השמנת ילדים האם אפשר למנוע?
השמנה הוגדרה כבר לפני מספר שנים כמגפת המלניום.
מגפה זו פוגעת בילדים לא פחות מאשר באוכלוסייה הבוגרת וטומנת בחובה סיכונים מוגדלים הן למחלות בעתיד והן לפגיעה בבטחון העצמי והתפתחות הילדים בהווה ובעתיד.
עוד ידוע כי גוף האדם לא השתנה מבחינה גנטית בעשורים האחרונים, מה שהשתנה הנה סביבת המזון והסביבה הבנויה המקיפה אותנו. מסביבת מזון שהתבססה בעקר על בישול וארוחות ביתיים, עברנו לסביבה בה המזון מקיף אותנו מכל עבר וזועק אלינו – "תאכלו אותי/תשתו אותי", באמצעות האריזות, הצבעים, הגרפיקה, הפרסומות ועוד ועוד. חלק ניכר מהמזון אותו אנו קונים בסופר הינו מזון מתועש, עתיר שומן ו/או, סוכר ו/או מלח ו/או קלוריות. הרכב זה של המזון המתועש, כאשר הוא בא באריזות הולכות וגדלות במחירים יחסית נמוכים מהווה גורם מרכזי למגפת ההשמנה.
מאחר ואין ביכולתינו כיום לשנות את סביבת המזון הכללית, יש חשיבות עצומה ואחריות שלנו ההורים להבטיח סביבת המזון בריאה וטעימה בבית עבור כלל המשפחה. מחקרים הוכיחו כי תכנית הדרכה המכוונת להורי ילדים הסובלים מעודף משקל, הביאה לירידה נמשכת במשקל הילדים גם מבלי שהם טופלו ישירות. מרכיב מרכזי בתכנית הנה הפחתה משמעותית בחטיפים למיניהם, שתייה מתוקה, ממתקים וכיוצא באלה מזונות עתירי אנרגייה.
מומלץ שרוב המזון בבית יתבסס על ליבת התזונה המומלצת הכוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, עוף, דגים, מוצרי חלב דלי שומן (החל מגיל שנתיים), שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים למיניהם (אגוזים לא טחונים רק אחרי גיל 5-6).
מומלץ לכל אחד לבחון מחדש את ארונות המטבח והמזווה ולבדוק כמה סוגי חטיפים, משקאות ממותקים, ממתקים, דברי מאפה וכו' אנו מחזיקים בביתינו. ברור כי ככל שהמגוון גדול יותר כך אנו גם אוכלים יותר, מקבוצת מזונות אשר תורמת לנו בעקר אנרגיה להשמנה ורכיבים תזונתיים מזיקים.
שנים אני תוהה מדוע הורים לתינוק אשר טרם מלאו לו שנה, אינו יודע לדבר ובקושי הולך כבר רצים וקונים את החטיף הראשון לתינוק? הרי ההרכב של חטיפים אלה רחוק מאוד מהרכב חלב אם ממנו הם עדיין ניזונים . מדובר למעשה בתהליך של הטבעה – תהליך בו אנו מרגילים את ילדינו עוד הרבה לפני יכולתם להביע בקשות /דרישות למזון עתיר מלח ושומן, למזון הבא באריזות, למזון השונה מכל מזון בטבע ואלה בהמשך ילוו אותו כחלק מסביבת המזון אליה הורגל.
הבשורה הישנה חדשה – ניתן לגדול גם ללא החטיף הראשון ובהמשך גם ללא מרבית החטיפים. נהפוך הוא – בתים בהם הילדים מצטרפים לשוחן המשפחה ולארוחות המשפחתיות מהרגע בו הם יכולים לשבת, יחוו תהליך של רכישת הרגלי מזון בריאים, התנסות חוזרת ונשנית בחוויה המשפחתית המעצימה של ארוחות משפחתיות, ויוכלו לרכוש את ההנאה מהטעמים שהמזון האמיתי מספק לנו. כל אלה מהווים מרכיב משמעותי במניעת התפתחות השמנה בקרב ילדים.
קראו עוד על השמנה סביבתית
נכתב על ידי דורית אדלר מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה הדסה עין כרם