הפה והגפיים

הפה והגפיים - מחלת ילדים

מחלת הפה והגפיים היא מחלה מדבקת מאוד ושכיחה בקרב ילדים עד גיל 5 ולעיתים רחוקות גם בקרב בני נוער ומבוגרים בעיקר בחודשי הקיץ והסתיו. אפשר להידבק במחלה יותר מפעם אחת, בפעם הראשונה של ההידבקות  מקבלים את המחלה בצורה הקשה אך אם נדבקים בפעם השנייה במחלה לרוב היא תיהיה קלה.
 
מחלת הפה והגפיים הינו  זיהום ויראלי המתאפיין לרוב כפריחה שמופיעה על כפות הידיים והרגליים, מפשעה ולעיתים גם כפצעים כואבים בפה ומכאן שמה של המחלה. ואם השם נשמע לכם מוכר אז אל תבלבלו אותו עם מחלת הפה והטלפיים, מחלת הפה והטלפיים תוקפת בעלי חיים בלבד (כבשים, בקר וחזירים) ואין בינה קשר לבין מחלת הפה והגפיים, לא ניתן להידבק ממנה מחיות נגועות ולא ניתן להעביר אותה אליהן.

 

איך נראית מחלת הפה והגפיים ומהם הסימפטומים?

מחלת הפה והגפיים מתבטאת לרוב בהופעת חום כסימן ראשי ותחושה כללית רעה, איבוד תיאבון וכאבים בלוע. נגעים בחלל הפה מופיעים בין היום הראשון ליומיים מתחילת החום. לאחר מכן מופיע פריחה אדמדמה שלרוב אינה מגרדת היא מופיעה מכפות הרגליים והידיים. פריחה זו יכולה גם להופיע עם שלפוחיות וכן להתרחב, ובצורה נדירה יחסית עד לברכיים, המרפקים ואף לעכוז. המחלה נמשכת עד כ-7-10 ימים להחלמה מלאה ברוב המקרים.
 
בסיבוכים הנדירים של מחלת הפה והגפיים: דלקת קרום המוח, או דלקת בתוך המוח עצמו. אך הסכנה היותר ממשית ושכיחה היא ההתייבשות, מכיוון שהילדים נמנעים משתייה בגלל הנגעים הכואבים בפה ובשל האובדן הנוזלים שנובע מהחום הגבוה.
 
חשוב לציין ולזכור כי יש מחלות עם תסמינים דומים כגון: הרפס בחלל הפה, כיבים(אפטות), פטרת של חלל הפה, כל אלו עשויים להיות דומים למחלת הפה והגפיים. לכן חשוב ללכת לרופא ולהיבדק בכדי לאבחן את המחלה ולטפל בה כרואי. לא כל התסמינים חייבים להופיע. לעיתים מופיעים רק חלק מן הנגעים ומהפריחה, ולעיתים המחלה חולפת בלי לדעת כלל שלקינו בה.

איך אפשר להידבק במחלה:

הסיבה העיקרית להידבקות הוא וירוס נגיפי בשם קוקסאקי A, השייך לקבוצת האנטרו-וירוסים. אפשר להידבק בקלות במגע עם נוזלים כגון: רוק, נזלת שמקורם באדם נגוע. הטיפות הזעירות שמתפזרות לאוויר בעקבות שיעול, עיטוש הן מכילות נגיפים רבים. כמו כן מגע עם משטחים וחפצים מזוהמים מדבק לא פחות. הילדים מפיצים את הנגיף בשבוע הראשון של המחלה. עם זאת, הווירוס עלול ויכול להישאר בצואה הרבה יותר משבוע אלה אפילו חודשים לאחר שהתסמינים חלפו, לכן גם מי שהבריא יכול להדביק ילדים אחרים.

מפחיתים את הסיכון להידבקות במחלת הפה והגפיים:

חשוב לשמור על היגיינה, לרחוץ ידיים בקפדנות ובמיוחד לאחר ביקור בשירותים, מגע עם שלפוחית או עם חיתול של תינוק חולה או של ילד חולה מומלץ להימנע ממגע קרוב, חיבוקים ונישוקים וכן להימנע משימוש בכלי אוכל של חולים במחלת הפה והגפיים התסמינים נמשכים בדרך כלל כמה ימים, על פי רוב פחות מעשרה ימים.

 

איך מטפלים במחלה:

בדומה לשאר המחלות הנגיפיות גם למחלת הפה והגפיים אין טיפול מיוחד. הטיפול המומלץ ביותר הם: מנוחה רבה, הורדת החום, שתייה מרובה, ומתן משככי כאבים לאפטות בפה. גם מאכלים קרים (גלידות, קרטיבים) יכולים לעזור גם כן. מאכלים חריפים ומשקאות חומצתיים יחמירו את הכאבים בפה לכן מומלץ שלא להביא לחולים. לנגעים בעור- ניתן למרוח משחות שיעזרו לייבוש הפריחה.

מתי אפשר להחזיר את הילד למסגרת?

אפשר להחזיר את הילדים למסגרות, לאחר שהחום חלף והנגיעים עברו והרגשתו הכללית של הילד השתפרה ולא מופיעים נגעים חדשים.

הדסה בשביל הילדים