שבר בוגלגולת

שבר בגולגולת

שבר בסיס גולגולתי הוא שבר בעצם בסיס הגולגולת.

הסימנים לשבר הם בעיקר הימטומות (שטפי דם פנימיים), חבלה מאחורי האוזניים, מסביב לעיניים או דם באזור עור התוף. בכ-20% מהמקרים מתרחשת דליפת נוזל שדרתי ועלולה לגרום לדליפת נוזל מהאף או האוזניים (המוטימפנומה).

בכ-14% מן המקרים יתכן דלקת קרום המוח כסיבוך אפשרי. סיבוכים אפשריים נוספים הם פציעה בכלי הדם או נזק לעצבי הגולגולת, אך נדרש נזק טראומתי משמעותי על מנת שהם יתחרשו.

השבר הבסיס גולגולתי יתרחש לרוב באחת מן העצמות הבאות: עצם הצדע, עצם העורף, עצם היתד, עצם המצח או בעצם הכברה. עצמות אלו מתחלקות לשברים בשקעים הקדמיים, האמצעיים והאחוריים. גם שברים בעצמות הפנים עלולים להתרחש.


אבחון

כיון שעצמת החבלה יכולה לגרום להופעתם של שברים בגולגולת, יהיה צורך לטיפול מידי בהם כי ללא טיפול עלול להיגרם נזק קשה ביותר למוח.

האבחנה היא קלינית ורנטגנית. במישוש ניתן להרגיש שקע בגולגולת, וב-CT ניתן לראות את השבר בגולגולת. שברי דחיסה השקועים מעבר ל-5 מ"מ מחייבים התערבות כירורגית לתיקונם. יוצאים מהכלל הם אותם שברי הדחיסה הממוקמים מעל הסינוסים של הדורה ושהרמתם עלולה לגרום לקרע של הסינוס ולדימום בלתי נשלט. שברים מורכבים עם חשיפה של המוח מחייבים התערבות כירורגית מוקדמת (תוך 12 שעות) למניעת התלקחות זיהומים במקום. עד אז יש לחבוש את המקום באופן סטרילי. אין לנסות להוציא חלקים גרמים או גופים זרים מהפצע או לתפור אותו לפני שהחולה מוכנס לחדר ניתוח, העומד מוכן לביצוע פתיחת גולגולת(craniotomy) .
אמצעי האבחון לרוב יהיה באמצעות סריקת CT . שבר בסיס גולגולתי מתרחש אצל כ-12% מהאנשים שסובלים מפגיעת ראש חמורה.

מטופל עם שבר בסיס גולגולתי יכול לסבול מאחד או מכמה מהתסמינים הבאים:

  • חבורות של העצם הטמפורלית בעיקר באזור זיז המסטואיד (Mastoid process)
  • שטפי דם סביב העיניים, המכונים "פנסים"
  • יציאת נוזל מוחי שדרתי
  • תסמונת העצב הגולגולתי
  • דימום (לפעמים לפעמים מסיבי) מהאף והאוזניים
  • הצטברות דם בחלל האוזן
  • חירשות זמנית
  • ריצוד לא רצוני של העיניים או הקאה
  • ב-1% - 10% מהמטופלים, מתרחש מלכוד בעצב הראייה. עצב הראייה נדחס על ידי השברים בגולגולת, שגורם לראייה מטושטשת.


הטיפול

שברים שלא יצאו ממקומם לרוב ירפאו ויתאחו מעצמם. מטופלים בעלי שברים בבסיס הגולגולת מועדים במיוחד לחלות בדלקת קרום המוח. הטיפול יתבסס בדרך כלל על הפגיעות בתוך הראש. ניתוח יבוצע במצבים בהם ישנה דליפת נוזל מוחי שדרתי שלא נעצר או עבור פגיעה בכלי הדם או העצבים. לא ברורה יעילות השימוש בתרופות אנטיביוטיות כטיפול מונע.