אלגיה למזון לצורותיה השונות היא אחד הגורמים להפרעות בתזונת תינוקות והפרעה אלרגית משמעותית בגיל הילדות. בין השאר יכולות להיגרם תופעות כמו הקאות, שלשולים כשל שגשוג, פריחות ותסמיני דרכי נשימה. אם כי שכיחות אלרגיה למזונות שונים (בוטנים לדוגמא) בישראל נמוכה מארצות מפותחות אחרות, השכיחות הכללית של האלרגיה לצורותיה השונות נמצאת בעלייה ונעה בין 2-8% מהילדים. אלרגיה למזון מטופלת במקרים רבים על ידי רופאים ראשוניים בקהילה אולם חלק מהמקרים מורכבים, דורשים הערכה רב-תחומית ותבחינים שונים.
אחת הצורות של אלרגיה למזון היא מחלת ה- EoE אשר איננה מוכרת כל כך בציבור בכלל ועל ידי רופאים ראשוניים בפרט. EoE הינה מחלה אלרגית המוכרת מזה כעשרים שנה. שכיחות המחלה עולה, בין השאר עקב התגברות המודעות למחלה. שיעורי ההיארעות המדווחים ממרכזים שונים נעים בטווח 1-13 למאה אלף. המחלה יכולה להופיע החל מגיל שנה ולרבים מהחולים רקע אלרגי.
המחלה עשויה להיות שקטה למשך שנים, אם כי במקרים רבים קיימים סימפטומים משלבים מוקדמים אך החולים מוצאים דרכי התמודדות וקומפנסציה וכך המחלה נותרת לא מודעת ולא מאובחנת שנים עד להופעת סיבוכים יותר מתקדמים.
ישנם מספר כיווני טיפול, והתאמת טיפול לכל חולה ומעקב אחריו הינם חשובים. בנוסף חשוב להעריך כל חולה לקיום מצבי רקע אלרגיים אשר יכולים גם להשפיע על המחלה עצמה (לדוגמא התלקחות אלרגיות סביבתיות/עונתיות עשויה לגרום להתלקחות משנית של EoE אצל חלק מהחולים ומידע זה חשוב לניהול המחלה).
לאור אבחנת מקרים חדשי במרפאותינו, הקמנו יחידת טיפול ייעודית ומרוכזת אשר תאפשר צבירת ניסיון מקומי בניהול וטיפול במחלה ויצירת זמינות תהליך אבחוני וטיפולי מקיף לטובת החולים. זמינות של טסטים כמו תבחיני עור אלרגיים ועוד חשובה לניהול המחלה.
מרכזים רפואיים רבים בעולם מקיימים מרפאה ייעודית לטיפול בחולים אלו. בדרך כלל הצוות המטפל מונה גסטרואנטרולוג ילדים, אלרגולוג, אחות בעלת ניסיון מצטבר בטיפול במחלה שתפתח הכרות עם החולים ודיאטנית.