עיוורון צבעים

עיוורון צבעים

עיוורון צבעים הוא ליקוי שבו אין יכולת להבדיל בין צבעים מסוימים או בקיומם של צבעים בכלל שרוב האנשים יכולים להבחין ביניהם בקלות.
עיוורון צבעים חלקי הוא ליקוי בו אנשים אינם מסוגלים להבחין בצבעים מסוימים או אי היכולת לראות את הצבעים: אדום, כחול וירוק. עיוורון צבעים מלא בו למעשה רואים את העולם בצבעי אדום, שחור, אפור ולבן. ישנו מצב נדיר ביותר בו האדם אינו רואה צבעים כלל.
עיוורון צבעים מולד נובע מבעיה גנטית והוא שכיח יותר בקרב אוכלוסיית הגברים בקרב עד 10% ובאוכלוסיית הנשים 0.5% עד 1%.
עיוורון צבעים נרכש נגרם כתוצאה מ-מרטינופתיה סוכרתית, דלקת בעצב הראיה או ממחלות עיניים אחרות.

התהליך שבעזרתו רואה העין האנושית צבעים:

קרני האור עוברות דרך ארוכה מהסביבה החיצונית ועד לתחנתן הסופית במוח. בעין הן עוברות את הקרנית, את הלשכה הקדמית, את האישון, את העדשה ואת חלל הזגוגית ולבסוף מתרכזות על הרשתית. בהגיען לרשתית מעובדות קרני האור קודם כול בפוטורצפטורים (תאים קולטי אור).
המידע שמעבדים הפוטורצפטורים עובר לעיבוד נוסף בשכבות הרשתית השונות ואז מתרכז ועובר אל עצב הראייה. מעצבי הראייה של שתי העיניים עובר המידע למסלולי הראייה במוח ומגיע אל האונה העורפית במוח (האונה האוקסיפטלית), שם הוא עובר עיבוד משמעותי נוסף, כולל עיבוד במרכז מיוחד שאחראי לראיית הצבעים.

סימנים וסימפטומים:

האם קשה לך להבחין אם הצבע הוא אדום או ירוק, או צהוב וכחול? זהו הסימן הראשוני לליקוי בראיית צבעים. הסימפטומים של עיוורון צבעים תלויים בגורמים שונים, כמו למשל, האם המצב הינו מולד, נרכש, חלקי או שלם. קושי בהבחנה של צבעים אדומים וצהובים (הנפוץ ביותר). קושי בהבחנה של הצבעים כחול וירוק (פחות שכיח).
על הסימפטומים של בעיות תורשתיות של ראיית צבעים חמורות יותר, ומספר סוגים של בעיות נרכשות, נמנים: אובייקטים מופיעים בצללים שונים של אפור (מתרחש בעיוורון צבעים מוחלט ודבר זה הינו נדיר ביותר). ירידה בחדות הראייה, ריצוד העיניים.

אבחון:

ליקוי בראיית צבעים מאובחן בעזרת לוחות צבע מיוחדים הנקראים לוחות אבחון צבעים ע’‘ש אישיארה (Ishihara). בכל לוח שכזה מופיע מספר המורכב מנקודות צבע על רקע צבעוני. אוחזים את הלוח תחת תאורה טובה ומבקשים את הפציינט לזהות את המספר. כאשר הפציינט מזהה את המספר עוברים ללוחות מורכבים יותר.

הטיפול בעיוורון צבעים

לא קיים טיפול או תרופה לעיוורון צבעים. אלו עם בעיות קלות של ראיית צבעים, לומדים לצרף צבעים עם אובייקטים מסוימים, ובד"כ מסוגלים לזהות את הצבעים כמו כל אחד. אולם, הם אינם מסוגלים להעריך צבע באותה הדרך שעושה זאת אדם עם ראיית צבעים תקינה. בכל מקרה, אם אתה סובל מקושי בהבחנת צבעים או שמת לב שקושי זה קיים בילדיך, ערוך ביקור אצל רופא העיניים. אבחון מוקדם של ליקוי בראיית צבעים, יכול למנוע בעיות לימוד בבית הספר, היות ועזרים רבים מבוססים על צבע.
קיימות היום עדשות מיוחדות ונדירות לעיוורי צבעים המשמשות כפילטרים, והינן משובצות בעדשות משקפיים או עדשות מגע.