10 עובדות על חיתולים, על מזון אורגני ועל כותנה אורגנית

רק לפני דור אחד, רוב התינוקות בישראל חותלו בחיתולי כותנה רב פעמיים, ושתקום מי שלא שמעה את אמה מתאנחת כשהיא נזכרת בתקופת טרום החיתולים הרב פעמיים. אכן, ללא ספק חיי ההורים השתפרו לאין ערוך עם הופעתם של החיתולים הרב פעמיים בישראל.

פרט טריוויה מעניין - החיתול החד פעמי הראשון,צ'אקס של חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, הוצג כבר בשנת 1949בארצות הברית.

אך האם הם טובים יותר גם לקטנטנים שלנו?

10 עובדות על חיתולים :

  1. הפסולת שמייצר תינוק אחד מחיתולים מגיעה לכ- 2 טונות.
  2. החיתולים החד-פעמיים אינם מתכלים ושוכבים באדמה כ- 300-500 שנה ללא שינוי בצורתם ובנפחם.
  3. בישראל, פסולת החיתולים מהווה כ- 4% מכלל הפסולת.
  4. בשביל לחתל תינוק אחד במשך 30 חודשים, נעקרים 4 עצים.
  5. תינוקות המחותלים בבד חשופים פי 5 פחות לתפרחת החיתול.
  6. בשכבה האמצעית של החיתול החד פעמי יש סודיום פוליאקרילט ההופך את השתן לג'ל. חומר זה יכול לספוג פי 100 ממשקלו בנוזלים, דבר הגורם לא פעם לספיגת נוזלים מרקמותיו של התינוק.דבר זה עלול לגרום לגירויים ואף לדימומים באזור.
  7. חיתולים חד פעמיים מיוצרים מעיסה שנוצרה מעיבוד כימי של סיבי עץ, תוך חשיפה למלבינים על בסיס כלור. בתהליך העיבוד משתחררים אורגנוכלורידים הנשארים במידה מעטה בעיסת הנייר עצמה. אחד מהאורגנוכלורידים הידועים ביותר משתייך לקבוצת הדיוקסין, הרעיל גם במידה קטנה.
  8. אצל תינוקות המחותלים בבד מתפתחת המודעות לגמילה (עקב תחושת הלחות) ועל כן הם נגמלים בגיל מוקדם יחסית.
  9. בשימוש בחיתולים הרב פעמיים, חוסכת המשפחה, כבר בילד הראשון, כ- 1,000 ₪ בשנה.
    החיסכון מוכפל כאשר החיתולים משמשים ילד שני ושלישי.
  10. חיתולים רב פעמיים הנמכרים היום, נסגרים בוולקרו ודומים בגזרתם לאחיהם החד פעמיים.

חלק מעניין במהפכה הירוקה התופסת תאוצה, הוא הלבוש האורגני. כבר ב-2005 עלתה תצוגת אופנה "ירוקה" בניו-יורק של מיטב המעצבים המובילים, והדגמים המוצגים היו כולם עשויים מחומרים ידידותיים לסביבה. בינתיים אצלנו, השוק עדיין מתפתח ונמצא בתחילת דרכו, ולפני שתחליטו איזה בגדים לרכוש לעולל והאם להצטרף לחגיגה, לפניכם כמה עובדות מעניינות.

10 עובדות על כותנה אורגנית:

  1. מגנים על התינוקות שלנו מכימיקלים רעילים - בזמן בו מערכות החיסון והעצבים נמצאות בשלביהן הראשונים ובתהליכי בנייה, תינוקות חשופים יותר להשפעת חומרים רעילים, שיכולים לגרום לשלל בעיות, מפריחות ואלרגיות ועד הפרעות למערכות העצבים והנשימה.
  2.  שומרים על העולם של דורות העתיד- כדברי פתגם ידוע: " לא קיבלנו את הארץ בירושה מהורינו, אלא בהשאלה מילדינו".
  3. שומרים על מקורות המים שלנו- מים מהווים שני שליש ממשקל גופנו ומכסים כ- 75% משטח כדור הארץ. למרות חשיבות מקורות המים,מצטברות עדויות רבות שמראות כי רבים מהכימיקלים המרוססים בשדות חקלאיים חודרים למי השתייה (אותם כולנו שותים - גם כשאנו שותים מים מבקבוקים או כאלו העוברים ניקוי בפילטר, המזון שאנו אוכלים גם כן גדל עם מים, ואלו אותם המים שמזוהמים מהכימיקלים).
  4. מפחיתים את כמות הרעלים המזהמים את הסביבה שלנו- 25 אחוזים מחומרי ההדברה בשימוש בעולם מרוססים בשדות כותנה, וגורמים נזק רחב-היקף לאדמה, לאוויר ולמקורות המים. על מנת להפיק כמות מספקת של כותנה ליצירת חולצה אחת, על החקלאי המודרני לרסס 150 גרם של חומרי הדברה.
  5. מקבלים מוצר איכותי יותר- כותנה אורגנית היא עמידה יותר ולכן, בגד העשוי מבד כותנה אורגנית יחזיק מעמד תקופה ארוכה יותר מאשר בגד מכותנה מרוססת.
  6. נהנים מבד רך ביותר- בד מכותנה אורגנית הוא מהעדינים והמפנקים ביותר שקיימים בעולם.
  7. תומכים בעבודת-אדמה אחראית- חקלאות אורגנית מעשירה ומטפחת את האדמה ויוצרת סביבה עשירה בחומרים מזינים ובריאים.
  8. מפחיתים את השימוש בגידולים שעברו שינוי גנטי ובטיחותם מוטלת בספק- מדענים רבים מטילים ספק לגבי בטיחות הביצוע של שינויים גנטיים בגידולים חקלאיים ללא מתן זמן ללמידת ההשלכות הבריאותיות והסביבתיות של פעולות אלו. השימוש בכותנה ששונתה גנטית נפוץ מאוד בחקלאות המודרנית, ולעומת זאת הינו אסור בחקלאות אורגנית.
  9. משקיעים בכלכלה מתחדשת, ברת-קיימא - הרווח הרגעי של רכישת בגד מכותנה קונבנציונלית לא עולה על העלות האמיתית של הנזק הסביבתי שנגרם מגידול אותה הכותנה. בחירה בכותנה אורגנית מעודדת תעשייה המאפשרת לנו ללבוש בגדים שאינם כרוכים בעלויות יקרות לסביבה.
  10. כשאנו בוחרים במוצר אורגני, אנחנו מעיזים להביט בעיניים מפוקחות מעבר לבגד או למזון שאותו נלבש או נאכל מחר. אנחנו מביטים לעבר העתיד של ילדינו, אל העולם בו יחיו.

 

אחד הבונוסים בהריון הוא היעדר המחזור, אך אל דאגה, עוד שוב ישוב. ההריון מאוד מחבר אותנו לעצמנו ולנשיות שלנו, זו תקופה נפלאה לשקול מעבר לשימוש בחומרים בריאים יותר לגופנו. הנה כמה עובדות חשובות, רגע לפני החזרה לשגרת התחבושות...

10 עובדות על היגיינה נשית:

  1. האישה הממוצעת משתמשת בכ- 12,000 יחידות של מוצרי היגיינה במשך חייה.
  2. הפסולת שנתית ועולמית של תחבושות וטמפונים עומדת על כ- 20 מיליארד יחידות.
  3. זמן ההתכלות של הטמפונים מגיע לכ-6 חודשים, ואילו תחבושות חד פעמיות אינן מתכלות ומהוות זיהום סביבתי.
  4. תסמונת הלם הרעל - שימוש ממושך בטמפון עלול לגרום לזיהומים ואף לתסמונת הלם הרעל.
  5. לטמפונים ותחבושות מחזור חד פעמיות יש קשר ישיר בעליה במקרי הגירויים ופטריות וגינליות.
  6. יצרני מוצרי היגיינה לנשים אינם מחויבים לציין מאילו חומרים עשוי המוצר המוגמר. כימיקלים נספגים בקלות בגוף וגורמים לגירויים, גירודים ואי נוחות בתהליך, במיוחד באזור רגיש כמו הוגינה הנשית.
  7. רוב התחבושות החד פעמיות עשויות מחומרים סינתטיים ומיוצרות בתהליכים כימיים כדי שיישארו לבנות, ריחניות וסופגות
  8. כ- 75 אחוזים מהסתימות בצינורות הביוב נגרמות מהשלכה של מוצרי היגיינה לאסלה.
  9. תחבושות מכותנה מורידות את הסיכוי לפטרות וגירויים, על אחת כמה וכמה תחבושות מכותנה אורגניות החפות מחומרים כימיקלים.
  10. נשים רבות מדווחות שהשימוש בתחבושות בד מחבר אותם עם הווסת ועם המחזוריות בגוף, כמו כן פיתחו יחסים בריאים יותר ואינטימיים יותר עם עצמן. ישנו גם דיווח על הקלה במחזור, ובמקים מסוימים אף ירידה בכמות הדימום.

הגענו לדובדבן (האורגני)- מזון אורגני

  1. פופאי אכל תרד אורגני - תרד אורגני מכיל פי 50 אחוזים יותר ברזל מתרד רגיל ופי 25 אחוזים יותר ויטמין C. שילוב של יותר ויטמין C עם יותר ברזל, משפר את ספיגת הברזל בגוף החיונית לגדילת ילדים, לפעילות הגוף ולחיסון.
  2. תפוח ביום ותגיד לרופא שלום - מבחני טעימה מגלים שילדים מעדיפים את טעמו של התפוח האורגני.
  3. חמישה ירקות אורגניים ביום = הקצובה היומית למבוגר של ויטמין C – כלומר, אם אכלת חמש מנות של ירקות לא אורגניים, תצטרך להשלים עוד תשי מנות.
  4. השיטה הצרפתית: כוס יין אדום, מנטרלת את השפעת המזון השמן - ובהתאמה, ענבים המכילים נוגדי חמצון חזקים (פוליפנולים) מנטרלים את המחמצנים במזון (ניטראטים),ולכן מגנים בפני מחלות לב וכלי דם.
  5. השיטה האורגנית הכפולה - ענבים אורגניים מכילים יותר נוגדי חמצון ופחות מחמצנים, ולכן ההגנה בפני מחלות לב וכלי דם כפולה!
  6. שיא ה- C - כרוב אורגני מכיל כ-50 אחוזים יותר ויטמין C . תאכלו עלי כרוב גדולים, והרי לכם בקלות 100 אחוזים מהצריכה המומלצת היומית לוויטמין C.
  7. עגבניה - מקדם ההגנה שלכם הקיץ- עגבניה אורגנית מכילה יותר ויטמין C, ביטא-קרוטן וליקופן. רכיבים אלו משמשים מסנני קרינה טבעיים להגנה על העור בקיץ.
  8. התוספת שתופסת - במזון אורגני לא תמצאו תוספות המקובלות במזון שאינו אורגני, כמו: מונסודיום גלוטומט, שומן רווי, צבעי מאכל ועוד.
  9. תנו לחיות לחיות - הדאגה לרווחת החיות, בתזונה האורגנית, ממוקמת גבוה מאוד בסדר העדיפויות.
  10. שומרים על העולם - גידול של מזון אורגני, חופשי מחומרים התורמים להתחממות כדור הארץ, כמו כימיקלים לצורך הדברה.