תהליכים סרטניים בתוך חלל הפה
איתור סמנים מולקולריים ייחודיים לממאירות קיים כשיטה מחקרית ומיועד לאבחון מוקדם (ולסקירת אוכלוסיות), לדרוג הגידול ולהערכת הפרוגנוזה של תהליכים ממאירים וטרום ממאירים.
השיטות המולקולריות יכולות להגדיל את הרגישות והסגוליות של האבחון המוקדם. הדיווחים בספרות על השימוש בסמנים במשטחי תאים כגון מוטציה ב- p53, כרומוזום 3p ,9p ,17pו אחרים טרם יושמו כחלק משגרת הבדיקות. עלות הבדיקות ומורכבותן מחד, והעדר סמנים ייחודיים מאידך מותירים בדיקות אלה למחקר בלבד עם תקווה ליישום קליני בעתיד.
אנו מבצעים מחקר של איתור סמנים (p53,Ki67) של משטח התאים מנגעים טרום-ממאירים וממאירים שנלקח ע"י Brush technique . המטרה- זיהוי ממאירות או נטייה לממאירות בשיטות מולקולריות ובלתי פולשניות גם מרקמה שאולי נראית קלינית בריאה אך בעלת שינויים המעידים על תהליך ממאיר. יישום השיטה בעתיד הוא בעל ערך גבוה בזיהוי מוקדם ובשיפור הישרדות המטופלים הלוקים בסרטן חלל הפה.
מנגנוני כאב, שינויים סנסורים
מזה מספר שנים עובדים ד"ר אליאב, פרופ' טל ופרופ' בן אוליאל במחקר על מנגנוני כאב המבוסס על מודלים בבעלי חיים. כולם הוכשרנו במכון הלאומי למחקר בארה"ב בשטחים שונים אך חופפים.
רוב המחקר בכאב כרוני הנעשה בעולם עוסק במודלים של נזק עצבי לעצבים פריפריים ספינאלים ולכן הקבוצה משקעיה מאמצים לפתח קו מחקרי במערכת הטריגמינלית. המחקר מנסה לגלות מקור ההבדלים בין כאב פנים לכאב ממקור 'ספינאלי' (לדוגמה נדירות או היעדר כאב עם מעורבות סימפטטית בפנים).
לאחרונה התעוררה התעניינות רבה במעורבות של דלקת ביצירת כאב כרוני וחוקרים את השפעת המרכיבים המולקולרים של דלקת על כאב נוירופטי. שני מודלים חדישים פותחו על ידי הקבוצה של כאב נוירופטי בעקבות דלקת בעצב הסכיאטיוהטריגמינלי.
מחקר בבלוטות רוק
פרופ' מרמרי וד"ר אפרמיאן הוכשרו במעבדה של פרופ' ברוס באום ב NIH שמנהל את אחד המעבדות המובילות בעולם בשטח של בלוטות רוק. ד"ר אפרמיאן התפתח לכיוון של יצירת בלוטת רוק מלאכותית וכרגע ממשיך את מחקרו בפקולטה תוך כדי סיום. פרופ' מרמרי (PhD) עובד על מספר פרויקטים. האחד בשיתופה של ד"ררובינסון (מתמחה אצלנו) ובודק את חשיבותו של חלבון ה Heat Shock Protein בהגנה על הבלוטה בפני נזק הנגרם מקרינה מאיינת.
האפשרות של יצירת אותו חלבון בשיטות של העברה גנטית לבלוטות העומדות לעבור הקרנה תוכל להוכיח את יעילותו. בעתיד יתכן ומחקרים אלו יהפכו לישומיים בבני אדם ויקל על הסבל והתחלואה של מחלות חלל הפה בחולים לאחר הקרנות לראש צוואר.