בדיאליזה?
דיווח על מצבך הבריאותי: לפני החיבור למכשיר אנא דווח על כל שינוי במצבך הבריאותי כגון: עצירות, הקאות, שלשול, חום, חולשה, דימום, כאב ראש, קשיי נשימה, נפילה חבלה וכד'. בנוסף כדאי לדווח על שינויים בטיפול התרופתי, ועל התחלת טיפול אנטיביוטי.
דיווח זה הנו חשוב ביותר ומכריע לקביעת הטיפול היעיל והנכון עבורך.
- שקילה: עליך להישקל לפני הטיפול ובסיומו ,בנוכחות איש צוות. שקילה מדויקת חשובה לקביעת כמות הוצאת הנוזלים העודפים במהלך הטיפול. עליה במשקל מותרת עד - 1 ק"ג ביום.
- רחצת ידיים: לפני ישיבתך בכורסת הטיפול, הקפד לרחוץ את ידיך ואת אזור הדקירה במים וסבון .
- תחושת כאב בהחדרת המחטים: תיתכן תחושת כאב בעת החדרת המחטים. ניתן למרוח משחת אלחוש מקומי (Emla), על מקום הדקירה ולכסות את האזור בניילון כחצי שעה טרם החדרת המחט.
- קביעת מקום ישיבה: מקום הישיבה נקבע על ידי הצוות המטפל. הצוות פתוח לשמוע בקשות לגבי מיקום הישיבה, אולם בהחלטה הסופית ישנם שיקולים נוספים.
- פעמון קריאת אחות: עליך לשים לב להימצאות ונגישות הפעמון לפני התחלת הטיפול על מנת שתוכל לקרוא לאחות בעת הצורך.
על מה חשוב לשים לב במהלך הטיפול?
דיווח על סימפטומים: מטופלי דיאליזה עלולים לחוות תסמינים גופניים ורגשיים, המופיעים בדרך כלל לאורך הטיפול. עליך לדווח לאחות על תופעות כמו: כאב, צמרמורת, חום, חולשה, דימום, קוצר נשימה או כל תופעה חריגה אחרת.
חלוקת שתייה וכיבוד קל:
בסיום חיבור קבוצת המטופלים, תיערך חלוקת שתיה וכיבוד קל. שתייה נוספת תינתן באישורה של האחות מרכזת הטיפול לפי עודפי הנוזלים שצברת.
בכל בעיה רפואית שמתעוררת שלא בשעות תכנית הדיאליזה שלך, עליך לפנות ליחידת הדיאליזה, לרופא המשפחה או לחדר המיון לצורך קבלת עזרה רפואית.
אנו מאחלים לך הצלחה בטיפול,
צוות יחידת דיאליזה אמבולטורית זיו.