טיפ בריאות - פעילות גופנית חשובה ללב ולבריאות

ד"ר יעל מלמוד, מנהלת מכון שיקום ומניעת מחלות לב בהדסה

כולם מבינים את חשיבות הפעילות הגופנית לבריאות ולאיכות חיים טובה. חוסר פעילות גופנית מוגדר על ידי ארגוני הבריאות ברחבי העולם כגורם סיכון משמעותי למחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם, השמנה ועוד. ידוע לרוב כי הפעילות הגופנית האירובית (לסיבולת לב ריאה, כגון הליכה, רכיבה על אופניים וכד') המומלצת למבוגרים היא לפחות 5 פעמים בשבוע, למשך 30 דק' ויותר בקצב בינוני, או בקיצור לפחות 150 דק' בשבוע בקצב בינוני. ישנן נקודות נוספות שכדאי לדעת:

  • פעילות גופנית עצימה (בקצב ודופק גבוהים יותר) יכולה להביא לשיפורים גדולים יותר, אך היא אינה מתאימה לכולם
  • ביצוע פעילות גופנית עצימה וארוכה באופן שאינו סדיר (כגון רכיבה על אופניים בשטח אחת לשבועיים למשך 3 שעות), יכולה להוות סיכון ללב ולפציעות שריר שלד.
  • הסיבה העיקרית לדום לב/ אירוע לב במאמץ הינה מחלת לב מסוג טרשת עורקים. לכן, חשוב מאוד לבצע בדיקות תקופתיות בהמלצת הרופא. יחד עם זאת הסיכון לאירוע כזה בזמן מאמץ הינו נמוך כ- 3-5 מקרים לכל 100,000 איש.
  •  לאנשים העוסקים בפעילות גופנית ישנו סיכון הנמוך בעשרות אחוזים לקבל התקף לב או דום לב בהשוואה לאנשים שאינם פעילים
  • על מנת לשפר את הכושר הגופני, שהינו בהגדרה היכולת לבצע מאמצים שונים לאורך זמן, יש לבצע פעילות גופנית אירובית מגוונת. פעילות זו צריכה לכלול הפעלה של איברים ושרירים שונים בגוף כגון: הליכה, אופניים, שחייה, מדרגות וכד'.
  •  אימונים לחיזוק השרירים הידועים כאימוני כוח, הינם חשובים לא פחות לתפקוד היומיומי ולבריאות הלב ויש לבצעם לפחות פעמיים בשבוע לאחר קבלת הדרכה מאיש מקצוע.
  • הפעילות היומיומית, זו המבוצעת לא למטרת ספורט אלא לביצוע משימות כגון התניידות בעבודה, לשחק עם הילדים/נכדים, קניות, סידורים וכד', הינה חשובה ביותר למטרות בריאותיות. לכן, חשוב לצבור ביום מעל 10,000 צעדים (הכוללים את הפעילות הספורטיבית).

לסיכום, פעילות גופנית חשובה ביותר ללב ולבריאות בכלל. פעילות גופנית הינה לרוב בטוחה אך יש צורך לבצע בדיקות תקופתיות בהמלצת הרופא ולהתאים את תכנית האימונים לכל אחד ואחת על בסיס מצבם האישי. הפעילות הגופנית צריכה לכלול סוגים שונים של פעילויות אירוביות ותרגילים לחיזוק השרירים בגוף.