אבעבועות רוח היא מחלה זיהומית מדבקת מאוד הנגרמת בעקבות וירוס הנקרא וריצלה זוסטר (varicella zoster). המחלה נפוצה מאוד בגיל הילדות. המחלה מתפשטת במהירות, במיוחד במקומות כמו מעונות יום, גני ילדים ובתי ספר. הדבקה באבעבועות רוח מקנה לרוב החולים בה חיסון לכל החיים.
מהם הסימנים למחלה?
24-36 שעות לפני הופעת הפריחה יכולים להופיע הסימנים הבאים: כאבי ראש קלים, חום, עייפות, ירידה בתיאבון. לאחר מכן מופיעה פריחה או שלפוחית קטנה. תחילה הפריחה נראית כנקודות אדומות ושטוחות. תוך מספר שעות הן מתפתחות לנגעים האופייניים, הנראים כמו טיפות ומגרדים ביותר. הפריחה יכולה להופיע בכל הגוף, אך ישנם מקרים בהם הפנים והגפיים אינם נגועים.

הפריחה נמשכת בין 4 ל-7 ימים. ביום החמישי בדרך כלל מפסיקים להופיע נגעים חדשים. השלפוחית מתייבשת כעבור מספר ימים ונשאר גלד. ביום השישי למחלה רוב הפריחה כבר הגלידה. הגלד ייעלם לחלוטין תוך כ-20 יום.
ישנם מקרים בהם מופיעים סיבוכים נוספים כמו: זיהום משני של הנגעים בעור, דלקת ריאות, דלקת במוח, סיבוך של חום גבוה הקשור ב-group A strep ועוד. במקרים אלו יש צורך לקבל טיפול באשפוז בבית החולים.
אצל מתבגרים ומבוגרים המחלה עלולה להתבטא באופן קשה יותר מאצל ילדים.
חשוב לדעת- המחלה מדבקת מאוד!
הילד מדבק מהרגע בו מתחילים אצלו סימפטומים דמויי הצטננות ועד אשר השלפוחית האחרונה מתייבשת. רק כאשר כל השלפוחיות התייבשו, הילד איננו מדבק עוד ויכול לשוב לגן או לבית הספר.
נשים הרות צריכות להיזהר מאוד מהדבקה היות והעובר עלול להדבק מאמו ברחם.
חשוב להרחיק את הילד החולה מאנשים בקבוצות סיכון כמו: נשים בהיריון, תינוקות קטנים, אנשים אשר נוטלים סטרואידים, חולי סרטן, חולי לוקימיה או איידס.
במידה ואדם מאחת מקבוצות הסיכון נחשף לילדיך- יש להודיע לו מיד להתקשר לרופא.
טיפול
אין לתת לילד אספירין או מוצרי אספירין.
עיקר הטיפול הינו סימפטומטי: תרופות להורדת חום ומשחה להפחתת גירודים (אנטי היסטמינים, Calamine Lotion). במקרים בהם מופיע סיבוך, הטיפול שיינתן יהיה אנטי-ויראלי בתרופה הנקראת אציקלוויר (וכן על פי הסיבוך הספיצפי).
פרטים חשובים:
- תן לילדך שתייה מרובה.
- הקפד על שטיפת הידיים שלך ושלך ילדך מספר פעמים ביום.
- קצוץ את ציפורני ילדך כדי שלא ייווצר זיהום בעת גירוד השלפוחיות.
- מומלץ להימנע מגירוד ותלישה של הנגעים או הגלדים שכן פעולה זו עלולה להשאיר צלקות בעור.
- אם לילד מופיעים סימפטומים חדשים, קשים או הכוללים שינוי בהתנהגות, יש לפנות לרופא המטפל או לדווח לצוות במידה והילד מאושפז.
בידוד - מניעת העברת המחלה
כפי שצוין, המחלה מדבקת מאוד. ההדבקה נובעת מפיזור הוירוס בעיקר מנגעים בעור, החל מיום לפני הופעת הפריחה ועד להתייבשות הנגעים, 6-7 ימים אחר כך.
כאשר הילד מאושפז בבית החולים, יש להקפיד על כללי זהירות ביתר שאת היות והילדים המאושפזים מצויים בקבוצת סיכון. לכן, הילד ישהה בחדר בידוד.
בדרך כלל, הבידוד הדרוש הוא בידוד נשימתי באוויר ומגע. כאשר תגיעו למחלקה הצוות ייתן לכם חלוקים, מסיכות וכפפות ויסביר לכן כיצד להתנהג על מנת למנוע הדבקה של ילדים אחרים מאושפזים. אנא הקפידו על הוראות אלו.
למחלקת ילדים הדסה עין כרם