תזונת ילדים מכאן - לאן?

תזונת ילדים כיום משקפת את מגפת התזונה המערבית ונמצאת למעשה בעין הסערה.
הפרדוקס האמריקאי, ככל שיש לנו יותר אנו רוצים יותר, לחוצים יותר וגם... אוכלים יותר. דווקא בעידן בו החברה המודרנית התפתחה טכנולוגית כך שמאפשרת לספק לאזרחיה את הצרכים הבסיסיים. דווקא חברה זו מאופיינת בחסכים של צרכים בסיסיים.

תזונת הילדים בחברה המודרנית מאופיינת
1.בחוסר איזון- עודף אנרגיה , שומנים רוויים, סוכרים ומלח מחד וחסרים של רכיבים תזונתיים חיוניים מאידך.
2.התרחקות מהמזונות המומלצים ועלייה מתמדת במזונות צריכה עודפתשל מזונות מזוקקים- הנקשרים ביותר ויותר מחקרים כמגדילים את הסיכון להשמנה, יתר לחץ דם ואף סוכרת מסוג 2 כבר בילדות וצריכה הולכת ומתמעטת של המזונות הבריאים- אלו הנקשרות במחקרים כמפחיתי תחלואה.
3.עלייה בצריכת חטיפים- עתירי שומן, סוכר ומלח !
4.התמעטות אכילת ארוחות בוקר אשר נקשרות בהקטנת הסיכון להשמנה ושיפור בתפקוד הקוגניטיבי.
5.ירידה בהשתתפות בארוחות משפחתיות- חלק גדול מהאכילה נעשה מול הטלביזיה, המחשב ובחדר ולא בחברותא.
6.עליה בשיעור הארוחות הנאכלות מחוץ לבית – ארוחות אלה נקשרות בצריכה גבוהה משמעותית של קלוריות ושומן רווי.
7.עלייה דרמטית בצריכת המשקאות הממותקים והפחתה בצריכת חלב ומוצריו. למגמה זו השלכה מרחיקת לכת הן לגבי הסיכון הגבוה להשמנה, י.ל.ד וסוכרת והקטנת צפיפות העצם!! והגדלת הסיכון לאוסטיאופורוזיס בעתיד.
8.עלייה בגודל המנות הן ברשתות המזון והן בסופרים.

כל אלה בשילוב תרבות ה"תן לאצבעות ללכת במקומך" מאיצים את מגפות ההשמנה , הסוכרת מסוג 2 , מגפות הדיאטות והפרעות האכילה בקרב בני הנוער. כל אלה הינם תוצאה של חברה , תרבות וסביבה אשר כופים את עצמם על הילדים ועל הוריהם.



ילדים כיום חשופים לכ- 40.000 פרסומות מזון בשנה !
היש מישהו שחושב שניתן לעמוד מול השקעות ענק אשר מגייסות את מיטב המומחים כדי , בסופו של דבר, להביא את הילד לקנות או לגרום להוריו לקנות את המוצר.

המוטו של החברה המודרנית – הרבה , גדול ועכשיו


נוחיות תפסה את המקום של מה שבאמת חשוב. אנו רצים לקניונים ולסופרים רק כדי שלא נצטרך לעמוד ולהכין ארוחה אמיתית.
החברה המודרנית נמצאת במרוץ מתמיד הנמדד תמיד בשורה התחתונה ! בכמה הרווחנו וילדים והוריהם מהווים קהל יעד לשורות תחתונות של תאגידי הענק.

עקרונות התזונה הבריאה חוזרים על עצמם ב position statement של ארגוני הבריאות בזה אחר זה. כלומר קיימת ליבה מוסכמת כיום של עקרונות התזונה הבריאה על אנשי המקצוע.אך עקרונות אלה אינם ברורים ואינם ידועים לציבור! הציבור מקבל מסרים מעורפלים ולא ברורים.

אנו כחברה איבדנו האיזון. רוב האוכלוסייה כבר כיום בעודף משקל ומאידך מתפשטת מגפת הפרעות האכילה. מגמות אלה משקפות את המאפיינים של החברה והסביבה המערבית. ומתוך כל הסערה הזאת המוזנת ע"י כספים אדירים של "תעשיית הנוחות המודרנית" בתים גדולים יותר, יותר שעות של נהיגה , מדיה, השגיות ומזון , אנו מצפים מהילדים לאמץ עקרונות שאינם עולים בקנה אחד עם אינטרסים כלכליים רבי עוצמה !.

חלק גדול מהכוחות המופעלים כיום על ילדים , למעשה עוקפים את הוריהם. פרסומות המשולבות בקלטות לפעוטות הנן רק דוגמה אחת קטנה.
רבים מההורים מבולבלים כיום ואינם יודעים מה נכון ומה לא. התערערות הסמכות ההורית מקנה לילדים כוח אדיר הן בקנייה – כבר מגיל צעיר והן באימוץ אופנות המוכתבות ישירות לילדים.
ככל שהורים יודעים יותר בתזונה כך יכולתם להשפיע גדלה. סדרי הקדימויות של המשפחה המודרנית לעיתים קרובות שמה את הארוחות בסוף הרשימה, והמחיר שכל משפחה משלמת ותשלם על כך הוא כבד. יותר ויותר מחקרים מלמדים שהעדר ארוחות משפחתיות קשור בהרגלי תזונה לא בריאים אבל גם מגדיל את הסיכון להתנהגויות סיכוניות – מהפרעות אכילה ועד לאלימות.

כך שכשמדברים על תזונת ילדים חשוב להתייחס למלוא רוחב היריעה.
תזונת ילדים חייבת להתייחס ל: הרכב תזונתי, מזונות, ארוחות, חטיפים, שעות אכילה, מקום האכילה, אוירה ובחברת מי. לכל אחד מגורמים אלה תרומה משמעותית להתפתחות הילד על כל היבטיה ולעתידו. לאור מחקרים שמצאו קשר בין תזונה לא נאותה והתפקוד הקוגניטיבי מודאגים כיום קובעי המדיניות מההשפעה מרחיקת הלכת של חסרים תזונתיים על התפקוד העתידי של דור הילדים של היום. כבר כיום הנטל הכספי של הטיפולים והאישפוזים הנובעים מהשמנה על כל תחלואותיה , השלישו עצמם ואם המגפות ימשיכו לדהור ההשלכות על החברה יהיו כבדות מנשוא.

לכן, מכאן – לאן ?

מאחר ומגפות התזונה המערבית: ההשמנה, סוכרת מסוג 2, מגפת הדיאטות ומגפת הפרעות האכילה פוגעות כיום כבר ברוב האוכלוסייה ופוגעות פגיעה קשה בחברה גם בהיבט הכלכלי, לא ירחק היום בו יחולו שינויים.

כבר כיום רוב המדינות המודרניות הקימו כוחות משימה להובלת שינויים ברמות השונות: בניית תוכניות התערבות בגנים ובתיה"ס, חקיקה לגבי פרסומות, פרוט רחב של ההרכב התזונתי ועוד.
יחד עם זאת , כדי לחולל שינויים משמעותיים במגמות יש הכרח לשיתוף פעולה בין הגורמים השונים: משרד הבריאות, תעשיות המזון, תעשיית המדיה ולא פחות חשוב- משרד החינוך.

הנתונים המדאיגים מצביעים על פערים הולכים וגדלים בחברה. ההשמנה פוגעת משמעותית יותר בשכבות החלשות. קיים קשר הפוך בין מספר שנות לימוד להשמנה במיוחד בקרב נשים. כך שכדי למגר את המגפות הדוהרות יש הכרח לשנות את סדרי הקדימויות שלנו הן כמשפחה והן כחברה.

לגבי התזונה עצמה-
הצרכים התזונתיים של הילדים נשארים בעינם.
יצטרך לחול שינוי דרמטי בראש ובראשונה בהרכב המזונות.
כבר הוכח כי להרכב המזון אפקט תרפויטי מחד או מעודד תחלואה מאידך (ראו מחקרי ה DASH, LYON ומחקר מניעת הסוכרת הפיני ).

חלק נכבד מהמזונות המכוונים לפעוטות , ילדים ובני נוער הנם צפופי אנרגיה, מבוססים בעיקר על קמח לבן, שומנים בחלקם הגדול מוקשים, סוכרים ו/או מלח. לחלק ממזונות אלו מוסיפים ויטמינים ומשווקים אותם כמזונות בריאים. המסרים לגבי מזונות אלה ילכו וייעשו ברורים וברורים ובהירים כמזונות מזיקים.
יושם דגש על חומרי הגלם בהם משתמשים להכנת המזונות . לא עוד תוספת סיבים כי אם דגנים מלאים או קמח מדגנים מלאים – במקור.
לא עוד כמויות מלח אסטרונומיות , כי אם הפחתה הולכת ונמשכת של השימוש במלח והחלפתו בתבלינים ובעשבי תבול אמיתיים.
מנות המזון יצטרכו לחזור לגודל נורמאלי : מדלי פופקורן- לכוסות . מכוסות שתייה בגודל משפחתי לגודל אישי וכו'.

המסרים על גבי אריזות המזון ובפרסומות יחוייבו להיות אמינים יותר. יש מקום לפתח יותר ויותר מזונות העולים בקנה אחד עם מזונות בריאים שיכולים להשתלב בארוחה משפחתית טעימה ומגוונת.

נכתב על ידי דורית אדלר מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה המרכז הרפואי הדסה עין כרם