גידולים בוושט

הוושט הוא צינור שרירי באורך של כ-25 ס"מ שמעביר את המזון מהלוע אל הקיבה. גידולים בוושט יכולים להיות שפירים או ממאירים כאשר הסכנה העיקרית היא שגידול ממאיר יעבור לאיברים נוספים. סרטן וושט היא מחלה נדירה באופן יחסי (על אף ששכיחותה עולה בשנים האחרונות) הנגרמת כתוצאה מהיווצרות תאים סרטניים ממאירים ברקמת הוושט.

בין גורמי הסיכון למחלה ניתן למנות מגדר – גברים נוטים ללקות במחלה יותר מנשים, עישון, השמנת יתר, צריכה מוגזמת של אלכוהול, היסטוריה של החזר קיבתי רשתי (GRED) הגורם לעלייה של חומצות קיבה אל הוושט, טיפולים קודמים במחלת סרטן ומוצא. במקביל, הסיכון למחלה עולה עם הגיל ובעיקר לאחר גיל 50.

תסמיני המחלה מופיעים לרוב בשלב מתקדם יחסית וכוללים קושי בבליעה, צרבות, הקאות, חוסר תאבון וירידה במשקל.  ככלל, 2 הסוגים הנפוצים ביותר של סרטן וושט הם אדנוקרצינומה וקרצינומת תאי קשקש. הטיפול במחלה נקבע על-פי סוג הגידול, מידת התפשטות הגידול ומצבו הקליני של המטופל. בניגוד לעבר, כיום עומדות בפני המטופלים מגוון שיטות טיפול - ניתוח, טיפולי כימותרפיה, טיפולי קרינה, או שילוב של חלק מהן, שמותאמות לכל חולה בצורה ממוקדת.

אחת השיטות הנפוצות ביותר לקביעת שלב התפתחות סרטן הוושט היא השיטה המספרית שמדרגת את שלב הסרטן בטווח שבין 1-4. בשלב 1 הגידול ממוקם בדופן הפנימית ביותר של הוושט, בשלב 2 הגידול התפשט גם לרקמת השריר, שלב 3 מתייחס לגידול שהתפשט לבלוטות הלימפה ושלב 4 מתייחס לגידול נרחב בוושט שהתפשט לאיברים אחרים בגוף.

הטיפול בגידולים בוושט עבר שינוי משמעותי בשנים האחרונות וממצב שבו היה רק פתרון אחד, מוצעות כיום מספר שיטות טיפול שיכולות להביא לריפוי חלקי. יחד עם זאת, ריפוי מלא אפשרי כיום רק באמצעות ניתוח. ההחלטה באיזה שיטה לבחור תלויה בעיקר במידת התפשטות הגידול ומצבו הקליני של החולה.


הטיפול המבוצע: ניתוח להסרת הגידול

ניתוחים להסרת גידולים בוושט נעשים בהרדמה מלאה ונחשבים למורכבים, ארוכים ומאתגרים. ניתוח זה מלווה באשפוז ממושך וחושף את החולה לסיכונים האופייניים לכל ניתוח בהרדמה, כמו גם לסיכונים ייחודיים לניתוח זה כגון דימום, זיהום, פגיעה באיברים סמוכים וסיבוכים לבביים.
במהלך הניתוח ייכרת החלק הפגוע של הוושט ויחובר לקיבה. פעולה זו נעשית כדי לאפשר מעבר תקין של מזון לקיבה. הכריתה תתבצע באחת משתי השיטות: חתך בבטן ובצוואר או חתך בבטן ובחזה. השיטה תיקבע על פי מיקום הגידול.

ביום הניתוח המטופל נדרש להיות בצום מלא כשש שעות לפני הניתוח. הניתוח עצמו אורך כארבע שעות שלאחריהם שוהה המטופל במחלקת התאוששות עד להעברתו לאשפוז. בשבוע הראשון לאחר הניתוח המטופל נדרש להישאר בצום ומוזן באמצעות צינור הזנה. מרבית המטופלים משוחררים לביתם כשלושה שבועות לאחר הניתוח. הוצאת התפרים והסיכות מתבצעת לרוב כ-10 ימים עד שבועיים מיום הניתוח.

במהלך האשפוז מקבל כל מטופל הדרכה פרטנית מדיאטנית המסייעת בהקניית הרגלי תזונה חדשים שמתאימים למצבו. ככלל, לאחר הניתוח מומלץ להימנע מתזונה עשירה בסיבים או סוכרים, כמו גם ממזונות שעלולים לגרום לגזים. הנחיה חשובה נוספת לאכול יותר ארוחות ביום אבל לצמצם את כמות האוכל בכל ארוחה. במקביל, במהלך האשפוז ולאחריו המטופלים נדרשים לבצע תרגילי פיזיותרפיה מספר פעמים ביום לצורך מניעת סיבוכים הנובעים משכיבה ממושכת.

בית החולים הדסה מעמיד לרשות המטופלים צוות מומחים רב-תחומי מיומן ומנוסה העוסק באספקטים שונים של טיפול בחולי סרטן מערכת העיכול ועושה שימוש בכלים המתקדמים ביותר, כל זאת במטרה לשפר את איכות הטיפול ואיכות החיים של המטופלים.