המחלקה לרפואת שיניים קהילתית של הדסה והאוניברסיטה העברית היא מחלקה יחידה מסוגה בישראל. עיקר ייחודה הוא בעיסוק ברפואת שיניים ציבורית המהווה תחום מומחיות השונה משאר תחומי ההתמחות ברפואת השיניים.
בעוד שאר המקצועות הינם בעלי אופי קליני, רפואת שיניים ציבורית, המקבילה לתחום בריאות הציבור ברפואה כללית, עוסקת באבחנה, מניעה ופיקוח על מחלות הפה ובקידום בריאות הפה תוך כדי מאמצים קהילתיים מאורגנים.
ענף רפואת השיניים הקהילתית משרת את הציבור כיעד דרך מחקר, חינוך, קידום בריאות, ותוכניות מניעה וטיפול דנטאליות בקרב האוכלוסייה על כל גווניה.
המחלקה מוכרת על ידי המועצה המדעית להתמחות ברפואת שיניים ציבורית (בריאות הציבור), מאמצת את הגדרות ארגון הבריאות העולמי הנוגעות לבריאות, מניעת מחלות וקידום בריאות, ומחויבת ליישמם.
המחלקה עוסקת בהבנת ההיבטים הביולוגיים, הנפשיים, והחברתיים של בריאות וחולי עם דגש על תחומי הקהילה, הסביבה, התרבות, והכלכלה תוך שימוש בכלים אפידמיולוגיים ונתוני עתק (Big Data), ומוכרת בישראל ובעולם כמחלקה אקדמית ומקצועית ברמה הגבוהה ביותר.
המחלקה לרפואת שיניים קהילתית עוסקת בחמישה מישורים: הוראה, מחקר, שירות, חינוך למקצועות הבריאות (המקצועות הפרא-רפואיים) ופעילויות ציבוריות.
התמורות הדרמטיות במערכת הבריאות בישראל עם הכללת מרכיבים דנטליים בסל הבריאות הממלכתי הממומן על ידי המדינה, מדגישות עוד יותר את תרומתה הרבה של המחלקה העוסקת, בין השאר, בתחזיות כוח אדם דנטאלי, בקידום מסד מידע אפידמיולוגי אודות מצב בריאות הפה בישראל, בנושא הפלרת מי השתייה בישראל, בהכללת טיפולי שיניים בסל הבריאות הממלכתי, במדדי איכות ברפואת שיניים, ובתכנון ביצוע והערכה של תכניות קהילתיות לקידום בריאות הפה והשיניים.
בנוסף, מאז שנות ה-70 של המאה הקודמת, אחראית המחלקה על לימוד והכשרת כוח אדם פרא-רפואי בתחום רפואת השיניים, קרי: לימודי שיננות וקורס לסייעות לרופאי שיניים.
תקופת ההתמחות ברפואת שיניים ציבורית אורכת כ-3.5 שנים, אשר שנה אחת מתוכן מוקדשת ללימודי תואר מאסטר בבריאות הציבור (MPH), שנתיים מוקדשות ללימודים במחלקת האם (מתוכן 3 חודשים במשרד הבריאות), וחצי שנה נוספת מוקדשת לרוטציה במחלקה קלינית.
עם סיום מסלול ההתמחות וטרם בחינת הסיום, חייב/ת כל מתמחה בהגשת פרויקט התערבות בקהילה.
המחלקה שמה את הדגש על חשיבות העבודה עם הקהילה, ההסתכלות הרחבה וקידום הבריאות ועל האמונה כי חלק בלתי נפרד מהחינוך הדנטלי צריך לכלול גם ערכים של הוגנות, קבלת שירותי בריאות כזכות בסיסית של כל אדם ושאיפה לצמצום פערים.
למידע נוסף - מהי רפואת שיניים קהילתית>>