ילדים/ות והורים/ות יקרים/ות שלום רב,
ערכנו עבורכם דף מידע בנושא מחלת הצליאק הכולל מידע לגבי האבחנה והטיפול במחלה כולל הנחיות לאורח חיים בריא ולתזונה מתאימה. חשוב לעיין בהנחיות המיוחדות של משרד החינוך אשר צירפנו לדף המידע בכדי להבטיח השתלבות במערכת החינוך תוך מניעת סיכון בריאותי.
נשמח לעמוד לשירותך בכל פנייה ושאלה.
בברכת רפואה שלמה,
צוות המכון לגסטרואנטרולוגיה ילדים
מידע כללי:
המכון לגסטרואנטרולוגיה ילדים - הדסה הר-הצופים:
אשפוז יום, קומת כניסה - טלפון:02-5845039
ימי ושעות פעילות המשרד: א'- ה', 14:00 – 08.00
מהי מחלת הצליאק?
צליאק (Celiac disease) היא מחלה של המעי הדק הנובעת מרגישות לחלבון בשם גלוטן, הנקראת גם כרסת או דגנת. זוהי מחלה אוטואימונית תורשתית שבה הגוף תוקף את עצמו ונוצרת פגיעה במעי הדק ובאיברים נוספים.
מהן הסיבות להיווצרות המחלה?
שילוב של גורמים תורשתיים, חשיפה לגלוטן וקרוב לוודאי שגם גורמים סביבתיים נוספים מביאים להופעת המחלה. יחד עם זאת יצוין שהגורמים למחלת הצליאק אינם ברורים לחלוטין.
מהו הקשר בין מחלת הצליאק לגלוטן?
מחלת הצליאק מתבטאת בקושי או חוסר יכולת לעכל חלבון בשם גלוטן, הנמצא בעיקר במוצרי מזון המכילים קמח מחיטה, שעורה או שיפון (בעיקר לחם, פסטה ועוגיות). הלוקים במחלה אשר צורכים מזון המכיל גלוטן חווים תגובה אוטואימונית, שהיא תגובה של מערכת החיסון נגד הגוף ולא נגד פולש זר. תגובה זו גורמת נזק לדופן ולרירית המעי הדק ולחוסר יכולת לספוג חומרי מזון שונים.
מהם התסמינים וההשלכות של המחלה?
תסמיני המחלה כוללים כאבי בטן, תחושת נפיחות, שלשול, תת ספיגה וחסרים תזונתיים. לעיתים, לא מופיעים שום סימנים הקשורים למערכת העיכול. לאורך זמן, הספיגה המופחתת של מרכיבי מזון שונים עלולה לגרום בין השאר למחסור בוויטמינים, הפוגע בתפקוד של מערכות שונות בגוף, לרבות המוח, מערכת העצבים ההיקפית, העצמות, הכבד ואיברים חיוניים אחרים.
מהם הסיבוכים של צליאק?
ללא טיפול מתאים עלולה מחלת הצליאק לגרום למספר סיבוכים:
- תת-תזונה - ליקוי בספיגת רכיבי תזונה חיוניים יביא לתת תזונה המתבטאת גם באיבוד משקל. תת-תזונה עלולה לגרום לעיכוב בגדילה ובהתפתחות של ילדים. למרות שלכאורה האדם/הילד עם צליאק צורך כמות מספקת של מזון, עדיין רכיבים חיוניים אינם נספגים ונפלטים דרך הצואה. מדובר בוויטמינים ומינרלים כדוגמת ויטמיןD , חומצה פולית וברזל.
- איבוד סידן וירידה בצפיפות העצם - הפגיעה בספיגת חומרי מזון ומינרלים עלולה להוביל למחסור בסידן ובוויטמין D . כתוצאה מכך, עלולה להיגרם ירידה בצפיפות העצם (אוסטיאופורוזיס), מצב המותיר את העצמות חלשות ומועדות לשברים.
- חוסר סבילות ללקטוז - הנזק המתמשך למעי הדק שנובע מהתגובה החיסונית נגד גלוטן, עלול להתבטא אצל חלק מהחולים גם ברגישות למזון שאינו מכיל גלוטן. חלקם עלולים לפתח רגישות ללקטוז (סוכר הנמצא בחלב ומוצריו). במקרה זה, יש להקפיד על כך שהתזונה תהיה נטולת לקטוז (בנוסף להיותה נטולת גלוטן). לאחר תקופה של תזונה נטולת גלוטן עשוי המעי להחלים ואז ניתן לשוב ולצרוך מוצרי חלב המכילים לקטוז.
- סיכון מוגבר לסרטן - חולי צליאק שאינם שומרים על תזונה נטולת גלוטן חשופים לסיכון מוגבר ללקות בסוגים מסוימים של סרטן, לרבות סרטן המעי ולימפומה.
- סיבוכים עצביים (נוירולוגיים) – נמצא קשר בין מחלת הצליאק לבין עלייה בשכיחות ההפרעות בתפקוד מערכת העצבים, לרבות פרכוסים ונזק עצבי (נוירופתיה).
מהו הטיפול המקובל?
הטיפול במחלת הצליאק הוא טיפול מניעתי, היינו הימנעות מוחלטת ממזון המכיל גלוטן במהלך כל החיים.
הקפדה מלאה על דיאטה נטולת גלוטן תביא להחלמת המעי וחזרתו לתפקוד במהרה.
האם ניתן לרפא את המחלה?
אין טיפול המרפא את מחלת הצליאק. אולם, הקפדה על תזונה מתאימה עשויה לתרום להשגת שליטה במחלה ולאפשרות לנהל אורח חיים רגיל.
אלו משאבים בישראל מומלצים לטובת חולי הצליאק?
- מומלץ להיעזר באתר עמותת צליאק בישראל ולהתעדכן לגבי פעילויות קרובות. כתובת האתר: celiac.org.il
- עמותת הצליאק מפעילה קו פתוח שבו ניתן לקבל מענה מידי לשאלות וכן תמיכה נפשית להתמודדות עם המחלה. מספר הטלפון של הקו הפתוח: 03-6781481.
- ההרשמה לעמותה מומלצת לכל משפחה עם צליאק – דרך הטלפון של הקו הפתוח של העמותה
מהן ההנחיות של משרד החינוך להיערכות המוסד החינוכי לתמיד עם צליאק?
על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך (הוראת קבע מס' 0112) הוגדר ש:
- תלמידים החולים בצליאק אינם מוגבלים בשום פעילות פיזית ומפתחים בהתבגרותם אחריות אישית, שיקול דעת ומודעות להתנהגות נכונה בשל מחלתם.
- בשגרה
תלמיד החולה בצליאק יכול להשתתף עקרונית בכל פעילות לימודית או חינוכית במוסד החינוכי או בפעילות מטעמו, בהתאם למגבלותיו.
על המוסד החינוכי לוודא, בשיתוף עם ההורים, שבכל פעילות חינוכית הכוללת חומרים או מזון המכילים גלוטן תימצא לתלמיד החולה בצליאק החלופה המתאימה. זאת כדי שהוא יוכל להשתתף בפעילות כשווה ולא ייפגע חברתית והפעילות לא תסכן את בריאותו. יש להקפיד על הימנעות משימוש בחומרים המכילים גלוטן גם לעבודות אמנות ויצירה וגם לפעילויות מיוחדות לקראת חגים ומועדים כגון אפיית עוגות, חלות וכד'.
במוסדות חינוך שמתקיימת בהם הזנה יש לדאוג שהתלמיד החולה בצליאק יקבל מנה מותאמת לצרכיו, מגוונת בהרכבה וטעימה. התאמת המנה תיעשה בשיתוף ספק ההזנה.
- בפעילויות מיוחדת – בטיולים, במסעות:
על המוסד החינוכי להיערך מבעוד מועד באופן שבכל פעילות מיוחדת, כגון בטיולים, במסעות ובמסגרת של"ח, תתאפשר לתלמיד החולה בצליאק מנת מזון מותאמת לצרכיו.
- הסברה וחינוך
על מנהל המוסד החינוכי לפעול להעמקת הידע והמודעות של עובדי ההוראה לגבי הימצאות תלמיד החולה במחלה כרונית, ובכלל זה מחלת הצליאק, בכיתתם, להטמעת ערכים חברתיים לסיוע לתלמידים אלה.
לעיון נוסף בהוראות משרד החינוך לגבי תלמידים עם צליאק: https://apps.education.gov.il/Mankal/Horaa.aspx?siduri=125&REFF_GUID={E6D4F2E9-4CA1-441A-A49D-63783646EA14}
מהי תזונה ללא גלוטן הנהוגה לטיפול במחלת הצליאק?
- הטיפול בצליאק הוא טיפול באמצעות תזונה נטולת גלוטן. חשוב להקפיד על תזונה ללא גלוטן ולא עלול להכיל גלוטן
- השמירה על התזונה צריכה להיות לכל החיים גם לאחר שתסמיני המחלה חולפים.
- חשוב להקפיד שהתזונה תהיה מאוזנת ותספק את כל הדרישות התזונתיות בהתאם לגיל.
מהם עקרונות התזונה ללא גלוטן?
- הגלוטן מצוי ב- 3 דגנים - חיטה, שעורה, שיפון.
- שיבולת שועל איננה מכילה גלוטן אך בשלב הראשון יש להימנע מאכילתה עקב הימצאות חלבון דומה אשר עלול לעורר תגובה בקרב חולי צליאק מסוימים.
מהם המקורות הגלויים של גלוטן בתפריט?
מזונות המכילים את הדגנים הרשומים מעלה, מוצרי מאפה כמו - לחם, פסטות,עוגות וכדומה.
מהם המזונות שאינם מכילים גלוטן באופן טבעי?
כל המזונות שאינם מכילים את 4 הדגנים (חיטה, שעורה, שיפון, שבולת שועל) כמו בשר, דגים, גבינות, ביצים, חלב, פירות, ירקות, כל סוגי הקטניות, תירס, אורז, תפו"א ובטטות.
חשוב לדעת
- כאשר מזונות עוברים תהליכי עיבוד, אריזה ושיווק תעשייתיים הם עלולים "להזדהם" בגלוטן
- גם כאשר מזונות אלו נמכרים "פתוחים" בתפזורת הם עלולים להזדהם ממוצרים סמוכים.
מדוע חשוב ביותר לקרוא את הסימון התזונתי בצליאק?
- בתעשיית המזון, קמח חיטה או עמילן חיטה משמשים למטרות שונות. לעיתים, המזון עצמו אינו מכיל גלוטן אך מיוצר במכונות שבהם פס ייצור קודם הכיל גלוטן. על מנת לגלות את הגלוטן החבוי במוצרי המזון חשוב לקרוא היטב את הסימון התזונתי על גבי האריזה.
- החוק מחייב סימון מוצר המכיל גלוטן אך לא תמיד הדבר נעשה.
- לכן, עמותת הצליאק הוציאה מדריך כיס למוצרי מזון ללא גלוטן וכן רשימת תוספי מזון ותרופות ללא גלוטן. מומלץ לרכוש מדריך זה ולהתעדכן במוצרים חדשים.
חשוב לדעת - בכל מקרה של ספק לגבי תכולת גלוטן במוצר יש להימנע מצריכתו עד בירור מלא.
מהם הטיפים לשמירה על תזונה ללא גלוטן?
- יש להקפיד שרוב המאכלים המבושלים בבית יהיו נטולי גלוטן
- יש להיזהר מ"זיהום משני" של גלוטן על ידי העברה ממאכל למאכל (ע"י הכף או הסכין בממרחים)
- מומלץ לקנות לבית טוסטר ללחם בלי גלוטן
- בזמן אפיה ובישול, לדאוג תמיד לכלים רחוצים ונקיים ולמשטחים (שיש,קרש) נקיים מכל פירור.
- אין להשתמש בכלים מעץ (כמו כפות וקרש חיתוך) אשר בשימוש למזונות המכילים גלוטן. רצוי שיהיה סיר אחד מיוחד לבישול פסטה עם גלוטן.
- אין לאפות בתנור מאפים עם גלוטן ובלי גלוטן באותו זמן.
- יש לאחסן מזונות יבשים ללא גלוטן בנפרד ממזונות יבשים המכילים גלוטן. לדוגמא, קמחים, פסטות
- מומלץ לא לקנות מזונות בתפזורת כמו: פיצוחים, פירות יבשים ותבלינים
- להכנת שניצלים, חצילים ומוצרי טיגון אחרים אפשר להשתמש באורז טחון, קמח תפו"א או קמח תירס או בקמח ללא גלוטן. בהכנת קציצות, כדורי דג, יש לערבל כרגיל את החומרים אך ללא קמח ולבשל כרגיל. אפשר לטחון עם תפו"א במקום לחם.
- מומלץ לטחון בשר בבית או לקנות בשר טחון טרי
- חומץ העשוי מדגנים עלול להכיל גלוטן. חומץ בן יין לא מכיל גלוטן.
- רצוי להקפיא לחם ללא גלוטן בפרוסות ולהשתמש בכל פעם במנות קטנות, ניתן גם לעשות ממנו צנימים.
- כאשר אוכלים במסעדה, מומלץ לבדוק האם קיים תפריט ללא גלוטן. בנוסף, יש להיזהר מגלוטן נסתר במזונות כמו תבשילים עם אבקת מרק/רוטב סויה/תבלין גריל לעוף
ומה עוד?
- מומלץ לא לקנות קרמים ותכשירי קוסמטיקה המכילים גלוטן (נבט חיטה)
- במקרה של שימוש בתרופות יש לברר עם הרוקח אם הם אינם מכילים קמח או עמילניים.
- ישנם היום קמחים מחיטה ללא גלוטן בשוק - נכון להיום לא ידוע אם הם בטוחים לשימוש גם אם הם לא מעוררים תסמינים
- אנו ממליצים לא לצרוך מזון המסומן "עלול להכיל גלוטן"
- ככלל, יש לאכול מזון ארוז רק עם ודאות שהמוצר נקי מגלוטן.
רשימת מזונות מותרים ואסורים בתזונה ללא גלוטן *
סוג המזון |
מזונות מותרים |
מזונות אסורים |
עמילנים |
קמחים: קמח מיוחד ללא גלוטן, קמח תפוחי אדמה, קמח אורז, קמח סויה, קמח תירס, עמילן תירס(קורנפלור), קמח חומוס. לחם: לחם ודברי מאפה מהקמחים המותרים פסטה: איטריות אורז, איטריות שעועית, אטריות תפוחי אדמה שמוציאה חברת אסם לקראת חג הפסח וכל סוגי הפסטה המיוחדים ללא גלוטן. אורז: אורז, פצפוצי אורז, פריכיות אורז ללא שיבולת שועל, אטריות אורז. תירס: קלחים, משומר, קפוא, חטיפי תירס שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן, פופקורן טבעי ללא תוספות. * שיבולת שועל ללא גלוטן ניתן לצרוך לאחר שהנוגדנים חוזרים לנורמה תפוחי אדמה: כל הסוגים, בטטה. חטיפי צ'יפס שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן.
|
חיטה: קמח חיטה, כוסמין (spelt), בורגול, סולת, קוסקוס, סובין חיטה. ופלים, חטיף שלווה, ביסקוויטים, דגני בוקר המכילים חיטה, לחם, פיתות, לחמניות, קרקרים, עוגות, עוגיות, בורקסים, כל סוגי הפסטה, אטריות ביצים, שקדי מרק, קרוטונים, פירורי לחם. שעורה: גריסי פנינה, לתת וטעם לתת המצוי במספר רב של דגני בוקר. שיפון: לחם שיפון שיבולת שועל*: קוואקר, גרנולה, יוגורט גרנולה, מצות שיבולת שועל, סובין שיבולת שועל.
|
קטניות |
חומוס, עדשים, שעועית, אפונה, פול, סויה, בשר צמחי טהור, סלט חומוס שלגביו יש אישור מהיצרן כי אינו מכיל גלוטן |
תחליפי שניצל בשר מן הצומח (טבעול, זוגלובק), מוצרי סויה הנקנים מוכנים לאכילה אלא אם כן צוין במפורש כי אינם מכילים גלוטן. |
בשר ודגים |
כל הסוגים, טרי או קפוא לא מעובד. אם מעובד רק כאלה שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן. נקניקים ונקניקיות- רק כאלה שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן. |
מוצרי בשר, עוף, הודו ודגים מעובדים או הנקנים מוכנים לאכילה (שניצל,קציצות, קבאב, המבורגר) |
חלב ומוצריו |
רוב הסוגים, ללא תוספת גרנולה ודגנים. רצוי לצרוך מוצרי חלב שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן
|
משקאות חלב עמידים עלולים להכיל גלוטן |
ביצים |
כל הצורות |
|
ירקות |
כל הסוגים, חוץ מנבטי חיטה |
ירקות עם רוטב, שימורים או קפואים עם תוספת מרכיבים אסורים כמו לביבות ירק או מרקים מוכנים קנויים. |
פירות |
כל הסוגים- טרי, משומר, יבש |
שימורים או פירות יבשים שהוספו להם קמחים |
שמנים |
כל סוגי השמן, חמאה, מרגרינה |
שמן נבט חיטה |
טחינה, חומוס ממרחים
|
טחינה גולמית, גרעיני חומוס, סלטים וממרחים מוכנים שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן |
סלטים הנקנים מוכנים לאכילה עלולים להכיל גלוטן אלא אם כן צוין במפורש כי אינם מכילים גלוטן. |
משקאות |
מיצי פירות, סירופים ותרכיזים, קולה ומשקאות תוססים אחרים רק מסוגים שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן |
בירה לבנה ושחורה, וויסקי, תחליפי קפה(צ'יקו), קקאו ממכונות, מיץ עגבניות במסעדות |
תבלינים |
טהורים מכל הסוגים או טחונים בבית |
תבלינים מעורבים כמו זעתר וגריל עוף, תבלינים מחברות לא ידועות |
קטשופ, חומץ רטבים
|
רסק עגבניות טהור, קטשופ ורטבים אחרים - רק אם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן, חומץ בן יין, חומץ הדרים, חומץ תפוחי עץ. |
רוטב סויה(חוץ מאשר במקרים שבהם ישנו אישור מפורש מהיצרן כי אינו מכיל גלוטן),חומץ לתת |
ממתקים וחטיפים |
שוקולד ללא תוספות, ממרח שוקולד שוקולד עם שקדים, בוטנים, אגוזים או פצפוצי אורז. חטיפים וממתקים שלגביהם יש אישור מהיצרן כי אינם מכילים גלוטן.
|
שוקולד ממולא עם תוספות, וופלים, פסק זמן, כיף כף וכדומה. חטיפים המכילים קמח (לפעמים הקמח עלול להתחבא בתבלינים) כמו ביסלי וקבוקים
|
מזון תינוקות |
דייסות קורנפלור, תירס ואורז |
דייסת סולת ודייסות אחרות למעט אם יש אישור מהיצרן כי אינן מכילות גלוטן. |
*המידע בטבלה מבוסס על אתר עמותת צליאק בישראל https://www.celiac.org.il/
המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. המידע מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.